W tych miejscach znajdziesz najwięcej kurek. Rosną tam jak szalone

Na kurki zawsze znajdą się chętni. Zamiast jednak szukać ich w sklepach, lepiej wybrać się do lasu. W szczególności upodobały sobie kilka miejsc. Znając ich preferencje, do domu wrócisz z pełnym koszykiem.

W tych miejscach szukaj kurekW tych miejscach szukaj kurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż z grzybobraniem kojarzą się głównie jesienne spacery, to z koszykiem pełnym leśnych rarytasów wychodzić można przez cały rok. Wśród letnich grzybów spotkać można kurki (pieprznik jadalny), które już w lipcu wyrastają pod drzewami. Ich delikatny smak świetnie sprawdzi się w jajecznicy, sosach czy zupie. Wystarczy wiedzieć, gdzie szukać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Sezon na kurki

Jeśli chcemy nazbierać kurki, do lasów wybrać się można od lipca. W lesie pojawiają się do końca października, ale są i szczęśliwcy, którzy trafią na nie jeszcze w listopadzie. Szczyt kurkowego sezonu przypada jednak na lato, więc czas odkurzyć koszyki i ruszyć na łowy. W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, wśród najbardziej urodzajnych terenów wyróżniały się regiony bogate w lasy: Podlasie, Warmia, Mazury, Pomorze oraz Bory Tucholskie. Tak naprawde kurki można jednak spotkać w każdym regionie. Dzięki temu od morza po góry można zajadać się aromatyczną zupą kurkową czy serwować kurki w sosie śmietanowym.

Gdzie rosną kurki?

Ze względu na swój kolor, nie jest trudno dostrzec je na runie leśnym. Najczęściej znajdziemy ją w lasach mieszanych, ze szczególną przewagą drzew iglastych. Częściej spotkamy je w mocno zagęszczonych częściach lasu, gdzie panuje większy cień i wilgoć.Upodobały sobie w szczególności sąsiedztwo świerk oraz sosen.

Kurki
Kurki © Adobe Stock

Pieprznik jadalny lubi piaszczyste, mocno wilgotne podłoże, chętnie pojawia się także na mchach. Najwięcej kurek znajdziemy w okolicach stawów, jezior i strumieni, gdzie jest wysoka wilgotność.

Jak rozpoznać kurki?

Cały grzyb ma intensywny, żółty lub pomarańczowo-żółty kolor, który często porównywany jest do barwy żółtka kurzego jaja. Ten odcień jest zazwyczaj jednolity na całym kapeluszu i trzonie. Najłatwiej kurki zidentyfikować po spodzie kapelusza. Kurka nie posiada typowych blaszek, jak większość grzybów kapeluszowych. Zamiast nich, na spodniej stronie kapelusza znajdują się grube, nieregularne fałdy. Kapelusz kurki często przybiera lejkowaty kształt z pofalowanymi i nieregularnymi brzegami. Młodsze okazy mogą mieć bardziej płaski lub lekko wypukły kapelusz. Miąższ kurki jest białawy lub jasnożółty, zwarty i sprężysty. Co ważne, nie zmienia on koloru po przełamaniu lub uszkodzeniu.

W polskich lasach można spotkać grzyby łudząco podobne do kurek, jak lisówka pomarańczowa (fałszywa kurka) czy gąska siarkowa. Lisówka ma bardziej pomarańczowy odcień, cieńszy i bledszy trzon oraz gęsto ułożone blaszki. Jej miąższ jest mniej elastyczny, a zapach nieprzyjemny.

Zasady zbierania grzybów

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej