Tomasz Strzelczyk nie mógł się opanować, raz na zawsze wyjaśnił jak najlepiej smażyć mięso

Kojarzysz Tomasza Strzelczyka i jego kanał na YouTube Oddasz Fartucha? Jeśli tak, na pewno wiesz, że sprawia on wrażenie miłej i spokojnej osoby. Coś jednak było w stanie wyprowadzić go z równowagi. Co? Internetowe porady jak smażyć mięso. Kucharz postanowił wyjaśnić tę kwestię raz, a porządnie.

ObrazekJak smażyć mięso - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk rozpoczął nagranie od opowiedzenia widzom, że przeczytał na kilku kulinarnych blogach przepisy, które zakładały rozpoczęcie przygotowania mięsnej potrawy od smażenia czosnku i cebuli. Skomentował to dość... emocjonalnie.

Gorszej bzdury w życiu nie słyszałem, nie widziałem i nie czytałem. Pokażę wam, jak to zrobić poprawnie.

Dość mocne słowa, prawda? Co tak bardzo w tym sposobie gotowania zdenerwowało zawsze spokojnego Tomasza Strzelczyka? Kolejność smażenia.

Obrazek
Jak smażyć mięso - Pyszności; foto: Canva

Tomasz Strzelczyk wyjaśnia

Jak wyjaśnia Tomasz Strzelczyk, jednym z najgorszych kulinarnych grzechów jest rozpoczęcie smażenia mięsnej potrawy od czosnku i cebuli. Czemu jest to aż tak zły pomysł?

Internetowy przepis, o którym opowiada Strzelczyk, zakładał usmażenie łopatki wieprzowej. Na patelnie trafiła ona, pokrojona w kostkę, dopiero po zeszkleniu czosnku i cebuli. Jak twierdzi YouTuber, w takiej sytuacji mięso puści bardzo dużą ilość wody. Wieprzowina nie zarumieni się więc, za to ugotuje we własnym sosie. Podobne konsekwencje dotyczą samej cebuli i czosnku. Po dodaniu mięsa nie pozostaną ładnie zeszklone: najpierw zrobi się z nich papka, która po odparowaniu wody spali się na wiór.

Strzelczykowi trzeba przyznać, że nie rzuca gołosłownych oskarżeń. Zanim zademonstrował, jak smażyć mięso, przygotował wieprzowinę według wspomnianego przepisu. Jego cierpienie niemal przebijało przez ekran.

Serce mi się kraje jak to widzę. To jest po prostu coś obrzydliwego. (...) To co tu się dzieje na patelni to jest czyste zło.

Jak smażyć mięso poprawnie?

Chociaż błędny przepis dotyczył wieprzowiny, zasada odpowiedniej kolejności smażenia składników dotyczy każdego mięsa.

Obrazek
Jak smażyć mięso - Pyszności; foto: Canva

Jak tłumaczy Strzelczyk, na rozgrzany tłuszcz należy najpierw wrzucić wieprzowinę. Dopiero kiedy zrumieni się pod spodem, można ją przemieszać. W ten sposób unikniemy wydobycia się z mięsa nadmiaru wody.

Cebula trafia na patelnię w następnej kolejności, a kiedy się zeszkli - czas na czosnek. Tym sposobem mięso będzie pięknie usmażone, a dodatki - aromatyczne i cieszące oko.

A może masz ochotę na faszerowane skrzydełka? Świetny przepis znajdziesz na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Niepozorny ziołowy dodatek całkowicie odmieni jajecznicę. Będzie hitem na śniadanie
Niepozorny ziołowy dodatek całkowicie odmieni jajecznicę. Będzie hitem na śniadanie
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka