Weź 4 proste składniki i dodaj sos. Wyjdzie genialna sałatka piwosza

Sałatka piwosza jest świetną przekąską na najróżniejsze imprezy. Pasuje na przykład do wieczoru przy piwie ze znajomymi. Nie dość, że zrobisz ją w pięć minut, to jeszcze potrzebujesz niewielu składników, by przygotować taką sałatkę.

Sałatka z kabanosem, papryką i ogórkiemSałatka z kabanosem, papryką i ogórkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zapraszasz znajomych na piwo i nie masz pojęcia, co przygotować? Klasyczne przepisy są nudne, a przygotowywanie wykwintnych dań zajmuje dużo czasu. Mamy dla ciebie bardzo ciekawą propozycję. Sałatka piwosza jest świetnym dodatkiem do złotego trunku. Pożywna i smaczna przekąska zrobi furorę na spotkaniu ze znajomymi, wspólnym oglądaniu filmu, a nawet na imprezie. Łatwo i szybko możesz ją przygotować. Nawet chwilę przed przybyciem gości. Zrobienie jej zajmuje dosłownie pięć minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Sałatka piwosza - przepis

Zacznij od podstawowej rzeczy, czyli przygotowania składników. Potrzebujesz czterech bazowych produktów:

  • 300 g kabanosów,
  • 300 g żółtego sera,
  • czerwonej papryki,
  • 7 ogórków kiszonych.

Sałatka piwosza nie uda się bez sosu. Ten zrobisz z:

  • 3 łyżek majonezu,
  • 3 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbków czosnku,
  • soli i pieprzu.
Kabanosy - główny składnik
Kabanosy - główny składnik © Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość dopraw solą i pieprzem. Odstaw miksturę na jakiś czas, by smaki się przegryzły.
  2. Kabanosy pokrój w plastry (byle nie były bardzo cieniutkie), a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę. Pamiętaj, by wcześniej usunąć gniazda nasienne. Jeśli chcesz szybko pokroić warzywo, skorzystaj z tego poradnika.
  4. Ogórki również pokrój w kostkę.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie polej sosem. Ponownie połącz składniki.
  6. Jeśli sałatka piwosza nie jest zbyt wyrazista, dodaj trochę soli i pieprzu.
  7. Podawaj na przykład z krakersami. Taka przystawka świetnie podkreśli smak piwa i urozmaici zwyczajne spotkanie ze znajomymi.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki