Zrobiłem na obiad, zamiast zwykłych placków ziemniaczanych. Każdy mówił, że są o wiele lepsze

Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Wypróbuj siekankę ziemniaczaną z kiełbasą! To smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która zachwyci Twoich bliskich.

Kotlety ziemniaczane w nowej odsłonieKotlety ziemniaczane w nowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan Danik
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które królują na polskich stołach, niezależnie od pory roku. Choć każdy je lubi, czasem warto odświeżyć tradycję i spróbować czegoś nowego. Dlatego dzisiaj przychodzimy z przepisem na niezwykłe placki ziemniaczane, które zdobywają serca smakoszy. Dodatek swojskiej kiełbasy sprawia, że smak tej potrawy nabiera nowego wymiaru. Jeśli jesteś gotowy na kulinarne odkrycia, to ten przepis jest dla ciebie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Siekanka ziemniaczana, czyli placki w nowym wydaniu

Chociaż tradycyjne placki ziemniaczane są pyszne same w sobie, niekiedy warto dać im nowy smak. Siekanka to nieco zapomniana, ale znakomita wersja tego klasycznego dania. W składzie znalazły się ziemniaki, cebula, jajka, mąka i... swojska kiełbasa. To właśnie ta ostatnia składnica nadaje siekance niezwykłego smaku i aromatu. Placki te są wyjątkowo aromatyczne i pełne charakteru.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Składniki dodatkowe:

  • kwaśna śmietana,
  • posiekaną natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebule obierz, w razie potrzeby przemyj, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Umieść warzywa w dużej misce i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odcedź z nich nadmiar wody i dokładnie je wyciśnij. Miskę z wodą odstaw na bok, by na dnie osadziła się skrobia.
  2. Do odsączonych ziemniaków i cebuli dodaj jajka, olej, przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc gęste ciasto.
  3. Kiełbaskę pokrój na drobną kostkę. Dodaj ją do ciasta wraz ze skrobią, która zebrała się w misce i ponownie wymieszaj.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Następnie łyżką nakładaj porcje ciasta, formując zgrabne i równomierne placki.
  5. Smaż je na złocisty kolor z obu stron na średnim ogniu przez około 4 minuty. Po wysmażeniu powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  6. Po usmażeniu wyłóż je na talerz, na którym znajduje się ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Siekankę podawaj na ciepło, z kwaśną śmietaną i posypaną posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane placki to prawdziwa uczta smaku. Siekanka ziemniaczana zachwyci nie tylko smakoszy tradycyjnych placków, ale także tych, którzy cenią sobie kulinarne eksperymenty. Siekanka to pyszna i aromatyczna propozycja na obiad lub kolację. Zaskocz swoich bliskich tym niecodziennym daniem, które na stałe wpisze się w wasze menu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza