Jajka gotuję na twardo. Z tymi dodatkami rodzina je, aż im się uszy trzęsą

O jajkach faszerowanych wiele osób przypomina sobie dopiero przed Wielkanocą. Tymczasem doskonale sprawdzają się jako przekąska na rodzinnym spotkaniu lub domówce. Tym razem przygotowałam farsz inspirując się popularną w Stanach Zjednoczonych kanapką Muffuletta. To połączenie, do którego będę wracać.

Te jajka faszerowane powstały z inspiracji amerykańską kanapkąTe jajka faszerowane powstały z inspiracji amerykańską kanapką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kanapka Muffuletta wzięła swoją nazwę od włoskiej bułki, wypiekanej w Nowym Orleanie przez imigrantów z Sycylii. Bułka bogata w kolorowe dodatki stała się kultowa, a przepis na nią zrobił się popularny również w Europie. Tym, co nadaje unikatowego smaku amerykańskiej kanapce, jest pasta oliwkowa zmieszana z drobno posiekanymi piklami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Historia kanapki Muffuletta

Kanapka Muffuletta zawdzięcza swoją nazwę rodzajowi bułki o tej samej nazwie, która przybyła do Ameryki z włoskimi imigrantami na przełomie XIX i XX wieku. Bułkę tę zaczęto wypiekać w Nowym Orleanie przez przybywających z Sycylii osadników. Jej owalny kształt i wyjątkowa chrupkość szybko zdobyły popularność, a bułka stała się bazą do wyjątkowych kanapek, które zdobyły serca Amerykanów.

Słowo muffuletta wywodzi się z języka sycylijskiego i prawdopodobnie oznacza małą muffę lub miękki chleb. Muffa to rodzaj miękkiego, okrągłego chleba, który był popularny na Sycylii.

Pasta oliwkowa, czyli śródziemnomorska tapenada

Pasta oliwkowa znana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako tapenada. Ten pyszny dodatek pochodzi z południowo-wschodniej Francji i sięga XVIII wieku. To proste smarowidło, które powstaje z czarnych oliwek, kaparów, anchois i oliwy, stało się popularnym dodatkiem do wielu różnych potraw na całym świecie.

W Prowansji, skąd wywodzi się przysmak, tapenada jest nieodzownym elementem stołu i stanowi pyszny dodatek do pieczywa czy mięs. Jej intensywny smak i prostota przygotowania czynią ją również atrakcyjnym dodatkiem w pozostałych krajach basenu Morza Śródziemnego. Stąd jej obecność w kanapce Muffuletta, która do Ameryki przybyła z Sycylii.

Przepis na jajka faszerowane z piklami i oliwkami

Jajka standardowo ugotowałam na twardo, uważając na to, by nie popękały skorupki. Do farszu dodałam marynowane cebulki i papryczki chili, na wierzch położyłam pikle z rzodkiewki.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • po 1 łyżce drylowanych zielonych i czarnych oliwek,
  • kilka marynowanych papryczek chili,
  • łyżka marynowanych małych cebulek,
  • marynowane rzodkiewki.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo – najlepiej ostrożnie włożyć do gotującej się wody jajka ogrzane do temperatury pokojowej i gotować je przez 6 minut. Ostudź i oskub ze skorupek.
  2. Przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka przełóż do miski.
  3. Wymieszaj je z majonezem, jogurtem, drobno posiekanymi oliwkami, cebulkami i marynowanymi papryczkami chili.
  4. Nałóż farsz do środka jajek, a na wierzch połóż kilka plasterków marynowanej rzodkiewki.
  5. Gotowe jajka faszerowane możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥