W tłusty czwartek na obiad serwuję te kotlety, żeby mieć miejsce na pączka. Są beztłuszczowe i lekkie

Kiedy czwartek zamienia się w święto pączków, zjedzenie obiadu wydaje się być prawdziwym wyzwaniem. W przerwie od słodkiego świętowania warto sięgnąć po kotleciki siekane z piekarnika. Są lekkie, mają mało tłuszczu i będą pyszną odskocznią od pączków.

Kotleciki siekane -  PysznościKotleciki siekane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | oksanashufrych
Ewa Malinowska

Pyszne kotleciki siekane z piekarnika to mój ulubiony obiad w tłusty czwartek. Gdy zajadamy się pączkami, nasz układ pokarmowy ma naprawdę nie lada zadanie, żeby poradzić sobie z ilością przyjmowanego tłuszczu i słodkości. Świetnie sprawdzą się wtedy dania w odchudzonej wersji, jak pyszne kotlety z piekarnika. Smakują wybornie, są lekkie i przepyszne. Przygotujesz je w 20 minut, a do gustu przypadną zarówno dorosłym, jak i tym mniejszym domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

Kotleciki siekane z piekarnika

Sekret tych kotlecików tkwi w aromatycznych i wyrazistych przyprawach i dodatkach. Papryka dodaje słodyczy i chrupkości, a ser żółty przyjemnie roztapia się w ustach. Kotleciki idealnie komponują się z surówką z młodej kapusty lub lekką sałatką. Wystarczy posiekać filet z kurczaka, paprykę i cebulę, dodać jajko, mąkę, przyprawy i starty ser. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, które następnie pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

Kotlety z warzyw
Kotlety z warzyw © Adobe Stock

Kotleciki są soczyste, aromatyczne i delikatne, a do tego zdrowe i niskokaloryczne. Jeśli idealny obiad w tłusty czwartek istnieje, to są to zdecydowanie te mięsne kąski.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • 3 łyżki startego sera np. gouda,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta chili.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczam filet z kurczaka i siekam go na drobne kawałki.
  2. Papryki myję i kroję w drobną kostkę. Używam różnych kolorów, ale możesz sięgnąć też po prostu po jedną sztukę w jednym kolorze.
  3. Do miski z mięsem dodaję jajko, mąkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy.
  4. Dokładnie mieszam całość, aby uzyskać jednolitą masę na kotleciki.
  5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  6. Łyżką nakładam porcje masy na blaszkę, formując płaskie kotleciki.
  7. Piekę w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀