Wcale nie węgierski. Inny gulasz został uznany za najsmaczniejszy na świecie
Serwis Taste Atlas opublikował ranking najlepszych gulaszów na świecie. Listę 50 potraw z całego świata, których przygotowanie bazuje na duszeniu mięsa i/lub warzyw, zdominowały dania w stylu curry. Tradycyjny gulasz węgierski znalazł się dopiero na 35. miejscu.
Najsmaczniejszym daniem w tej kategorii okrzyknięto Kari Ayam, czyli malezyjskie curry z kurczaka, którego sercem jest aromatyczny kuah – gęsty sos z dodatkiem przypraw korzennych i liści limonki kaffir. Dla Polaków będzie to zaskoczeniem, ale potrawa nie jest przygotowywana z piersią kurczaka, tylko z dodatkiem udek i podudzi – najlepiej duszonych razem z kośćmi i skórą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone udka w sosie curry PATELNIE INGENIO
Jak powstają rankingi kulinarne Taste Atlas?
Taste Atlas to internetowy przewodnik kulinarny po tradycyjnych potrawach z całego świata. Serwis skupia się na promocji regionalnych dań, produktów i napojów, które są oceniane zarówno przez użytkowników, jak i zespół ekspertów.
Dzięki dobrze przemyślanym mechanizmom filtrującym, Taste Atlas dba o autentyczność głosów, zapobiegając ewentualnym manipulacjom rankingami. Dzięki temu zestawienia, takie jak lista najlepszych gulaszów na świecie, mogą wiernie odzwierciedlać globalne gusta kulinarne.
Przepis na Kari Ayam
Potrawa powstała wśród społeczności Tamilów – robotników przybyłych do Malezji z południowych Indii w czasach kolonialnych. W odróżnieniu od tradycyjnych indyjskich dań, malezyjskie curry jest nieco bardziej łagodne. Jego charakterystyczne składniki to mleczko kokosowe, liście tajskiej limonki oraz trawa cytrynowa. Kari Ayam podawane jest z białym ryżem lub cienkimi chlebowymi plackami, które można maczać w sosie.
Składniki na pastę curry:
- 2 suszone papryczki chili,
- 1 trawa cytrynowa,
- pół białej cebuli,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżeczki sproszkowanego chili,
- 1 łyżka mielonego kuminu,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka kurkumy.
Pozostałe składniki:
- 800 g udek lub podudzi z kurczaka,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- 4 goździki,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 4 cm laski cynamonu,
- 4 liście limonki kaffir,
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w średnią kostkę,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 70 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżeczka soli, szczypta białego pieprzu.
Wykonanie:
- Przygotuj pastę curry. Do kielicha blendera wrzuć namoczoną papryczkę chili (bez pestek), dodaj obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki, trawę cytrynową, czosnek i przyprawy w proszku. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania konsystencji pasty.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim goździki, cynamon i anyż. Gdy przyprawy korzenne zaczną pachnieć, dodaj przygotowaną wcześniej pastę. Podsmażaj razem przez kilka minut, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
- Następnie dodaj kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj je z pastą i smaż przez ok. 5-10 minut.
- Gdy mięso będzie już wstępnie podsmażone, dodaj wodę, liście limonki i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zagotuj do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i pozostaw na małym ogniu przez 30 minut.
- Następnie dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj jeszcze przez 5-10 minut na małym ogniu. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do "przegryzienia się" na kilka godzin.
- Przed podaniem delikatnie podgrzej. Serwuj z białym ryżem lub plackami roti jala lub roti canai.
Przepis pochodzi ze strony: themuddledpantry.com