Prosta zalewa w słoiki i porcja owoców. W wakacje robię do spiżarni, zimą sobie dziękuję
Kilogram owoców można spałaszować od razu, ale jeśli się powstrzymasz to soczyste, dojrzałe, ale wciąż jędrne czereśnie to idealny produkt do wytrawnych przetworów. Sekret smaku to składniki zalewy. Czy część zniknie jeszcze w wakacje i słoiki nie doczekają zimy? Z pewnością tak, bo są doskonałe w smaku.
Kiedy już cena czereśni nie będzie przyprawiać o ból głowy, jak informowaliśmy jeszcze w maju, czas na domowe przetwórstwo z przetworami. Te owoce świetnie sprawdzą się zarówno na dżemy, jak i wytrawne propozycje. Winna marynata jest tutaj najlepszym przykładem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku
Jakie czereśnie wybrać do marynowania?
Wybierając czereśnie do marynowania, najlepiej postawić na te, które osiągnęły pełnię dojrzałości, a jednocześnie zachowały swoją sprężystość. Takie owoce nie rozpadną się podczas procesu marynowania i zachowają apetyczny wygląd oraz smak. Warto pamiętać, by nie usuwać ogonków z czereśni przed umieszczeniem ich w słoikach. Ogonki nie tylko sprawiają, że późniejsze wyjmowanie owoców jest znacznie łatwiejsze, ale również są cennym źródłem składników odżywczych. Zawierają sporo potasu, manganu i miedzi, a także antyoksydanty, które pomagają spowalniać procesy starzenia organizmu.
Przepis na marynowane czereśnie
Z pewnością tak przygotowane owoce wyróżnią się na tle słodkich przetworów z czereśniami. Możesz użyć ich jako zakąsek do zimnych przystawek albo dodatku do pieczonych mięs np. na świąteczny stół.
Składniki:
- 1 kg czereśni,
- 3-4 goździki na słoik,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego na słoik,
- pół małej łyżeczki żółtej gorczycy na słoik,
- kilka cienkich plasterków imbiru na słoik,
- 250 ml wytrawnego białego wina,
- 100 ml białego octu winnego,
- niepełna szklanka cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka skórki startej z wyparzonej pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Umyj czereśnie, osusz je i przytnij ogonki w połowie.
- Przełóż owoce do wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika dodaj goździki, ziele angielskie, żółtą gorczycę oraz plasterki imbiru.
- Przygotuj zalewę z wytrawnego białego wina, białego octu winnego, cukru, miodu, soli i skórki pomarańczowej. Podgrzewaj wszystkie składniki tylko do zagotowania w garnuszku z grubszym dnem.
- Gorącą zalewą uzupełnij słoiki z czereśniami.
- Dokładnie zakręć słoiki i pasteryzuj je w lekko gotującej się wodzie przez 20 minut.
- Marynowane czereśnie najlepiej smakują po około dwóch tygodniach.