PrzepisFitW tłusty czwartek na obiad serwuję te kotlety, żeby mieć miejsce na pączka. Są beztłuszczowe i lekkie

W tłusty czwartek na obiad serwuję te kotlety, żeby mieć miejsce na pączka. Są beztłuszczowe i lekkie

Kotleciki siekane -  Pyszności
Kotleciki siekane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | oksanashufrych
08.02.2024 07:09

Kiedy czwartek zamienia się w święto pączków, zjedzenie obiadu wydaje się być prawdziwym wyzwaniem. W przerwie od słodkiego świętowania warto sięgnąć po kotleciki siekane z piekarnika. Są lekkie, mają mało tłuszczu i będą pyszną odskocznią od pączków.

Pyszne kotleciki siekane z piekarnika to mój ulubiony obiad w tłusty czwartek. Gdy zajadamy się pączkami, nasz układ pokarmowy ma naprawdę nie lada zadanie, żeby poradzić sobie z ilością przyjmowanego tłuszczu i słodkości. Świetnie sprawdzą się wtedy dania w odchudzonej wersji, jak pyszne kotlety z piekarnika. Smakują wybornie, są lekkie i przepyszne. Przygotujesz je w 20 minut, a do gustu przypadną zarówno dorosłym, jak i tym mniejszym domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotleciki siekane z piekarnika

Sekret tych kotlecików tkwi w aromatycznych i wyrazistych przyprawach i dodatkach. Papryka dodaje słodyczy i chrupkości, a ser żółty przyjemnie roztapia się w ustach. Kotleciki idealnie komponują się z surówką z młodej kapusty lub lekką sałatką. Wystarczy posiekać filet z kurczaka, paprykę i cebulę, dodać jajko, mąkę, przyprawy i starty ser. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, które następnie pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

Kotlety z warzyw
Kotlety z warzyw© Adobe Stock

Kotleciki są soczyste, aromatyczne i delikatne, a do tego zdrowe i niskokaloryczne. Jeśli idealny obiad w tłusty czwartek istnieje, to są to zdecydowanie te mięsne kąski.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • 3 łyżki startego sera np. gouda,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta chili.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczam filet z kurczaka i siekam go na drobne kawałki.
  2. Papryki myję i kroję w drobną kostkę. Używam różnych kolorów, ale możesz sięgnąć też po prostu po jedną sztukę w jednym kolorze.
  3. Do miski z mięsem dodaję jajko, mąkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy.
  4. Dokładnie mieszam całość, aby uzyskać jednolitą masę na kotleciki.
  5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  6. Łyżką nakładam porcje masy na blaszkę, formując płaskie kotleciki.
  7. Piekę w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 30 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także