Zrobiłem na obiad, zamiast zwykłych placków ziemniaczanych. Każdy mówił, że są o wiele lepsze

Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Wypróbuj siekankę ziemniaczaną z kiełbasą! To smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która zachwyci Twoich bliskich.

Kotlety ziemniaczane w nowej odsłonieKotlety ziemniaczane w nowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan Danik
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które królują na polskich stołach, niezależnie od pory roku. Choć każdy je lubi, czasem warto odświeżyć tradycję i spróbować czegoś nowego. Dlatego dzisiaj przychodzimy z przepisem na niezwykłe placki ziemniaczane, które zdobywają serca smakoszy. Dodatek swojskiej kiełbasy sprawia, że smak tej potrawy nabiera nowego wymiaru. Jeśli jesteś gotowy na kulinarne odkrycia, to ten przepis jest dla ciebie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Siekanka ziemniaczana, czyli placki w nowym wydaniu

Chociaż tradycyjne placki ziemniaczane są pyszne same w sobie, niekiedy warto dać im nowy smak. Siekanka to nieco zapomniana, ale znakomita wersja tego klasycznego dania. W składzie znalazły się ziemniaki, cebula, jajka, mąka i... swojska kiełbasa. To właśnie ta ostatnia składnica nadaje siekance niezwykłego smaku i aromatu. Placki te są wyjątkowo aromatyczne i pełne charakteru.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Składniki dodatkowe:

  • kwaśna śmietana,
  • posiekaną natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebule obierz, w razie potrzeby przemyj, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Umieść warzywa w dużej misce i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odcedź z nich nadmiar wody i dokładnie je wyciśnij. Miskę z wodą odstaw na bok, by na dnie osadziła się skrobia.
  2. Do odsączonych ziemniaków i cebuli dodaj jajka, olej, przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc gęste ciasto.
  3. Kiełbaskę pokrój na drobną kostkę. Dodaj ją do ciasta wraz ze skrobią, która zebrała się w misce i ponownie wymieszaj.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Następnie łyżką nakładaj porcje ciasta, formując zgrabne i równomierne placki.
  5. Smaż je na złocisty kolor z obu stron na średnim ogniu przez około 4 minuty. Po wysmażeniu powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  6. Po usmażeniu wyłóż je na talerz, na którym znajduje się ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Siekankę podawaj na ciepło, z kwaśną śmietaną i posypaną posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane placki to prawdziwa uczta smaku. Siekanka ziemniaczana zachwyci nie tylko smakoszy tradycyjnych placków, ale także tych, którzy cenią sobie kulinarne eksperymenty. Siekanka to pyszna i aromatyczna propozycja na obiad lub kolację. Zaskocz swoich bliskich tym niecodziennym daniem, które na stałe wpisze się w wasze menu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie