PrzepisZalane gęstym sosem kotlety mielone w słoiku. Wyjątkowy obiad jest strzałem w 10 na jesień

Zalane gęstym sosem kotlety mielone w słoiku. Wyjątkowy obiad jest strzałem w 10 na jesień

Mielone w słoikach wspaniale sprawdzą się na zimę. Poza tym stanowią świetny pomysł na szybki obiad. Warto zaznaczyć, że kotlety zanurzone są w pysznym, gęstym sosie. Po przygotowaniu przekładamy je do słoików i szczelnie zamykamy. W takiej sytuacji potrawa może stać maksymalnie 1 - 2 miesiące w lodówce. Jeśli masz ochotę ją wykonać - poniżej podajemy przepis na te rewelacyjne kotlety mielone.

Kotlety mielone w gęstym sosie do słoików na zimę - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone w gęstym sosie do słoików na zimę - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

20.09.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone w słoiku smakują fantastycznie. Ich sekret tkwi w pysznym sosie. Powstaje on na bazie wywaru z kości wieprzowych. Poza tym skrywa on w sobie również czosnek, musztardę oraz śmietankę. Sos wspaniale współgra z mielonymi. Potrawę serwujemy w towarzystwie ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Słoiki z mielonymi w sosie

Mielenie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com
Mielenie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com

Jesienią warto przygotować kotlety mielone w gęstym sosie. Takie mielone to uczta dla podniebienia. Potrawę zamykamy szczelnie w słoikach i odstawiamy w chłodne miejsce. Dzięki temu możemy się nią cieszyć jeszcze przez kolejne 2 miesiące. Poza tym warto podkreślić, że gęsty sos wspaniale wzbogaca smak oraz aromat kotletów. Poniżej zdradzamy jak przygotować tę fantastyczną potrawę.

Kotlety mielone w gęstym sosie do słoików na zimę

Słoiki - Pyszności; Foto: Canva.com
Słoiki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

         
  • 1 kg mięsa
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej

Sos:

        
  • 1 kg kości wieprzowych
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę oraz czosnek. Następnie ułóż je wraz z kośćmi wieprzowymi na blasze do pieczenia. Całość przykryj folią aluminiową i piecz, aż składniki się zarumienią. Następnie przenieś kości, cebulę oraz czosnek do garnka i zalej je wodą. Dodaj sól i gotuj całość przez około 2 godziny na niskim ogniu.

Pod koniec gotowania wyjmij kości wieprzowe. Powstały sos zmieszaj z kremówką, pieprzem i musztardą. Następnie całość gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos poprzez dodatek mąki wymieszanej z wodą. Gotowy sos odstaw na bok.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż się zarumieni. W dużej misce mięso połącz z cebulą, przyprawami, jajkami, 0,5 szklanki wody oraz bułką tartą. Masę mięsną dokładnie wyrób rękoma. Na końcu odstaw ją do lodówki na około 0,5 godziny.

Z mięsnej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Następnie smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gorące kotlety mielone przekładaj do czystych słoików. Na końcu zalej je gorącym sosem. Słoiki dokładnie zakręć i postaw do góry dnem do ostygnięcia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczeń z mięsa mielonego w boczku z ziemniaczanym farszem krok po kroku.