WAŻNE
TERAZ

Piraci porwali statek. Wśród zakładników jest Polak

W Wenecji to rarytas. Wielu Polaków na samą myśli ma grymas na twarzy

To przysmak, który niespecjalnie kojarzy się z włoską kuchnią, ale mieszkańcy Wenecji na stałe mają je w swoim repertuarze. Odpowiednio przygotowany może oczarować delikatnym smakiem.

W Wenecji to rarytasW Wenecji to rarytas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wątróbka wielu osobom jawi się jako koszmar z dziecięcych lat, który serwowano na stołówkach. Nie każdy przepada za podrobami, chociaż w polskiej kuchni znane są od wielu pokoleń. To zresztą nie tylko domena PRLowskich stołówek, na świecie znaleźć można wiele wariacji, mniej lub bardziej ekscentrynych. Na smaczną wątróbkę z cebulką polecieć można na przykład do Wenecji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Wątróbka po wenecku

Wenecja, miasto na wodzie, słynie nie tylko z romantycznych kanałów i urokliwych mostów, ale także z bogatej tradycji kulinarnej. Jednym z takich dań jest fegato alla veneziana, czyli wątróbka po wenecku. Włosi doceniają delikatny smak i lekką, miękka strukturę, chociaż pewnie i wśród nich spotkać można wiele osób, które kręcą nosem na myśl o wątróbce.

Wątróbkę robię tylko w ten sposób. Wychodzi idealnie miękka, nie traci wartości i zachowuje maksimum smaku
Wątróbkę robię tylko w ten sposób. Wychodzi idealnie miękka, nie traci wartości i zachowuje maksimum smaku © Adobe Stock

Sercem tego dania jest nie tylko wątróbka cielęca, ale również cebula. Warzywa duszą się bardzo długo, dzięki czemu rozpadają się na słodki, gęsty sos. Całość podbita jest odrobiną białego wina lub octu winnego. Do tego polenta albo ziemniaki i nieoczywisty włoski obiad gotowy.

Składniki:

  • 500 g wątróbki cielęcej,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 40 g masła,
  • 60-80 ml wytrawnego białego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • plasterki cytryny do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej patelni rozgrzej oliwę oraz masło.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka i wrzuć na patelnię.
  3. Oprósz solą i duś na małym ogniu przez 30-45 minut, regulanie mieszając. Jeśli zacznie się przypalać, dodaj odrobinę wody lub wina.
  4. Gdy cebula jest miękka, wlej wino i zagotuj.
  5. Dorzuć oczyszczoną wątróbkę cielęcą i duś przez około 10 minut. W razie potrzeby podlej dodatkowo winem, wodą lub odrobiną bulionu. Co jakiś czas przemieszaj.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową wątróbkę podaj z ulubionymi dodatkami, skraplając ją nieco sokiem z cytryny. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥