Wcale nie węgierski. Inny gulasz został uznany za najsmaczniejszy na świecie

Serwis Taste Atlas opublikował ranking najlepszych gulaszów na świecie. Listę 50 potraw z całego świata, których przygotowanie bazuje na duszeniu mięsa i/lub warzyw, zdominowały dania w stylu curry. Tradycyjny gulasz węgierski znalazł się dopiero na 35. miejscu.

Najlepszy gulasz na świecie pochodzi z MalezjiNajlepszy gulasz na świecie pochodzi z Malezji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najsmaczniejszym daniem w tej kategorii okrzyknięto Kari Ayam, czyli malezyjskie curry z kurczaka, którego sercem jest aromatyczny kuah – gęsty sos z dodatkiem przypraw korzennych i liści limonki kaffir. Dla Polaków będzie to zaskoczeniem, ale potrawa nie jest przygotowywana z piersią kurczaka, tylko z dodatkiem udek i podudzi – najlepiej duszonych razem z kośćmi i skórą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone udka w sosie curry PATELNIE INGENIO

Jak powstają rankingi kulinarne Taste Atlas?

Taste Atlas to internetowy przewodnik kulinarny po tradycyjnych potrawach z całego świata. Serwis skupia się na promocji regionalnych dań, produktów i napojów, które są oceniane zarówno przez użytkowników, jak i zespół ekspertów.

Dzięki dobrze przemyślanym mechanizmom filtrującym, Taste Atlas dba o autentyczność głosów, zapobiegając ewentualnym manipulacjom rankingami. Dzięki temu zestawienia, takie jak lista najlepszych gulaszów na świecie, mogą wiernie odzwierciedlać globalne gusta kulinarne.

Przepis na Kari Ayam

Potrawa powstała wśród społeczności Tamilów – robotników przybyłych do Malezji z południowych Indii w czasach kolonialnych. W odróżnieniu od tradycyjnych indyjskich dań, malezyjskie curry jest nieco bardziej łagodne. Jego charakterystyczne składniki to mleczko kokosowe, liście tajskiej limonki oraz trawa cytrynowa. Kari Ayam podawane jest z białym ryżem lub cienkimi chlebowymi plackami, które można maczać w sosie. 

Składniki na pastę curry:

  • 2 suszone papryczki chili,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • pół białej cebuli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 1 łyżka mielonego kuminu,
  • 1 łyżka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka kurkumy.

Pozostałe składniki:

  • 800 g udek lub podudzi z kurczaka,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • 4 goździki,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 4 cm laski cynamonu,
  • 4 liście limonki kaffir,
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w średnią kostkę,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 70 ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżeczka soli, szczypta białego pieprzu.

Wykonanie:

  1. Przygotuj pastę curry. Do kielicha blendera wrzuć namoczoną papryczkę chili (bez pestek), dodaj obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki, trawę cytrynową, czosnek i przyprawy w proszku. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania konsystencji pasty.
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim goździki, cynamon i anyż. Gdy przyprawy korzenne zaczną pachnieć, dodaj przygotowaną wcześniej pastę. Podsmażaj razem przez kilka minut, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  3. Następnie dodaj kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj je z pastą i smaż przez ok. 5-10 minut.
  4. Gdy mięso będzie już wstępnie podsmażone, dodaj wodę, liście limonki i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zagotuj do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i pozostaw na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Następnie dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj jeszcze przez 5-10 minut na małym ogniu. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do "przegryzienia się" na kilka godzin.
  6. Przed podaniem delikatnie podgrzej. Serwuj z białym ryżem lub plackami roti jala lub roti canai

Przepis pochodzi ze strony: themuddledpantry.com

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska