W weekend zrobiłam pyszne ciasto. Jest intensywnie czekoladowe, a każdy kęs rozpływa się w ustach

Ten deser to prawdziwa gratka dla amatorów czekoladowych słodkości. Biszkopt kakaowy przełożyłam kremem budyniowym z dodatkiem gorzkiej czekolady i rodzynek nasączonych alkoholem. Dla wzmocnienia aromatu dodałam ziarenka z laski wanilii. Całość przykryłam mleczną czekoladą.

Rodzynki w kremie sprawiają, że deser jest bardziej wytwornyRodzynki w kremie sprawiają, że deser jest bardziej wytworny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krem czekoladowy z rodzynkami u wielu osób przywołuje wspomnienia z czasów młodości. W PRL-u popularnym deserem był krem sułtański, którego serce stanowiły rodzynki namoczone w rumie. Takie "pijane" owoce przełożone były warstwą bitej śmietany, często wymieszanej z kakao.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Rodzynkowiec z dodatkami

Ciasto możesz wzbogacić o owocowe dodatki, takie jak domowa konfitura z czerwonej porzeczki. Jej słodko-kwaśny smak stanowi idealne przełamanie dla czekoladowego kremu z rodzynkami. Z kolei jeśli chcesz podtrzymać słodki profil deseru, wybierz wiśnie w żelu lub powidła śliwkowe.

Rodzynkowiec udekorowany jest polewą czekoladową, na której możesz położyć garść odłożonych owoców, pokruszone orzechy włoskie lub płatki migdałów.

Przepis na rodzynkowiec czekoladowy

Do nasączenia rodzynek użyj wódki, rumu, brandy lub whisky. W wersji bezalkoholowej zalej rodzynki letnią wodą.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Masa do przełożenia:

  • 400 g rodzynek,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 300 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki alkoholu (wódka, rum lub whisky),
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 50 ml śmietanki kremówki.

Wykonanie:

  1. Wódkę wymieszaj z 200 ml letniej wody. Zalej rodzynki i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
  2. Jajka na biszkopt wyjmij z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao.
  3. Masę przełóż na dużą kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z blachy i odstaw do ostygnięcia.
  4. Przestudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Obydwa nasącz ponczem powstałym po odsączeniu rodzynek.
  5. W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę i 100 g masła. Zestaw z kuchenki i wymieszaj z namoczonymi rodzynkami (po odsączeniu).
  6. W garnku zagotuj 400 ml mleka, rozmieszaj w nim 100 g cukru i ziarenka z laski wanilii. Pozostałe 100 ml zimnego mleka wymieszaj z 2 łyżkami mąki pszennej i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Wlej do gotującego się mleka w garnku. Mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji gęstego budyniu, po czym odstaw do ostygnięcia.
  7. Pozostałe masło (200 g) ogrzej do temperatury pokojowej, a następnie ubij mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawaj przestudzony budyń. Wyłącz mikser i wymieszaj powstały krem z przestudzoną masą czekoladowo-rodzynkową.
  8. Połową kremu przełóż dwa blaty biszkoptu, drugą połowę rozprowadź po wierzchu.
  9. W kąpieli wodnej roztop mleczną czekoladę i wymieszaj ze śmietanką. Przestudź polewę i przykryj nią ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo