PrzepisZupyEwa Wachowicz robi pyszny krem z ziemniaków. Przez nietypowe dodatki staje się wykwintnym daniem

Ewa Wachowicz robi pyszny krem z ziemniaków. Przez nietypowe dodatki staje się wykwintnym daniem

Krem z ziemniaków
Krem z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com | Ewa Wachowicz
14.10.2023 11:44

Ewa Wachowicz regularnie dzieli się najróżniejszymi przepisami. Pokazuje je na Instagramie lub w programie "Ewa gotuje". Ostatnio przygotowała wyjątkowy krem z ziemniaków. Dzięki nietypowym dodatkom, zwyczajne danie zmieniło się w wykwitną potrawę, która może znaleźć się na stole nawet podczas ważnych uroczystości.

Ewa Wachowicz to Miss Polonia z 1992 roku, która od lat zajmuje się gotowaniem i pieczeniem. Prowadzi cieszący się dużą popularnością program "Ewa gotuje", gdzie pokazuje, w jaki sposób przygotować różne dania. Nawet najtrudniejsze i najbardziej wymagające potrawy nie są dla niej straszne. Niedawno podzieliła się przepisem na wyjątkowy krem z ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na krem z ziemniaków Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • główka czosnku,
  • cebula,
  • marchewka,
  • por,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 l rosołu warzywnego lub drobiowego,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • pieprz biały,
  • pieprz kolorowy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól.

Oprócz tego:

  • kaszanka,
  • jajka,
  • sezam,
  • bułka tarta,
  • imbir mielony,
  • olej do smażenia,
  • oliwa truflowa,
  • świeże oregano.
Krem z ziemniaków
Krem z ziemniaków© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym maśle.
  2. Pokrój też marchewkę i por, a następnie dorzuć je do cebuli.
  3. Zalej całość rosołem i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw kuminem i pieprzem.
  4. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. W międzyczasie upiecz czosnek (odkrój górę główki, skrop ją oliwą i wstaw do piekarnika na kilkadziesiąt minut), a następnie dodaj go do zupy.
  5. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dosyp trochę soli i gałki muszkatołowej.
  6. Kaszankę pokrój na plastry i zanurz w roztrzepanym jajku. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z sezamem i imbirem, a następnie usmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  7. Krem z ziemniaków wyłóż na talerz i skrop go oliwą truflową. Obok poukładaj kaszankę. Całość udekoruj świeżym oregano.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także