WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Wcale nie krupnik czy kartoflanka. Kiedy w oczy zaglądał głód, prababcia gotowała inną zupę

Zupa zapalanka, nazywana także przypalanką, to tradycyjna polska zupa ziemniaczana, która kiedyś była często serwowana na stołach w wielu domach. Jest to danie wyjątkowo proste do przygotowania i pełne smaku.

Zupa zapalankaZupa zapalanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawowymi składnikami zapalanki są ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler oraz niewielka ilość słoniny lub boczku, które razem tworzą podstawę smakową zupy. Kluczowym elementem jest ciemna zasmażka, która nie tylko zagęszcza zupę, ale również dodaje jej wyrazistego smaku. Gotowaną na bulionie warzywnym lub mięsnym zupę doprawia się ziołami, a na koniec dodaje zasmażkę przygotowaną na smalcu.

Zapalanka była popularna w biedniejszych domach, gdzie mała ilość tanich składników wystarczała, aby przygotować duży garnek zupy dostateczny na kilka dni. Obecnie, mimo że na pewien czas zapomniana, zaczyna wracać do łask jako sycący, tani i smaczny posiłek.

Zapalanka - przepis krok po kroku

Składniki na zupę zapalankę:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 200 g boczku,
  • 100 g słoniny,
  • 8 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie warzyw: Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebule posiekaj. Słoninę i boczek również pokrój w drobną kostkę.
  2. Podsmażanie składników: Na dobrze rozgrzanym dużym garnku usmaż słoninę i boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Gotowanie zupy: Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę do garnka. Smaż je, często mieszając, aż będą rumiane. Następnie zalej całość bulionem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
  4. Dodanie zasmażki: Na patelni rozgrzej smalec, a kiedy roztopi się, dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Dodaj kilka łyżek wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj.
  5. Końcowe gotowanie: Wlej zasmażkę do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

Zupa zapalanka jest gotowa! Można ją serwować posypaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki

Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥