Gdy tylko zaczyna się sezon, robię na obiad. Jest szybki i tak pyszny, że wszyscy chcą dokładkę
Nie mogłam się doczekać, aż zacznie się na nie sezon. Gdy już pojawiły się w sklepach, postanowiłam od razu je kupić. Makaron z sosem śmietanowym, w którym grają główną rolę jest tak obłędnie kremowy, że każdy go zachwala, a wszystkie porcje znikają w okamgnieniu.
Makaron z kurkami to jedno z tych dań, które nie potrzebuje wielu składników ani wyszukanych trików. Wystarczy dobra śmietana, świeże kurki i chwila uwagi na patelni. Klucz to smażenie grzybów do lekkiego przypieczenia, bo wtedy sos nabiera głębi. Ser? W ogóle nie jest potrzebny, bo to kremowy sos i jędrne kurki robią całą robotę. A sam makaron? Gotuje się praktycznie sam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie
Makaron z kurkami, czyli sezonowy obiad w 15 minut
To danie robi się dokładnie tyle, ile gotuje się makaron. Kurki wystarczy wcześniej dobrze oczyścić, a potem krótko podsmażyć. Śmietana to idealna baza do całego sosu. Użyj dwóch rodzajów; słodkiej i kwaśnej. Dodaj do tego różne przyprawy i sos śmietanowy będzie obłędny.
Danie jest niesamowicie delikatne, ale jednocześnie wyraziste i żaden składnik się nie gubi. Nawet dzieci nie marudzą, makaron z kurkami zjadają do ostatniego kęsa. Możesz na przykład dodać też parmezan, ale lepiej najpierw spróbuj bez. Bo moim zdaniem ta wersja będzie o niebo lepsza.
Składniki:
- 400 g makaronu (penne, kokardki, świderki - dowolny kształt),
- 500 g kurek (przebranych i oczyszczonych),
- 1 średnia cebula,
- 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego),
- 1 łyżka masła,
- 2/3 szkl. słodkiej śmietanki (min. 18 proc.),
- 2 czubate łyżki kwaśnej, tłustej śmietany,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj 4 litry wody z solą. Wrzuć makaron, doprowadź do wrzenia, przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 12 minut.
- W międzyczasie przebierz kurki, oczyść je, umyj i odsącz na sicie. Duże sztuki przekrój na pół.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 2-3 minuty do zeszklenia.
- Dorzuć kurki, smaż 7-8 minut na dużym ogniu, aż odparuje cały płyn i grzyby zaczną się przypiekać.
- Dodaj masło i sól, wymieszaj.
- W osobnej misce połącz śmietankę z kwaśną śmietaną i dwiema łyżkami gorących kurek.
- Wlej do patelni z grzybami, duś na średnim ogniu przez kilka minut.
- Na koniec dodaj natkę pietruszki; dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Makaron (niezbyt dokładnie odcedzony) przełóż do sosu, wymieszaj i gotowe.
Makaron z kurkami można zrobić także z grzybów mrożonych, po prostu wrzuć je prosto na patelnię. Ale pamiętaj: przed mrożeniem zawsze je zblanszuj. Inaczej będą gorzkie i cała magia dania ucieka.