5 pysznych przepisów na zimową kawę. Wyjdzie lepiej niż w kawiarni!
Zimowa aura zagościła u nas na dobre, dlatego nie tylko warto sięgnąć po rękawiczki i czapki, ale także dobrze byłoby zmienić kuchenne przyzwyczajenia. W ten klimat idealnie wpisuje się herbata rozgrzewająca oraz zimowa kawa. Ta druga nie tylko postawi na nogi, ale wniesie na smakowe wyżyny. Poznaj pięć przepysznych kofeinowych trunków – w sam raz na długie wieczory.
25.01.2024 09:34
Gdy za oknem śnieg, a minusowe temperatury nie zachęcają do tego, aby ruszać się z domu, najlepiej zrobić zimową kawę, która sprawi, że samopoczucie wskoczy na wyższy poziom. Większość z nas sięga po ten gorący napój z samego rana, zanim jeszcze zje śniadanie, a my zachęcamy do tego, aby rozkoszować się smakiem aromatycznej kawy również wieczorem, gdy za oknem mróz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego zatem nie dodać nieco pikanterii i smaku do tego codziennego rytuału? Zimą można pozwolić sobie na więcej. I nie chodzi tylko o słodkości, bo znajdzie się też coś dla tych, którzy kochają korzenne przyprawy i nie lubią mleka. Mamy pięć prostych do wykonania przepisów, które powinny na stałe zagościć w domowym menu. Która z kaw będzie twoją ulubioną?
Kawa z pomarańczą
Na początek coś nieoczywistego, co na pewno zasmakuje wszystkim, którzy uwielbiają cytrusowe nuty w potrawach i napojach. Zimą swoje pięć minut mają pomarańcze.
Składniki:
- ulubiona kawa,
- cukier pomarańczowy,
- pomarańcza,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
- Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
- Do ulubionej filiżanki wlej kawę.
- Wsyp cukier pomarańczowy według uznania i wymieszaj.
- Udekoruj kawę bitą śmietaną i zetrzyj na nią umytą wcześniej skórką pomarańczy.
Piernikowa kawa
Coś dla wszystkich pasjonatów korzennych przypraw i ciasteczek. Gorący napój, który idealnie sprawdzi się w czasie spotkania z koleżankami, a nie tylko przy świątecznym stole. Do tego ulubiony film i zimowy wieczór od razu staje się lepszy.
Składniki:
- ulubiona kawa,
- aromatyczne przyprawy: 3 goździki, 2 nasiona kardamonu, sproszkowany imbir, sproszkowana gałka muszkatołowa, wydrążone pół laski wanilii, laska cynamonu (opcjonalnie może być sproszkowany),
- mleko,
- korzenne ciasteczka,
- bita śmietana,
- łyżka syropu klonowego.
Przygotowanie:
- Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
- Ulubiony kubek zamocz w wylanym wcześniej na spodek syropie klonowym, a po chwili posyp pokruszonymi drobno ciasteczkami.
- Wlej kawę do kubeczka.
- Dodaj spienione mleko (ilość według uznania).
- Udekoruj górę bitą śmietaną i dla wzmocnienia efektu posyp ją pokruszonymi ciasteczkami.
Irish coffee
Przyszła pora na coś dla smakoszy mocniejszych trunków. Kawa 18+ smakuje wyjątkowo dobrze po zimowych wycieczkach i po wielogodzinnych spacerach. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
- ulubiona kawa,
- 50 ml whiskey,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
- Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
- Przelej kawę do małego rondelka.
- Do kawy dolej whiskey i wrzuć cukier (opcjonalnie możesz dolać także 3 łyżki gorącej, ugotowanej wcześniej wody).
- Podgrzej całość, nie zapominając o mieszaniu.
- Przelej zawartość rondelka do kubka i dodaj bitą śmietanę.
Dyniowa kawa keto
W naszych propozycjach nie mogło zabraknąć kawy w odsłonie dla tych, którzy są na popularnej diecie keto. Dyniowa kawa w tym wydaniu jest niebiańskim doświadczeniem. Smakuje obłędnie i jest prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- ulubiona kawa,
- łyżka purée z dyni,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- przyprawy: pół łyżeczki przyprawy piernikowej bez cukru, cynamon według uznania.
Przygotowanie:
- Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
- Gorącą kawę, purée z dyni, przyprawę piernikową i mleko wrzuć do blendera i całość miksuj.
- Gotowy napój przelej do ulubionego kubka, a wierzch posyp cynamonem według uznania.
Kokosowa kawa z białą czekoladą
Na koniec coś dla fanów słodkości, którzy nie stronią od kokosu. Ta propozycja sprawdzi się także jako deser.
Składniki:
- ulubiona kawa,
- 3 kosteczki białej czekolady dobrej jakości (opcjonalnie można użyć kokosowej czekolady),
- 50 ml mleczka kokosowego,
- łyżeczka wiórków kokosowych,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
- Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
- W małym rondelku podgrzej mleko kokosowe, dodaj kostki białej czekolady, gotuj do momentu, aż się rozpuszczą.
- Całość przelej do ulubionego kubka.
- Dodaj gorącą kawę.
- Udekoruj bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi według uznania.
Każda z tych propozycji najlepiej smakuje podana w ulubionej filiżance lub kubku i w miłym towarzystwie. Są proste do wykonania, co tylko sprawia, że się ma ochotę robić je codziennie, prawda?