Jajka gotuję na twardo. Z tymi dodatkami rodzina je, aż im się uszy trzęsą

O jajkach faszerowanych wiele osób przypomina sobie dopiero przed Wielkanocą. Tymczasem doskonale sprawdzają się jako przekąska na rodzinnym spotkaniu lub domówce. Tym razem przygotowałam farsz inspirując się popularną w Stanach Zjednoczonych kanapką Muffuletta. To połączenie, do którego będę wracać.

Te jajka faszerowane powstały z inspiracji amerykańską kanapkąTe jajka faszerowane powstały z inspiracji amerykańską kanapką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kanapka Muffuletta wzięła swoją nazwę od włoskiej bułki, wypiekanej w Nowym Orleanie przez imigrantów z Sycylii. Bułka bogata w kolorowe dodatki stała się kultowa, a przepis na nią zrobił się popularny również w Europie. Tym, co nadaje unikatowego smaku amerykańskiej kanapce, jest pasta oliwkowa zmieszana z drobno posiekanymi piklami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Historia kanapki Muffuletta

Kanapka Muffuletta zawdzięcza swoją nazwę rodzajowi bułki o tej samej nazwie, która przybyła do Ameryki z włoskimi imigrantami na przełomie XIX i XX wieku. Bułkę tę zaczęto wypiekać w Nowym Orleanie przez przybywających z Sycylii osadników. Jej owalny kształt i wyjątkowa chrupkość szybko zdobyły popularność, a bułka stała się bazą do wyjątkowych kanapek, które zdobyły serca Amerykanów.

Słowo muffuletta wywodzi się z języka sycylijskiego i prawdopodobnie oznacza małą muffę lub miękki chleb. Muffa to rodzaj miękkiego, okrągłego chleba, który był popularny na Sycylii.

Pasta oliwkowa, czyli śródziemnomorska tapenada

Pasta oliwkowa znana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako tapenada. Ten pyszny dodatek pochodzi z południowo-wschodniej Francji i sięga XVIII wieku. To proste smarowidło, które powstaje z czarnych oliwek, kaparów, anchois i oliwy, stało się popularnym dodatkiem do wielu różnych potraw na całym świecie.

W Prowansji, skąd wywodzi się przysmak, tapenada jest nieodzownym elementem stołu i stanowi pyszny dodatek do pieczywa czy mięs. Jej intensywny smak i prostota przygotowania czynią ją również atrakcyjnym dodatkiem w pozostałych krajach basenu Morza Śródziemnego. Stąd jej obecność w kanapce Muffuletta, która do Ameryki przybyła z Sycylii.

Przepis na jajka faszerowane z piklami i oliwkami

Jajka standardowo ugotowałam na twardo, uważając na to, by nie popękały skorupki. Do farszu dodałam marynowane cebulki i papryczki chili, na wierzch położyłam pikle z rzodkiewki.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • po 1 łyżce drylowanych zielonych i czarnych oliwek,
  • kilka marynowanych papryczek chili,
  • łyżka marynowanych małych cebulek,
  • marynowane rzodkiewki.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo – najlepiej ostrożnie włożyć do gotującej się wody jajka ogrzane do temperatury pokojowej i gotować je przez 6 minut. Ostudź i oskub ze skorupek.
  2. Przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka przełóż do miski.
  3. Wymieszaj je z majonezem, jogurtem, drobno posiekanymi oliwkami, cebulkami i marynowanymi papryczkami chili.
  4. Nałóż farsz do środka jajek, a na wierzch połóż kilka plasterków marynowanej rzodkiewki.
  5. Gotowe jajka faszerowane możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀