InspiracjeWcale nie po bretońsku. Oto najsmaczniejsze na świecie danie z fasolą

Wcale nie po bretońsku. Oto najsmaczniejsze na świecie danie z fasolą

Listę najsmaczniejszych potraw z fasolą w roli głównej przygotował prestiżowy przewodnik kulinarny "Taste Atlas". Niestety, nasza narodowa duma, czyli fasolka po bretońsku zajęła w tym rankingu dopiero 33 miejsce. Jakie danie okazały się bardziej cenione?

Frijoles charros
Frijoles charros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elihuconh

Sopa Tarasca

Fasolowa zupa pochodząca z meksykańskiego stanu Michoacán, ojczyzny ludu Tarascan – jednej z głównych cywilizacji prekolumbijskich. Jej kultura kwitła do początków XVI wieku, gdy uległa hiszpańskim konkwistadorom. Kulinarną pamiątką po Tarascanach jest pyszna potrawa z fasoli gotowanej z pomidorami w prostym bulionie z kurczaka. Obowiązkowym dodatkiem do sopa Tarasca są też papryczki chili. Smaku zupie nadają również wędzone papryczki pasilla de Oaxaca, uprawiane wyłącznie w górzystym regionie Oaxaca w południowym Meksyku.

Diri ak pwa

Narodowe danie Haiti, którego podstawowymi składnikami są fasola i ryż. Przepis na diri ak pwa narodził się wśród niewolników, od XVIII wieku masowo sprowadzanych z Afryki. Potrawę przyrządza się z różnych rodzajów fasoli, zazwyczaj czerwonej, czarnej i pinto. Podaje się ją z kurczakiem po kreolsku albo gulaszem z pomidorów, ziemniaków, przypraw i mięsa koziego lub wołowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Frijoles charros

Proste danie, które narodziło się w obozowiskach meksykańskich kowbojów wypasających bydło. Frijoles charros składa się z fasoli, cebuli, pomidorów, papryczek chili i kolendry. Często jest wzbogacane mięsem: bekonem, szynką lub soloną wieprzowiną. Potrawę gotuje się przez długi czas, aż fasola stanie się miękka, a w naczyniu pozostanie niewiele płynu. Jada się ją z plackami z mąki kukurydzianej.

Feijão tropeiro

Tradycyjna potrawa z brazylijskiego stanu Minas Gerais, przyrządzana z fasoli gotowanej z solonym lub suszonym mięsem, mąką z manioku oraz różnymi warzywami i ziołami. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania, więc rodzaj fasoli i mięsa różni się w zależności od części kraju.

Tutu de feijão

Kolejny przysmak z Brazylii, stanowiący połączenia purée z fasoli (tradycyjnie czarnej) i mąki maniokowej stosowanej jako środek zagęszczający. Inne składniki używane w potrawie to cebula, czosnek, oliwa, pietruszka i liście laurowe. Tutu de feijão podaje się zwykle w towarzystwie kiełbasek wieprzowych, ryżu, jajek, a czasami jarmużu.

Feijoada

Narodowa potrawa Brazylii. Jej nazwa nieprzypadkowo pochodzi od portugalskiego słowa "feijão" oznaczającego fasolę, której nasiona (zwykle czarnych lub czerwonych odmian) stanowią bazę tego pożywnego gulaszu. Zwykle pojawia się w nim także mięso (często jest to suszona wołowina), podroby (np. wieprzowe uszy i ozory), wędzone kiełbaski czy owoce morza, zazwyczaj krewetki. W potrawie nie może zabraknąć wyrazistych przypraw, w tym goździków i liści laurowych. Feijoada serwuje się w kamiennych naczyniach, z ryżem lub farofa (prażoną i zasmażaną mąką z manioku), a niekiedy także… plasterkami pomarańczy. Tradycyjnym dodatkiem jest cachaca, czyli brandy z trzciny cukrowej, najpopularniejszy brazylijski trunek.

Pasulj

Popularna serbska zupa fasolowa tradycyjnie przygotowywana z białej fasoli, gotowanej na wolnym ogniu z kiełbasą, boczkiem lub szynką, warzywami, takimi jak cebula, marchewka i czosnek oraz przyprawami, zwłaszcza papryką i liśćmi laurowymi. Potrawę jada się z chrupiącym pieczywem lub pokrojoną w plasterki surową cebulą.

Piyaz

Turecka sałatka z suszonej fasoli, pietruszki, cebuli i sumaka, wzbogacana sosem z pasty tahini, soku z cytryny oraz octu. Danie zwykle doprawia się posiekanymi pomidorami, pokrojoną w plasterki cebulą, jajkami na twardo, oliwą z oliwek i natką pietruszki. Piyaz jest często spożywany jako dodatek do mięs z grilla.

fasolaprzepisobiad

Wybrane dla Ciebie