Jajka gotuję na twardo. Z tymi dodatkami rodzina je, aż im się uszy trzęsą
O jajkach faszerowanych wiele osób przypomina sobie dopiero przed Wielkanocą. Tymczasem doskonale sprawdzają się jako przekąska na rodzinnym spotkaniu lub domówce. Tym razem przygotowałam farsz inspirując się popularną w Stanach Zjednoczonych kanapką Muffuletta. To połączenie, do którego będę wracać.
Kanapka Muffuletta wzięła swoją nazwę od włoskiej bułki, wypiekanej w Nowym Orleanie przez imigrantów z Sycylii. Bułka bogata w kolorowe dodatki stała się kultowa, a przepis na nią zrobił się popularny również w Europie. Tym, co nadaje unikatowego smaku amerykańskiej kanapce, jest pasta oliwkowa zmieszana z drobno posiekanymi piklami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Historia kanapki Muffuletta
Kanapka Muffuletta zawdzięcza swoją nazwę rodzajowi bułki o tej samej nazwie, która przybyła do Ameryki z włoskimi imigrantami na przełomie XIX i XX wieku. Bułkę tę zaczęto wypiekać w Nowym Orleanie przez przybywających z Sycylii osadników. Jej owalny kształt i wyjątkowa chrupkość szybko zdobyły popularność, a bułka stała się bazą do wyjątkowych kanapek, które zdobyły serca Amerykanów.
Słowo muffuletta wywodzi się z języka sycylijskiego i prawdopodobnie oznacza małą muffę lub miękki chleb. Muffa to rodzaj miękkiego, okrągłego chleba, który był popularny na Sycylii.
Pasta oliwkowa, czyli śródziemnomorska tapenada
Pasta oliwkowa znana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako tapenada. Ten pyszny dodatek pochodzi z południowo-wschodniej Francji i sięga XVIII wieku. To proste smarowidło, które powstaje z czarnych oliwek, kaparów, anchois i oliwy, stało się popularnym dodatkiem do wielu różnych potraw na całym świecie.
W Prowansji, skąd wywodzi się przysmak, tapenada jest nieodzownym elementem stołu i stanowi pyszny dodatek do pieczywa czy mięs. Jej intensywny smak i prostota przygotowania czynią ją również atrakcyjnym dodatkiem w pozostałych krajach basenu Morza Śródziemnego. Stąd jej obecność w kanapce Muffuletta, która do Ameryki przybyła z Sycylii.
Przepis na jajka faszerowane z piklami i oliwkami
Jajka standardowo ugotowałam na twardo, uważając na to, by nie popękały skorupki. Do farszu dodałam marynowane cebulki i papryczki chili, na wierzch położyłam pikle z rzodkiewki.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- po 1 łyżce drylowanych zielonych i czarnych oliwek,
- kilka marynowanych papryczek chili,
- łyżka marynowanych małych cebulek,
- marynowane rzodkiewki.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo – najlepiej ostrożnie włożyć do gotującej się wody jajka ogrzane do temperatury pokojowej i gotować je przez 6 minut. Ostudź i oskub ze skorupek.
- Przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka przełóż do miski.
- Wymieszaj je z majonezem, jogurtem, drobno posiekanymi oliwkami, cebulkami i marynowanymi papryczkami chili.
- Nałóż farsz do środka jajek, a na wierzch połóż kilka plasterków marynowanej rzodkiewki.
- Gotowe jajka faszerowane możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.