Węgrzy robią naleśniki inaczej. Zamieniają jeden składnik i wychodzą przepyszne

Naleśniki kojarzą nam się z cienkim ciastem, delikatnym smakiem i różnorodnymi dodatkami. A gdyby tak odkryć naleśniki w zupełnie nowej odsłonie? Węgrzy mają na to swój sposób! Ich naleśniki, zwane "palacsinta", są grubsze, puszyste i zachwycają niecodziennym smakiem. Sekret tkwi w jednym prostym składniku, który diametralnie zmienia charakter potrawy.

Węgrzy robią naleśniki inaczej. Zamieniają jeden składnik i wychodzą przepyszneWęgrzy robią naleśniki inaczej. Zamieniają jeden składnik i wychodzą przepyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp
Marcin Michałowski

Naleśniki to danie, które zna i kocha wiele osób na całym świecie. Jednak Węgrzy mają na nie swój unikalny sposób. Węgierskie naleśniki po węgiersku różnią się od tych tradycyjnych jednym, ale za to kluczowym składnikiem. Dzięki temu są puszyste, elastyczne i mają niepowtarzalny smak. Zastanawiasz się, jak Węgrzy robią naleśniki inaczej? Sprawdź nasz przepis i odkryj tajemnicę węgierskich naleśników!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Naleśniki po węgiersku - idealne na słodko i na słono

Naleśniki po węgiersku, czyli "palacsinta", to zdecydowanie coś więcej niż zwykłe naleśniki. Ich grubsza struktura sprawia, że są bardziej sycące i mogą stanowić samodzielny posiłek. Idealnie sprawdzą się z dżemem, owocami, bitą śmietaną, a nawet wytrawnymi dodatkami, jak gulasz czy śmietana z łososiem.

Przepis na węgierskie naleśniki - łatwiejsze, niż myślisz!

Przygotowanie naleśników po węgiersku jest banalnie proste. Potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników:

  • 300 ml mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • olej do smażenia,
  • cukier (opcjonalnie).

Jak przygotować naleśniki po węgiersku?

  1. Przygotowanie drożdży: Zacznij od roztarcia drożdży w małej miseczce. Zalej je połową ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Oddzielanie jajek: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, co doda naleśnikom dodatkowej puszystości.
  3. Mieszanie składników: Przełóż żółtka do miski z rozczynem drożdżowym. Następnie dodaj przesianą mąkę i resztę mleka. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
  4. Dodawanie piany: Delikatnie połącz ciasto z ubitymi białkami. Możesz również dodać odrobinę cukru i soli do smaku, jeśli chcesz, aby naleśniki były lekko słodkie.
  5. Smażenie naleśników: Rozgrzej olej na patelni. Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron.
  6. Podawanie: Naleśniki po węgiersku są pyszne same w sobie, ale możesz je serwować z ulubionymi dodatkami: dżemem, owocami, jogurtem czy miodem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat