Ewa Wachowicz robi pyszny krem z ziemniaków. Przez nietypowe dodatki staje się wykwintnym daniem
Ewa Wachowicz regularnie dzieli się najróżniejszymi przepisami. Pokazuje je na Instagramie lub w programie "Ewa gotuje". Ostatnio przygotowała wyjątkowy krem z ziemniaków. Dzięki nietypowym dodatkom, zwyczajne danie zmieniło się w wykwitną potrawę, która może znaleźć się na stole nawet podczas ważnych uroczystości.
14.10.2023 11:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ewa Wachowicz to Miss Polonia z 1992 roku, która od lat zajmuje się gotowaniem i pieczeniem. Prowadzi cieszący się dużą popularnością program "Ewa gotuje", gdzie pokazuje, w jaki sposób przygotować różne dania. Nawet najtrudniejsze i najbardziej wymagające potrawy nie są dla niej straszne. Niedawno podzieliła się przepisem na wyjątkowy krem z ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na krem z ziemniaków Ewy Wachowicz
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- główka czosnku,
- cebula,
- marchewka,
- por,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 l rosołu warzywnego lub drobiowego,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- pieprz biały,
- pieprz kolorowy,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól.
Oprócz tego:
- kaszanka,
- jajka,
- sezam,
- bułka tarta,
- imbir mielony,
- olej do smażenia,
- oliwa truflowa,
- świeże oregano.
Sposób wykonania:
- Posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym maśle.
- Pokrój też marchewkę i por, a następnie dorzuć je do cebuli.
- Zalej całość rosołem i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw kuminem i pieprzem.
- Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. W międzyczasie upiecz czosnek (odkrój górę główki, skrop ją oliwą i wstaw do piekarnika na kilkadziesiąt minut), a następnie dodaj go do zupy.
- Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dosyp trochę soli i gałki muszkatołowej.
- Kaszankę pokrój na plastry i zanurz w roztrzepanym jajku. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z sezamem i imbirem, a następnie usmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
- Krem z ziemniaków wyłóż na talerz i skrop go oliwą truflową. Obok poukładaj kaszankę. Całość udekoruj świeżym oregano.