Wegańskie mięso w wybitnych restauracjach. Szefowie kuchni zapowiadają rewolucję

Wegańskie mięso podbija najlepsze restauracje w Europie. Znajdziesz je w restauracjach nagrodzonych prestiżowymi gwiazdkami Michelin.

Wegańskie mięso- Pyszności źródło Redefine MeatWegańskie mięso- Pyszności źródło Redefine Meat
Ewa

Rynek wegańskich zamienników klasycznych produktów wciąż się rozwija. Roślinna dieta nabiera popularności, a ludzie coraz chętniej otwierają się na nowe smaki. Rewolucję widać nie tylko na sklepowych półkach, ale również wkracza do najlepszych restauracji w Europie. Po wegańskie zamienniki sięgają już zawodowi szefowie kuchni.

Wegańskie mięso trafia na rynek

Firma Redefine Meat postanowiła sobie za cel, aby zredefiniować pojęcie mięsa i stworzyć "mięso", które bazuje na wegańskich zamiennikach. Przy produkcji wykorzystują specjalną, autorską technologię, dzięki której uzyskują w pełni roślinny produkt, który wiernie oddaje nie tylko smak, ale również aromat i teksturę mięsa. Produkty "New Meat" izraelskiej firmy są drukowane w 3D z mieszanki składników pochodzenia roślinnego, takich jak białko grochu, soja, buraki, tłuszcz kokosowy, naturalne barwniki i aromaty.

Kontynuując naszą ekspansję w Europie, nie możemy się doczekać zwiększenia dostępności New-Meat dla większej liczby szefów kuchni i restauratorów oraz pomocy im w zaspokojeniu wysokiego popytu ze strony miłośników mięsa, fleksitarian, wegetarian i wegan

- mówią przedstawiciele firmy

Prestiżowe restauracje szukają nowości

Chociaż w wielu miejscach wegańskie "mięso" budzi szereg komentarzy i krzywych spojrzeń, to powoli społeczeństwo zaczyna się przyzwyczajać. Roślinne zamienniki wkraczają również do restauracji i to nie tylko tych wegańskich i hipsterskich. Brytyjski szef kuchni Marco Pierre White, zdobywca trzech gwiazdek Michelin (najbardziej prestiżowych odznaczeń w gastronomii) jest zwolennikiem zmian i zachwala produkty firmy Redefine Meat.

Ludzie muszą jeść mniej mięsa, ale rzeczywistość jest taka, że do tej pory produkty mięsne pochodzenia roślinnego nie spełniały wymagań [niektórych ludzi] dotyczących jakości i smaku wymaganych w naszych menu

- napisał White w oświadczeniu

Brytyjski szef kuchni to legenda gastronomii. Nie tylko jest kreatorem smaku, ale również szkoleniowcem, spod którego skrzydeł wyszło wielu szefów kuchni na światowym poziomie, w tym popularny Gordon Ramsay. Współpracę z izraelską marką rozpoczął już w 2021 roku. Wprowadzenie roślinnych zamienników ma być odpowiedzią na zapotrzebowanie gości. Sam White wyznaje, że przeszedł na dietę wegańską, dzięki czemu udało mu się zrzucić kilka kilogramów.

Spróbowałbyś wegańskiego mięsa?

Przepis na Burger Drwala w wersji wege znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"