Zrobiłem na obiad, zamiast zwykłych placków ziemniaczanych. Każdy mówił, że są o wiele lepsze

Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Wypróbuj siekankę ziemniaczaną z kiełbasą! To smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która zachwyci Twoich bliskich.

Kotlety ziemniaczane w nowej odsłonieKotlety ziemniaczane w nowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan Danik
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które królują na polskich stołach, niezależnie od pory roku. Choć każdy je lubi, czasem warto odświeżyć tradycję i spróbować czegoś nowego. Dlatego dzisiaj przychodzimy z przepisem na niezwykłe placki ziemniaczane, które zdobywają serca smakoszy. Dodatek swojskiej kiełbasy sprawia, że smak tej potrawy nabiera nowego wymiaru. Jeśli jesteś gotowy na kulinarne odkrycia, to ten przepis jest dla ciebie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Siekanka ziemniaczana, czyli placki w nowym wydaniu

Chociaż tradycyjne placki ziemniaczane są pyszne same w sobie, niekiedy warto dać im nowy smak. Siekanka to nieco zapomniana, ale znakomita wersja tego klasycznego dania. W składzie znalazły się ziemniaki, cebula, jajka, mąka i... swojska kiełbasa. To właśnie ta ostatnia składnica nadaje siekance niezwykłego smaku i aromatu. Placki te są wyjątkowo aromatyczne i pełne charakteru.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Składniki dodatkowe:

  • kwaśna śmietana,
  • posiekaną natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebule obierz, w razie potrzeby przemyj, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Umieść warzywa w dużej misce i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odcedź z nich nadmiar wody i dokładnie je wyciśnij. Miskę z wodą odstaw na bok, by na dnie osadziła się skrobia.
  2. Do odsączonych ziemniaków i cebuli dodaj jajka, olej, przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc gęste ciasto.
  3. Kiełbaskę pokrój na drobną kostkę. Dodaj ją do ciasta wraz ze skrobią, która zebrała się w misce i ponownie wymieszaj.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Następnie łyżką nakładaj porcje ciasta, formując zgrabne i równomierne placki.
  5. Smaż je na złocisty kolor z obu stron na średnim ogniu przez około 4 minuty. Po wysmażeniu powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  6. Po usmażeniu wyłóż je na talerz, na którym znajduje się ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Siekankę podawaj na ciepło, z kwaśną śmietaną i posypaną posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane placki to prawdziwa uczta smaku. Siekanka ziemniaczana zachwyci nie tylko smakoszy tradycyjnych placków, ale także tych, którzy cenią sobie kulinarne eksperymenty. Siekanka to pyszna i aromatyczna propozycja na obiad lub kolację. Zaskocz swoich bliskich tym niecodziennym daniem, które na stałe wpisze się w wasze menu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇