Wystarczą tylko trzy składniki. Rozpływająca się w ustach karkówka z warzywami na obiad

Wystarczą tylko trzy składniki. Rozpływająca się w ustach karkówka z warzywami na obiad

Karkówka z warzywami. Najlepsza w swoim rodzaju
Karkówka z warzywami. Najlepsza w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva | Munghoodstudio's images
25.01.2024 10:33, aktualizacja: 20.03.2024 15:16

Nie masz pomysłu na obiad? To się zmienia właśnie w tym momencie. Poznaj ultra prostą recepturę na soczystą karkówkę wieprzową i przygotuj ją w kilka chwil już dzisiaj. Przy okazji poznasz warzywo, o którym być może jeszcze nie słyszałeś...

Karkówka wieprzowa to jedno z naszych ulubionych mięs. W prosty sposób i za pomocą naprawdę niewielu składników można przyrządzić z niej pyszny obiad, a mięsu w łatwy sposób można nadać pożądaną, rozpływającą się w ustach konsystencję. Dzisiaj pokażemy ci przykład tego, że te słowa nie kłamią. Wystarczą dwa dodatkowe składniki i kilka przypraw, by wyszedł z tego smakowity obiad dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiecaliśmy też warzywo, o którym być może jeszcze nie słyszałeś. Chodzi nam o paprykę spiczastą. To tak zwana papryka Monanta, kształtna, czerwona lub żółta papryka gruntowa, która przypomina ostre papryki chilli, ale w smaku jest słodka i łagodna. Oczywiście możesz ją zastąpić innym warzywem — to tylko jeden z wielu pomysłów.

Karkówka z warzywami

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka spiczasta,
  • przyprawa do karkówki,
  • sól, pieprz,
  • chilli (opcjonalnie).
Karkówka z papryką spiczastą doskonale się uzupełnią
Karkówka z papryką spiczastą doskonale się uzupełnią© Canva | Africa Images

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę oczyść, pokrój w cienkie plastry. Dopraw je teraz przyprawą do karkówki, solą, pieprzem i — jeśli chcesz — płatkami chilli. Wymieszaj mięso i przyprawy. Wstaw karkówkę do lodówki. Najlepiej jest zostawić ją tam na całą noc, żeby smaki się "przegryzły".
  2. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzej olej. Przełóż na nią pokrojoną wieprzowinę. Zanim zaczniesz ją mieszać, poczekaj, aż trochę się podsmaży. W innym przypadku mięso puści dużo wody i zamiast się smażyć, zacznie się gotować w sosie własnym.
  3. Teraz, do apetycznie podsmażonej wieprzowiny, dodaj pokrojone warzywa. Podsmażaj razem kilka minut. Cebula powinna się zeszklić, a papryka delikatnie zmienić barwę.
  4. Tak przygotowaną wieprzowinę z warzywami podawaj z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się tu na przykład ryż jaśminowy. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także