W tłusty czwartek na obiad serwuję te kotlety, żeby mieć miejsce na pączka. Są beztłuszczowe i lekkie
Kiedy czwartek zamienia się w święto pączków, zjedzenie obiadu wydaje się być prawdziwym wyzwaniem. W przerwie od słodkiego świętowania warto sięgnąć po kotleciki siekane z piekarnika. Są lekkie, mają mało tłuszczu i będą pyszną odskocznią od pączków.
08.02.2024 07:09
Pyszne kotleciki siekane z piekarnika to mój ulubiony obiad w tłusty czwartek. Gdy zajadamy się pączkami, nasz układ pokarmowy ma naprawdę nie lada zadanie, żeby poradzić sobie z ilością przyjmowanego tłuszczu i słodkości. Świetnie sprawdzą się wtedy dania w odchudzonej wersji, jak pyszne kotlety z piekarnika. Smakują wybornie, są lekkie i przepyszne. Przygotujesz je w 20 minut, a do gustu przypadną zarówno dorosłym, jak i tym mniejszym domownikom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotleciki siekane z piekarnika
Sekret tych kotlecików tkwi w aromatycznych i wyrazistych przyprawach i dodatkach. Papryka dodaje słodyczy i chrupkości, a ser żółty przyjemnie roztapia się w ustach. Kotleciki idealnie komponują się z surówką z młodej kapusty lub lekką sałatką. Wystarczy posiekać filet z kurczaka, paprykę i cebulę, dodać jajko, mąkę, przyprawy i starty ser. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, które następnie pieczemy w piekarniku przez 30 minut.
Kotleciki są soczyste, aromatyczne i delikatne, a do tego zdrowe i niskokaloryczne. Jeśli idealny obiad w tłusty czwartek istnieje, to są to zdecydowanie te mięsne kąski.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej,
- pół czerwonej papryki,
- pół zielonej papryki,
- 3 łyżki startego sera np. gouda,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta chili.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczam filet z kurczaka i siekam go na drobne kawałki.
- Papryki myję i kroję w drobną kostkę. Używam różnych kolorów, ale możesz sięgnąć też po prostu po jedną sztukę w jednym kolorze.
- Do miski z mięsem dodaję jajko, mąkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy.
- Dokładnie mieszam całość, aby uzyskać jednolitą masę na kotleciki.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
- Łyżką nakładam porcje masy na blaszkę, formując płaskie kotleciki.
- Piekę w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 30 minut.