PrzepisNapoje5 pysznych przepisów na zimową kawę. Wyjdzie lepiej niż w kawiarni!

5 pysznych przepisów na zimową kawę. Wyjdzie lepiej niż w kawiarni!

Kawy zimowe
Kawy zimowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petrrgoskov
25.01.2024 09:34

Zimowa aura zagościła u nas na dobre, dlatego nie tylko warto sięgnąć po rękawiczki i czapki, ale także dobrze byłoby zmienić kuchenne przyzwyczajenia. W ten klimat idealnie wpisuje się herbata rozgrzewająca oraz zimowa kawa. Ta druga nie tylko postawi na nogi, ale wniesie na smakowe wyżyny. Poznaj pięć przepysznych kofeinowych trunków – w sam raz na długie wieczory.

Gdy za oknem śnieg, a minusowe temperatury nie zachęcają do tego, aby ruszać się z domu, najlepiej zrobić zimową kawę, która sprawi, że samopoczucie wskoczy na wyższy poziom. Większość z nas sięga po ten gorący napój z samego rana, zanim jeszcze zje śniadanie, a my zachęcamy do tego, aby rozkoszować się smakiem aromatycznej kawy również wieczorem, gdy za oknem mróz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego zatem nie dodać nieco pikanterii i smaku do tego codziennego rytuału? Zimą można pozwolić sobie na więcej. I nie chodzi tylko o słodkości, bo znajdzie się też coś dla tych, którzy kochają korzenne przyprawy i nie lubią mleka. Mamy pięć prostych do wykonania przepisów, które powinny na stałe zagościć w domowym menu. Która z kaw będzie twoją ulubioną?

Kawa z pomarańczą

Na początek coś nieoczywistego, co na pewno zasmakuje wszystkim, którzy uwielbiają cytrusowe nuty w potrawach i napojach. Zimą swoje pięć minut mają pomarańcze.

Kawa z pomarańczą
Kawa z pomarańczą© Adobe Stock | yolya_ilyasova

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • cukier pomarańczowy,
  • pomarańcza,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. Do ulubionej filiżanki wlej kawę.
  3. Wsyp cukier pomarańczowy według uznania i wymieszaj.
  4. Udekoruj kawę bitą śmietaną i zetrzyj na nią umytą wcześniej skórką pomarańczy.

Piernikowa kawa

Coś dla wszystkich pasjonatów korzennych przypraw i ciasteczek. Gorący napój, który idealnie sprawdzi się w czasie spotkania z koleżankami, a nie tylko przy świątecznym stole. Do tego ulubiony film i zimowy wieczór od razu staje się lepszy.

Piernikowa kawa
Piernikowa kawa© Adobe Stock | KingAhmad

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • aromatyczne przyprawy: 3 goździki, 2 nasiona kardamonu, sproszkowany imbir, sproszkowana gałka muszkatołowa, wydrążone pół laski wanilii, laska cynamonu (opcjonalnie może być sproszkowany),
  • mleko,
  • korzenne ciasteczka,
  • bita śmietana,
  • łyżka syropu klonowego.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. Ulubiony kubek zamocz w wylanym wcześniej na spodek syropie klonowym, a po chwili posyp pokruszonymi drobno ciasteczkami.
  3. Wlej kawę do kubeczka.
  4. Dodaj spienione mleko (ilość według uznania).
  5. Udekoruj górę bitą śmietaną i dla wzmocnienia efektu posyp ją pokruszonymi ciasteczkami.

Irish coffee

Przyszła pora na coś dla smakoszy mocniejszych trunków. Kawa 18+ smakuje wyjątkowo dobrze po zimowych wycieczkach i po wielogodzinnych spacerach. Jej przygotowanie jest banalnie proste.

Irish coffee
Irish coffee© Adobe Stock | MilaCroft

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • 50 ml whiskey,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. Przelej kawę do małego rondelka.
  3. Do kawy dolej whiskey i wrzuć cukier (opcjonalnie możesz dolać także 3 łyżki gorącej, ugotowanej wcześniej wody).
  4. Podgrzej całość, nie zapominając o mieszaniu.
  5. Przelej zawartość rondelka do kubka i dodaj bitą śmietanę.

Dyniowa kawa keto

W naszych propozycjach nie mogło zabraknąć kawy w odsłonie dla tych, którzy są na popularnej diecie keto. Dyniowa kawa w tym wydaniu jest niebiańskim doświadczeniem. Smakuje obłędnie i jest prosta w przygotowaniu.

Dyniowa kawa keto
Dyniowa kawa keto© Adobe Stock | Julia Mikhaylova

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • łyżka purée z dyni,
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • przyprawy: pół łyżeczki przyprawy piernikowej bez cukru, cynamon według uznania.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. Gorącą kawę, purée z dyni, przyprawę piernikową i mleko wrzuć do blendera i całość miksuj.
  3. Gotowy napój przelej do ulubionego kubka, a wierzch posyp cynamonem według uznania.

Kokosowa kawa z białą czekoladą

Na koniec coś dla fanów słodkości, którzy nie stronią od kokosu. Ta propozycja sprawdzi się także jako deser.

Kokosowa kawa z białą czekoladą
Kokosowa kawa z białą czekoladą© Adobe Stock | Wagner

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • 3 kosteczki białej czekolady dobrej jakości (opcjonalnie można użyć kokosowej czekolady),
  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • łyżeczka wiórków kokosowych,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. W małym rondelku podgrzej mleko kokosowe, dodaj kostki białej czekolady, gotuj do momentu, aż się rozpuszczą.
  3. Całość przelej do ulubionego kubka.
  4. Dodaj gorącą kawę.
  5. Udekoruj bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi według uznania.

Każda z tych propozycji najlepiej smakuje podana w ulubionej filiżance lub kubku i w miłym towarzystwie. Są proste do wykonania, co tylko sprawia, że się ma ochotę robić je codziennie, prawda?

Źródło artykułu:Sandra Mal
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także