W tłusty czwartek na obiad serwuję te kotlety, żeby mieć miejsce na pączka. Są beztłuszczowe i lekkie

Kiedy czwartek zamienia się w święto pączków, zjedzenie obiadu wydaje się być prawdziwym wyzwaniem. W przerwie od słodkiego świętowania warto sięgnąć po kotleciki siekane z piekarnika. Są lekkie, mają mało tłuszczu i będą pyszną odskocznią od pączków.

Kotleciki siekane -  PysznościKotleciki siekane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | oksanashufrych
Ewa Malinowska

Pyszne kotleciki siekane z piekarnika to mój ulubiony obiad w tłusty czwartek. Gdy zajadamy się pączkami, nasz układ pokarmowy ma naprawdę nie lada zadanie, żeby poradzić sobie z ilością przyjmowanego tłuszczu i słodkości. Świetnie sprawdzą się wtedy dania w odchudzonej wersji, jak pyszne kotlety z piekarnika. Smakują wybornie, są lekkie i przepyszne. Przygotujesz je w 20 minut, a do gustu przypadną zarówno dorosłym, jak i tym mniejszym domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

Kotleciki siekane z piekarnika

Sekret tych kotlecików tkwi w aromatycznych i wyrazistych przyprawach i dodatkach. Papryka dodaje słodyczy i chrupkości, a ser żółty przyjemnie roztapia się w ustach. Kotleciki idealnie komponują się z surówką z młodej kapusty lub lekką sałatką. Wystarczy posiekać filet z kurczaka, paprykę i cebulę, dodać jajko, mąkę, przyprawy i starty ser. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, które następnie pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

Kotlety z warzyw
Kotlety z warzyw © Adobe Stock

Kotleciki są soczyste, aromatyczne i delikatne, a do tego zdrowe i niskokaloryczne. Jeśli idealny obiad w tłusty czwartek istnieje, to są to zdecydowanie te mięsne kąski.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • 3 łyżki startego sera np. gouda,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta chili.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczam filet z kurczaka i siekam go na drobne kawałki.
  2. Papryki myję i kroję w drobną kostkę. Używam różnych kolorów, ale możesz sięgnąć też po prostu po jedną sztukę w jednym kolorze.
  3. Do miski z mięsem dodaję jajko, mąkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy.
  4. Dokładnie mieszam całość, aby uzyskać jednolitą masę na kotleciki.
  5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  6. Łyżką nakładam porcje masy na blaszkę, formując płaskie kotleciki.
  7. Piekę w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler