W tych miastach wprowadzono zakaz grillowania. Za jego złamanie gigantyczne kary

Grillowanie to domena lata, a zapach pieczonego mięsa od razu pobudza ślinianki do pracy. Nie wszędzie można jednak rozłożyć sprzęt i oddać się przyjemności. W szczególności, gdy chce się to zrobić na terenie Niemiec.

Grillowanie nie wszędzie jest możliweGrillowanie nie wszędzie jest możliwe
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Podczas grillowania warto zadbać nie tylko o odpowiednią marynatę do karkówki, ale również zachowanie zasad bezpieczeństwa i wybranie odpowiedniego miejsca. W Polsce grillować nie można w lasach i na terenach leśnych, a także w odległości 100 metrów od granicy lasu, chyba że jest to miejsce specjalnie wyznaczone przez nadleśniczego. Stanowczo zabronione jest także rozpalanie ognia w parkach narodowych i krajobrazowych. Uważać trzeba również na grillowanie na balkonach i miejskich terenach zielonych. Mogłoby się wydawać, że lista obostrzeń jest całkiem spora, ale w Niemcy pod kątem grillowania mają jeszcze gorzej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Zakaz grillowania w Niemczech

Grillowanie to nie tylko domena Polaków, bo nasi zachodni sąsiedzi również lubią spędzać czas na ruszcie. Oczywiście nie mogą rozpalać ognia w lesie, ale niektóre gminy poszły o krok dalej i wprowadziły oficjalny zakaz grillowania. Decyzja opiera się na Graslandfeuerindex (GLFI), czyli indeksie ryzyka pożarowego na terenach trawiastych. Ryzyko pożaru ocenia się według 5-stopniowej skali. Gdy zaobserwowany zostanie czwarty poziom, gminy reagują na zagrożenie. Jedną z reakcji jest właśnie zakaz grillowania i obejmuje on nawet miejsca specjalnie do tego przeznaczone. Po prostu trzeba schować ruszt i poczekać, aż indeks się poprawi. Sytuacja ma miejsce m.in. w Duisburgu, Moers i Leverkusen oraz Gelsenkirchen. W tym ostatnim zakaz obejmuje również odpalanie sztucznych ogni.

Grilluj tylko w wyznaczonym miejscu
Grilluj tylko w wyznaczonym miejscu © Pixabay
" Ze względów bezpieczeństwa przeciwpożarowego grillowanie jest generalnie zabronione w miejscach publicznych, w tym w wyznaczonych miejscach do grillowania, jeśli wskaźnik zagrożenia pożarowego na terenach trawiastych wynosi 4 lub więcej - jest to drugi najwyższy poziom. Poza tymi obszarami grillowanie jest zabronione przez cały rok" - podano na stronie magistratu Duisburga.

Zakazy grillowania są tymczasowe i zależą od tego, jak wygląda sytuacja pogodowa, na przykład prognozy opadów i wynikająca z ich braków susza. Gdy warunki się poprawiają, zakazy są zdejmowane.

Kara za grillowanie

Za nieprzestrzeganie lokalnych przepisów można narazić się na mandat. W niektórych przypadkach wynosić on może nawet 1000 euro. Przed rozpaleniem grilla w Niemczech należy zapoznać się z przepisami i zakazami, jakie obowiązują w danej gminie.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku