W Wenecji to rarytas. Wielu Polaków na samą myśli ma grymas na twarzy
To przysmak, który niespecjalnie kojarzy się z włoską kuchnią, ale mieszkańcy Wenecji na stałe mają je w swoim repertuarze. Odpowiednio przygotowany może oczarować delikatnym smakiem.
Wątróbka wielu osobom jawi się jako koszmar z dziecięcych lat, który serwowano na stołówkach. Nie każdy przepada za podrobami, chociaż w polskiej kuchni znane są od wielu pokoleń. To zresztą nie tylko domena PRLowskich stołówek, na świecie znaleźć można wiele wariacji, mniej lub bardziej ekscentrynych. Na smaczną wątróbkę z cebulką polecieć można na przykład do Wenecji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada
Wątróbka po wenecku
Wenecja, miasto na wodzie, słynie nie tylko z romantycznych kanałów i urokliwych mostów, ale także z bogatej tradycji kulinarnej. Jednym z takich dań jest fegato alla veneziana, czyli wątróbka po wenecku. Włosi doceniają delikatny smak i lekką, miękka strukturę, chociaż pewnie i wśród nich spotkać można wiele osób, które kręcą nosem na myśl o wątróbce.
Sercem tego dania jest nie tylko wątróbka cielęca, ale również cebula. Warzywa duszą się bardzo długo, dzięki czemu rozpadają się na słodki, gęsty sos. Całość podbita jest odrobiną białego wina lub octu winnego. Do tego polenta albo ziemniaki i nieoczywisty włoski obiad gotowy.
Składniki:
- 500 g wątróbki cielęcej,
- 3 cebule,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 40 g masła,
- 60-80 ml wytrawnego białego wina,
- sól i pieprz do smaku,
- plasterki cytryny do podania.
Sposób przygotowania:
- W dużej patelni rozgrzej oliwę oraz masło.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i wrzuć na patelnię.
- Oprósz solą i duś na małym ogniu przez 30-45 minut, regulanie mieszając. Jeśli zacznie się przypalać, dodaj odrobinę wody lub wina.
- Gdy cebula jest miękka, wlej wino i zagotuj.
- Dorzuć oczyszczoną wątróbkę cielęcą i duś przez około 10 minut. W razie potrzeby podlej dodatkowo winem, wodą lub odrobiną bulionu. Co jakiś czas przemieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową wątróbkę podaj z ulubionymi dodatkami, skraplając ją nieco sokiem z cytryny. Smacznego!