5 pysznych przepisów na zimową kawę. Wyjdzie lepiej niż w kawiarni!

Zimowa aura zagościła u nas na dobre, dlatego nie tylko warto sięgnąć po rękawiczki i czapki, ale także dobrze byłoby zmienić kuchenne przyzwyczajenia. W ten klimat idealnie wpisuje się herbata rozgrzewająca oraz zimowa kawa. Ta druga nie tylko postawi na nogi, ale wniesie na smakowe wyżyny. Poznaj pięć przepysznych kofeinowych trunków – w sam raz na długie wieczory.

Kawy zimoweKawy zimowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petrrgoskov

Gdy za oknem śnieg, a minusowe temperatury nie zachęcają do tego, aby ruszać się z domu, najlepiej zrobić zimową kawę, która sprawi, że samopoczucie wskoczy na wyższy poziom. Większość z nas sięga po ten gorący napój z samego rana, zanim jeszcze zje śniadanie, a my zachęcamy do tego, aby rozkoszować się smakiem aromatycznej kawy również wieczorem, gdy za oknem mróz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne sakiewki w cieście francuskim. Im nie sposób powiedzieć nie

Dlaczego zatem nie dodać nieco pikanterii i smaku do tego codziennego rytuału? Zimą można pozwolić sobie na więcej. I nie chodzi tylko o słodkości, bo znajdzie się też coś dla tych, którzy kochają korzenne przyprawy i nie lubią mleka. Mamy pięć prostych do wykonania przepisów, które powinny na stałe zagościć w domowym menu. Która z kaw będzie twoją ulubioną?

Kawa z pomarańczą

Na początek coś nieoczywistego, co na pewno zasmakuje wszystkim, którzy uwielbiają cytrusowe nuty w potrawach i napojach. Zimą swoje pięć minut mają pomarańcze.

Kawa z pomarańczą
Kawa z pomarańczą © Adobe Stock | yolya_ilyasova

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • cukier pomarańczowy,
  • pomarańcza,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. Do ulubionej filiżanki wlej kawę.
  3. Wsyp cukier pomarańczowy według uznania i wymieszaj.
  4. Udekoruj kawę bitą śmietaną i zetrzyj na nią umytą wcześniej skórką pomarańczy.

Piernikowa kawa

Coś dla wszystkich pasjonatów korzennych przypraw i ciasteczek. Gorący napój, który idealnie sprawdzi się w czasie spotkania z koleżankami, a nie tylko przy świątecznym stole. Do tego ulubiony film i zimowy wieczór od razu staje się lepszy.

Piernikowa kawa
Piernikowa kawa © Adobe Stock | KingAhmad

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • aromatyczne przyprawy: 3 goździki, 2 nasiona kardamonu, sproszkowany imbir, sproszkowana gałka muszkatołowa, wydrążone pół laski wanilii, laska cynamonu (opcjonalnie może być sproszkowany),
  • mleko,
  • korzenne ciasteczka,
  • bita śmietana,
  • łyżka syropu klonowego.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. Ulubiony kubek zamocz w wylanym wcześniej na spodek syropie klonowym, a po chwili posyp pokruszonymi drobno ciasteczkami.
  3. Wlej kawę do kubeczka.
  4. Dodaj spienione mleko (ilość według uznania).
  5. Udekoruj górę bitą śmietaną i dla wzmocnienia efektu posyp ją pokruszonymi ciasteczkami.

Irish coffee

Przyszła pora na coś dla smakoszy mocniejszych trunków. Kawa 18+ smakuje wyjątkowo dobrze po zimowych wycieczkach i po wielogodzinnych spacerach. Jej przygotowanie jest banalnie proste.

Irish coffee
Irish coffee © Adobe Stock | MilaCroft

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • 50 ml whiskey,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. Przelej kawę do małego rondelka.
  3. Do kawy dolej whiskey i wrzuć cukier (opcjonalnie możesz dolać także 3 łyżki gorącej, ugotowanej wcześniej wody).
  4. Podgrzej całość, nie zapominając o mieszaniu.
  5. Przelej zawartość rondelka do kubka i dodaj bitą śmietanę.

Dyniowa kawa keto

W naszych propozycjach nie mogło zabraknąć kawy w odsłonie dla tych, którzy są na popularnej diecie keto. Dyniowa kawa w tym wydaniu jest niebiańskim doświadczeniem. Smakuje obłędnie i jest prosta w przygotowaniu.

Dyniowa kawa keto
Dyniowa kawa keto © Adobe Stock | Julia Mikhaylova

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • łyżka purée z dyni,
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • przyprawy: pół łyżeczki przyprawy piernikowej bez cukru, cynamon według uznania.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. Gorącą kawę, purée z dyni, przyprawę piernikową i mleko wrzuć do blendera i całość miksuj.
  3. Gotowy napój przelej do ulubionego kubka, a wierzch posyp cynamonem według uznania.

Kokosowa kawa z białą czekoladą

Na koniec coś dla fanów słodkości, którzy nie stronią od kokosu. Ta propozycja sprawdzi się także jako deser.

Kokosowa kawa z białą czekoladą
Kokosowa kawa z białą czekoladą © Adobe Stock | Wagner

Składniki:

  • ulubiona kawa,
  • 3 kosteczki białej czekolady dobrej jakości (opcjonalnie można użyć kokosowej czekolady),
  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • łyżeczka wiórków kokosowych,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę tak, jak robisz to zawsze.
  2. W małym rondelku podgrzej mleko kokosowe, dodaj kostki białej czekolady, gotuj do momentu, aż się rozpuszczą.
  3. Całość przelej do ulubionego kubka.
  4. Dodaj gorącą kawę.
  5. Udekoruj bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi według uznania.

Każda z tych propozycji najlepiej smakuje podana w ulubionej filiżance lub kubku i w miłym towarzystwie. Są proste do wykonania, co tylko sprawia, że się ma ochotę robić je codziennie, prawda?

Źródło artykułu: Sandra Mal

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser