W weekend zrobiłam pyszne ciasto. Jest intensywnie czekoladowe, a każdy kęs rozpływa się w ustach
Ten deser to prawdziwa gratka dla amatorów czekoladowych słodkości. Biszkopt kakaowy przełożyłam kremem budyniowym z dodatkiem gorzkiej czekolady i rodzynek nasączonych alkoholem. Dla wzmocnienia aromatu dodałam ziarenka z laski wanilii. Całość przykryłam mleczną czekoladą.
Krem czekoladowy z rodzynkami u wielu osób przywołuje wspomnienia z czasów młodości. W PRL-u popularnym deserem był krem sułtański, którego serce stanowiły rodzynki namoczone w rumie. Takie "pijane" owoce przełożone były warstwą bitej śmietany, często wymieszanej z kakao.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa
Rodzynkowiec z dodatkami
Ciasto możesz wzbogacić o owocowe dodatki, takie jak domowa konfitura z czerwonej porzeczki. Jej słodko-kwaśny smak stanowi idealne przełamanie dla czekoladowego kremu z rodzynkami. Z kolei jeśli chcesz podtrzymać słodki profil deseru, wybierz wiśnie w żelu lub powidła śliwkowe.
Rodzynkowiec udekorowany jest polewą czekoladową, na której możesz położyć garść odłożonych owoców, pokruszone orzechy włoskie lub płatki migdałów.
Przepis na rodzynkowiec czekoladowy
Do nasączenia rodzynek użyj wódki, rumu, brandy lub whisky. W wersji bezalkoholowej zalej rodzynki letnią wodą.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Masa do przełożenia:
- 400 g rodzynek,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 300 g masła,
- 500 ml mleka,
- 100 g cukru,
- ziarenka z laski wanilii,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki alkoholu (wódka, rum lub whisky),
- 100 g mlecznej czekolady,
- 50 ml śmietanki kremówki.
Wykonanie:
- Wódkę wymieszaj z 200 ml letniej wody. Zalej rodzynki i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
- Jajka na biszkopt wyjmij z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao.
- Masę przełóż na dużą kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z blachy i odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Obydwa nasącz ponczem powstałym po odsączeniu rodzynek.
- W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę i 100 g masła. Zestaw z kuchenki i wymieszaj z namoczonymi rodzynkami (po odsączeniu).
- W garnku zagotuj 400 ml mleka, rozmieszaj w nim 100 g cukru i ziarenka z laski wanilii. Pozostałe 100 ml zimnego mleka wymieszaj z 2 łyżkami mąki pszennej i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Wlej do gotującego się mleka w garnku. Mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji gęstego budyniu, po czym odstaw do ostygnięcia.
- Pozostałe masło (200 g) ogrzej do temperatury pokojowej, a następnie ubij mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawaj przestudzony budyń. Wyłącz mikser i wymieszaj powstały krem z przestudzoną masą czekoladowo-rodzynkową.
- Połową kremu przełóż dwa blaty biszkoptu, drugą połowę rozprowadź po wierzchu.
- W kąpieli wodnej roztop mleczną czekoladę i wymieszaj ze śmietanką. Przestudź polewę i przykryj nią ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.