WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Wystarczą tylko trzy składniki. Rozpływająca się w ustach karkówka z warzywami na obiad

Nie masz pomysłu na obiad? To się zmienia właśnie w tym momencie. Poznaj ultra prostą recepturę na soczystą karkówkę wieprzową i przygotuj ją w kilka chwil już dzisiaj. Przy okazji poznasz warzywo, o którym być może jeszcze nie słyszałeś...

Karkówka z warzywami. Najlepsza w swoim rodzajuKarkówka z warzywami. Najlepsza w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva | Munghoodstudio's images

Karkówka wieprzowa to jedno z naszych ulubionych mięs. W prosty sposób i za pomocą naprawdę niewielu składników można przyrządzić z niej pyszny obiad, a mięsu w łatwy sposób można nadać pożądaną, rozpływającą się w ustach konsystencję. Dzisiaj pokażemy ci przykład tego, że te słowa nie kłamią. Wystarczą dwa dodatkowe składniki i kilka przypraw, by wyszedł z tego smakowity obiad dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Obiecaliśmy też warzywo, o którym być może jeszcze nie słyszałeś. Chodzi nam o paprykę spiczastą. To tak zwana papryka Monanta, kształtna, czerwona lub żółta papryka gruntowa, która przypomina ostre papryki chilli, ale w smaku jest słodka i łagodna. Oczywiście możesz ją zastąpić innym warzywem — to tylko jeden z wielu pomysłów.

Karkówka z warzywami

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka spiczasta,
  • przyprawa do karkówki,
  • sól, pieprz,
  • chilli (opcjonalnie).
Karkówka z papryką spiczastą doskonale się uzupełnią
Karkówka z papryką spiczastą doskonale się uzupełnią © Canva | Africa Images

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę oczyść, pokrój w cienkie plastry. Dopraw je teraz przyprawą do karkówki, solą, pieprzem i — jeśli chcesz — płatkami chilli. Wymieszaj mięso i przyprawy. Wstaw karkówkę do lodówki. Najlepiej jest zostawić ją tam na całą noc, żeby smaki się "przegryzły".
  2. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzej olej. Przełóż na nią pokrojoną wieprzowinę. Zanim zaczniesz ją mieszać, poczekaj, aż trochę się podsmaży. W innym przypadku mięso puści dużo wody i zamiast się smażyć, zacznie się gotować w sosie własnym.
  3. Teraz, do apetycznie podsmażonej wieprzowiny, dodaj pokrojone warzywa. Podsmażaj razem kilka minut. Cebula powinna się zeszklić, a papryka delikatnie zmienić barwę.
  4. Tak przygotowaną wieprzowinę z warzywami podawaj z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się tu na przykład ryż jaśminowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze