Gdy tylko zaczyna się sezon, robię na obiad. Jest szybki i tak pyszny, że wszyscy chcą dokładkę

Nie mogłam się doczekać, aż zacznie się na nie sezon. Gdy już pojawiły się w sklepach, postanowiłam od razu je kupić. Makaron z sosem śmietanowym, w którym grają główną rolę jest tak obłędnie kremowy, że każdy go zachwala, a wszystkie porcje znikają w okamgnieniu.

Makaron z kurkami w sosie śmietanowymMakaron z kurkami w sosie śmietanowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | npls
Paulina Hermann

Makaron z kurkami to jedno z tych dań, które nie potrzebuje wielu składników ani wyszukanych trików. Wystarczy dobra śmietana, świeże kurki i chwila uwagi na patelni. Klucz to smażenie grzybów do lekkiego przypieczenia, bo wtedy sos nabiera głębi. Ser? W ogóle nie jest potrzebny, bo to kremowy sos i jędrne kurki robią całą robotę. A sam makaron? Gotuje się praktycznie sam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie

Makaron z kurkami, czyli sezonowy obiad w 15 minut

To danie robi się dokładnie tyle, ile gotuje się makaron. Kurki wystarczy wcześniej dobrze oczyścić, a potem krótko podsmażyć. Śmietana to idealna baza do całego sosu. Użyj dwóch rodzajów; słodkiej i kwaśnej. Dodaj do tego różne przyprawy i sos śmietanowy będzie obłędny.

Danie jest niesamowicie delikatne, ale jednocześnie wyraziste i żaden składnik się nie gubi. Nawet dzieci nie marudzą, makaron z kurkami zjadają do ostatniego kęsa. Możesz na przykład dodać też parmezan, ale lepiej najpierw spróbuj bez. Bo moim zdaniem ta wersja będzie o niebo lepsza.

Składniki:

  • 400 g makaronu (penne, kokardki, świderki - dowolny kształt),
  • 500 g kurek (przebranych i oczyszczonych),
  • 1 średnia cebula,
  • 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego),
  • 1 łyżka masła,
  • 2/3 szkl. słodkiej śmietanki (min. 18 proc.),
  • 2 czubate łyżki kwaśnej, tłustej śmietany,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj 4 litry wody z solą. Wrzuć makaron, doprowadź do wrzenia, przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 12 minut.
  2. W międzyczasie przebierz kurki, oczyść je, umyj i odsącz na sicie. Duże sztuki przekrój na pół.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 2-3 minuty do zeszklenia.
  5. Dorzuć kurki, smaż 7-8 minut na dużym ogniu, aż odparuje cały płyn i grzyby zaczną się przypiekać.
  6. Dodaj masło i sól, wymieszaj.
  7. W osobnej misce połącz śmietankę z kwaśną śmietaną i dwiema łyżkami gorących kurek.
  8. Wlej do patelni z grzybami, duś na średnim ogniu przez kilka minut.
  9. Na koniec dodaj natkę pietruszki; dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Makaron (niezbyt dokładnie odcedzony) przełóż do sosu, wymieszaj i gotowe.

Makaron z kurkami można zrobić także z grzybów mrożonych, po prostu wrzuć je prosto na patelnię. Ale pamiętaj: przed mrożeniem zawsze je zblanszuj. Inaczej będą gorzkie i cała magia dania ucieka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki