W tych miejscach znajdziesz najwięcej kurek. Rosną tam jak szalone
Na kurki zawsze znajdą się chętni. Zamiast jednak szukać ich w sklepach, lepiej wybrać się do lasu. W szczególności upodobały sobie kilka miejsc. Znając ich preferencje, do domu wrócisz z pełnym koszykiem.
Chociaż z grzybobraniem kojarzą się głównie jesienne spacery, to z koszykiem pełnym leśnych rarytasów wychodzić można przez cały rok. Wśród letnich grzybów spotkać można kurki (pieprznik jadalny), które już w lipcu wyrastają pod drzewami. Ich delikatny smak świetnie sprawdzi się w jajecznicy, sosach czy zupie. Wystarczy wiedzieć, gdzie szukać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę
Sezon na kurki
Jeśli chcemy nazbierać kurki, do lasów wybrać się można od lipca. W lesie pojawiają się do końca października, ale są i szczęśliwcy, którzy trafią na nie jeszcze w listopadzie. Szczyt kurkowego sezonu przypada jednak na lato, więc czas odkurzyć koszyki i ruszyć na łowy. W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, wśród najbardziej urodzajnych terenów wyróżniały się regiony bogate w lasy: Podlasie, Warmia, Mazury, Pomorze oraz Bory Tucholskie. Tak naprawde kurki można jednak spotkać w każdym regionie. Dzięki temu od morza po góry można zajadać się aromatyczną zupą kurkową czy serwować kurki w sosie śmietanowym.
Gdzie rosną kurki?
Ze względu na swój kolor, nie jest trudno dostrzec je na runie leśnym. Najczęściej znajdziemy ją w lasach mieszanych, ze szczególną przewagą drzew iglastych. Częściej spotkamy je w mocno zagęszczonych częściach lasu, gdzie panuje większy cień i wilgoć.Upodobały sobie w szczególności sąsiedztwo świerk oraz sosen.
Pieprznik jadalny lubi piaszczyste, mocno wilgotne podłoże, chętnie pojawia się także na mchach. Najwięcej kurek znajdziemy w okolicach stawów, jezior i strumieni, gdzie jest wysoka wilgotność.
Jak rozpoznać kurki?
Cały grzyb ma intensywny, żółty lub pomarańczowo-żółty kolor, który często porównywany jest do barwy żółtka kurzego jaja. Ten odcień jest zazwyczaj jednolity na całym kapeluszu i trzonie. Najłatwiej kurki zidentyfikować po spodzie kapelusza. Kurka nie posiada typowych blaszek, jak większość grzybów kapeluszowych. Zamiast nich, na spodniej stronie kapelusza znajdują się grube, nieregularne fałdy. Kapelusz kurki często przybiera lejkowaty kształt z pofalowanymi i nieregularnymi brzegami. Młodsze okazy mogą mieć bardziej płaski lub lekko wypukły kapelusz. Miąższ kurki jest białawy lub jasnożółty, zwarty i sprężysty. Co ważne, nie zmienia on koloru po przełamaniu lub uszkodzeniu.
W polskich lasach można spotkać grzyby łudząco podobne do kurek, jak lisówka pomarańczowa (fałszywa kurka) czy gąska siarkowa. Lisówka ma bardziej pomarańczowy odcień, cieńszy i bledszy trzon oraz gęsto ułożone blaszki. Jej miąższ jest mniej elastyczny, a zapach nieprzyjemny.
Zasady zbierania grzybów
Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.
Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.