Tomasz Strzelczyk nie mógł się opanować, raz na zawsze wyjaśnił jak najlepiej smażyć mięso
Kojarzysz Tomasza Strzelczyka i jego kanał na YouTube Oddasz Fartucha? Jeśli tak, na pewno wiesz, że sprawia on wrażenie miłej i spokojnej osoby. Coś jednak było w stanie wyprowadzić go z równowagi. Co? Internetowe porady jak smażyć mięso. Kucharz postanowił wyjaśnić tę kwestię raz, a porządnie.
07.11.2022 14:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Strzelczyk rozpoczął nagranie od opowiedzenia widzom, że przeczytał na kilku kulinarnych blogach przepisy, które zakładały rozpoczęcie przygotowania mięsnej potrawy od smażenia czosnku i cebuli. Skomentował to dość... emocjonalnie.
Dość mocne słowa, prawda? Co tak bardzo w tym sposobie gotowania zdenerwowało zawsze spokojnego Tomasza Strzelczyka? Kolejność smażenia.
Tomasz Strzelczyk wyjaśnia
Jak wyjaśnia Tomasz Strzelczyk, jednym z najgorszych kulinarnych grzechów jest rozpoczęcie smażenia mięsnej potrawy od czosnku i cebuli. Czemu jest to aż tak zły pomysł?
Internetowy przepis, o którym opowiada Strzelczyk, zakładał usmażenie łopatki wieprzowej. Na patelnie trafiła ona, pokrojona w kostkę, dopiero po zeszkleniu czosnku i cebuli. Jak twierdzi YouTuber, w takiej sytuacji mięso puści bardzo dużą ilość wody. Wieprzowina nie zarumieni się więc, za to ugotuje we własnym sosie. Podobne konsekwencje dotyczą samej cebuli i czosnku. Po dodaniu mięsa nie pozostaną ładnie zeszklone: najpierw zrobi się z nich papka, która po odparowaniu wody spali się na wiór.
Strzelczykowi trzeba przyznać, że nie rzuca gołosłownych oskarżeń. Zanim zademonstrował, jak smażyć mięso, przygotował wieprzowinę według wspomnianego przepisu. Jego cierpienie niemal przebijało przez ekran.
Jak smażyć mięso poprawnie?
Chociaż błędny przepis dotyczył wieprzowiny, zasada odpowiedniej kolejności smażenia składników dotyczy każdego mięsa.
Jak tłumaczy Strzelczyk, na rozgrzany tłuszcz należy najpierw wrzucić wieprzowinę. Dopiero kiedy zrumieni się pod spodem, można ją przemieszać. W ten sposób unikniemy wydobycia się z mięsa nadmiaru wody.
Cebula trafia na patelnię w następnej kolejności, a kiedy się zeszkli - czas na czosnek. Tym sposobem mięso będzie pięknie usmażone, a dodatki - aromatyczne i cieszące oko.
A może masz ochotę na faszerowane skrzydełka? Świetny przepis znajdziesz na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.