Jajka gotuję na twardo. Z tymi dodatkami rodzina je, aż im się uszy trzęsą
O jajkach faszerowanych wiele osób przypomina sobie dopiero przed Wielkanocą. Tymczasem doskonale sprawdzają się jako przekąska na rodzinnym spotkaniu lub domówce. Tym razem przygotowałam farsz inspirując się popularną w Stanach Zjednoczonych kanapką Muffuletta. To połączenie, do którego będę wracać.
Kanapka Muffuletta wzięła swoją nazwę od włoskiej bułki, wypiekanej w Nowym Orleanie przez imigrantów z Sycylii. Bułka bogata w kolorowe dodatki stała się kultowa, a przepis na nią zrobił się popularny również w Europie. Tym, co nadaje unikatowego smaku amerykańskiej kanapce, jest pasta oliwkowa zmieszana z drobno posiekanymi piklami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Historia kanapki Muffuletta
Kanapka Muffuletta zawdzięcza swoją nazwę rodzajowi bułki o tej samej nazwie, która przybyła do Ameryki z włoskimi imigrantami na przełomie XIX i XX wieku. Bułkę tę zaczęto wypiekać w Nowym Orleanie przez przybywających z Sycylii osadników. Jej owalny kształt i wyjątkowa chrupkość szybko zdobyły popularność, a bułka stała się bazą do wyjątkowych kanapek, które zdobyły serca Amerykanów.
Słowo muffuletta wywodzi się z języka sycylijskiego i prawdopodobnie oznacza małą muffę lub miękki chleb. Muffa to rodzaj miękkiego, okrągłego chleba, który był popularny na Sycylii.
Pasta oliwkowa, czyli śródziemnomorska tapenada
Pasta oliwkowa znana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako tapenada. Ten pyszny dodatek pochodzi z południowo-wschodniej Francji i sięga XVIII wieku. To proste smarowidło, które powstaje z czarnych oliwek, kaparów, anchois i oliwy, stało się popularnym dodatkiem do wielu różnych potraw na całym świecie.
W Prowansji, skąd wywodzi się przysmak, tapenada jest nieodzownym elementem stołu i stanowi pyszny dodatek do pieczywa czy mięs. Jej intensywny smak i prostota przygotowania czynią ją również atrakcyjnym dodatkiem w pozostałych krajach basenu Morza Śródziemnego. Stąd jej obecność w kanapce Muffuletta, która do Ameryki przybyła z Sycylii.
Przepis na jajka faszerowane z piklami i oliwkami
Jajka standardowo ugotowałam na twardo, uważając na to, by nie popękały skorupki. Do farszu dodałam marynowane cebulki i papryczki chili, na wierzch położyłam pikle z rzodkiewki.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- po 1 łyżce drylowanych zielonych i czarnych oliwek,
- kilka marynowanych papryczek chili,
- łyżka marynowanych małych cebulek,
- marynowane rzodkiewki.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo – najlepiej ostrożnie włożyć do gotującej się wody jajka ogrzane do temperatury pokojowej i gotować je przez 6 minut. Ostudź i oskub ze skorupek.
- Przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka przełóż do miski.
- Wymieszaj je z majonezem, jogurtem, drobno posiekanymi oliwkami, cebulkami i marynowanymi papryczkami chili.
- Nałóż farsz do środka jajek, a na wierzch połóż kilka plasterków marynowanej rzodkiewki.
- Gotowe jajka faszerowane możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.