Wcale nie krupnik czy kartoflanka. Kiedy w oczy zaglądał głód, prababcia gotowała inną zupę
Zupa zapalanka, nazywana także przypalanką, to tradycyjna polska zupa ziemniaczana, która kiedyś była często serwowana na stołach w wielu domach. Jest to danie wyjątkowo proste do przygotowania i pełne smaku.
Podstawowymi składnikami zapalanki są ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler oraz niewielka ilość słoniny lub boczku, które razem tworzą podstawę smakową zupy. Kluczowym elementem jest ciemna zasmażka, która nie tylko zagęszcza zupę, ale również dodaje jej wyrazistego smaku. Gotowaną na bulionie warzywnym lub mięsnym zupę doprawia się ziołami, a na koniec dodaje zasmażkę przygotowaną na smalcu.
Zapalanka była popularna w biedniejszych domach, gdzie mała ilość tanich składników wystarczała, aby przygotować duży garnek zupy dostateczny na kilka dni. Obecnie, mimo że na pewien czas zapomniana, zaczyna wracać do łask jako sycący, tani i smaczny posiłek.
Zapalanka - przepis krok po kroku
Składniki na zupę zapalankę:
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 200 g boczku,
- 100 g słoniny,
- 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka smalcu,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Przygotowanie warzyw: Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebule posiekaj. Słoninę i boczek również pokrój w drobną kostkę.
- Podsmażanie składników: Na dobrze rozgrzanym dużym garnku usmaż słoninę i boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Gotowanie zupy: Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę do garnka. Smaż je, często mieszając, aż będą rumiane. Następnie zalej całość bulionem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
- Dodanie zasmażki: Na patelni rozgrzej smalec, a kiedy roztopi się, dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Dodaj kilka łyżek wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj.
- Końcowe gotowanie: Wlej zasmażkę do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Zupa zapalanka jest gotowa! Można ją serwować posypaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki