WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Zapomniany przepis na pożywną zupę z fasolą. Rozgrzewa lepiej niż piec

Powstaje na bazie wywaru z kości, tłuszczu zwierzęcego lub skór wieprzowych. Zwykle wzbogacana jest o fasolę, ziemniaki, różne rodzaje kasz i sezonowe warzywa. Zupę rumfordzką opracowano tak, by przy minimalnym koszcie dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych. Dziś warto przypomnieć przepis na ten historyczny specjał.

Zupa rumfordzka była symbolem walki z niedożywieniem Zupa rumfordzka była symbolem walki z niedożywieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Zupa rumfordzka jest gęsta i kaloryczna, dzięki czemu była idealna, by tanio nasycić głodnych i dostarczyć energii potrzebnej do ciężkiej pracy fizycznej. Kluczowymi składnikami potrawy są fasola lub groch, a także ziemniaki, kasza lub ryż oraz warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Zupa rumfordzka - syci i dodaje energii

Nazwa zupy pochodzi od Benjamina Thompsona, hrabiego Rumforda, brytyjskiego działacza społecznego i wynalazcy. Po wojnie w Stanach Zjednoczonych wyemigrował do Anglii, a później do Bawarii, gdzie został ministrem wojny. Właśnie tam, w 1795 r., stworzył tę prostą i pożywną zupę. Zupa rumfordzka popularność zyskała jako tania racja żywnościowa dla wojsk w Europie Środkowej. Była również wykorzystywana jako pokarm dla ubogich i więźniów, stając się z czasem symbolem walki z niedożywieniem.

Na ziemiach polskich zupa rumfordzka pojawiła się na początku XIX wieku. Przygotowywały ją głównie organizacje społeczno-charytatywne, które prowadziły kuchnie dla ubogich i bezdomnych. W Warszawie działało Towarzystwo Zupy Rumfordzkiej, które codziennie karmiło od 120 do 250 osób. Największą popularność zupa zyskała po klęsce powstania listopadowego, kiedy to miesięcznie wydawano ok. 5 tys. miseczek tej pożywnej zupy.

Zupę rumfordzką dzisiaj można przygotować z dodatkiem mięsnym
Zupę rumfordzką dzisiaj można przygotować z dodatkiem mięsnym © Adobe Stock | Pyszności

Rozgrzewająca zupa rumfordzka z fasolą. Przepis

Składniki:

  • 2,5 litra bulionu,
  • 200 g ryżu białego,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym maśle podsmaż suchy ryż, a następnie zalej całość dwoma szklankami wody i dopraw solą. Ryż gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie wodę.
  2. Pora pokrój w półtalarki, a ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę.
  3. Warzywa lekko przesmaż na maśle klarowanym w dużym garnku o grubym dnie, a kiedy nieco się zarumienią, zalej je bulionem.
  4. Dodaj też liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  5. Pod koniec do zupy dodaj białą i czerwoną fasolę (odcedzone z zalewy), a także ugotowany ryż. Dopraw całość solą i pieprzem według uznania.

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta