Zalane gęstym sosem kotlety mielone w słoiku. Wyjątkowy obiad jest strzałem w 10 na jesień

Mielone w słoikach wspaniale sprawdzą się na zimę. Poza tym stanowią świetny pomysł na szybki obiad. Warto zaznaczyć, że kotlety zanurzone są w pysznym, gęstym sosie. Po przygotowaniu przekładamy je do słoików i szczelnie zamykamy. W takiej sytuacji potrawa może stać maksymalnie 1 - 2 miesiące w lodówce. Jeśli masz ochotę ją wykonać - poniżej podajemy przepis na te rewelacyjne kotlety mielone.

ObrazekKotlety mielone w gęstym sosie do słoików na zimę - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kotlety mielone w słoiku smakują fantastycznie. Ich sekret tkwi w pysznym sosie. Powstaje on na bazie wywaru z kości wieprzowych. Poza tym skrywa on w sobie również czosnek, musztardę oraz śmietankę. Sos wspaniale współgra z mielonymi. Potrawę serwujemy w towarzystwie ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Słoiki z mielonymi w sosie

Obrazek
Mielenie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com

Jesienią warto przygotować kotlety mielone w gęstym sosie. Takie mielone to uczta dla podniebienia. Potrawę zamykamy szczelnie w słoikach i odstawiamy w chłodne miejsce. Dzięki temu możemy się nią cieszyć jeszcze przez kolejne 2 miesiące. Poza tym warto podkreślić, że gęsty sos wspaniale wzbogaca smak oraz aromat kotletów. Poniżej zdradzamy jak przygotować tę fantastyczną potrawę.

Kotlety mielone w gęstym sosie do słoików na zimę

Obrazek
Słoiki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

         
  • 1 kg mięsa
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej

Sos:

        
  • 1 kg kości wieprzowych
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę oraz czosnek. Następnie ułóż je wraz z kośćmi wieprzowymi na blasze do pieczenia. Całość przykryj folią aluminiową i piecz, aż składniki się zarumienią. Następnie przenieś kości, cebulę oraz czosnek do garnka i zalej je wodą. Dodaj sól i gotuj całość przez około 2 godziny na niskim ogniu.

Pod koniec gotowania wyjmij kości wieprzowe. Powstały sos zmieszaj z kremówką, pieprzem i musztardą. Następnie całość gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos poprzez dodatek mąki wymieszanej z wodą. Gotowy sos odstaw na bok.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż się zarumieni. W dużej misce mięso połącz z cebulą, przyprawami, jajkami, 0,5 szklanki wody oraz bułką tartą. Masę mięsną dokładnie wyrób rękoma. Na końcu odstaw ją do lodówki na około 0,5 godziny.

Z mięsnej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Następnie smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gorące kotlety mielone przekładaj do czystych słoików. Na końcu zalej je gorącym sosem. Słoiki dokładnie zakręć i postaw do góry dnem do ostygnięcia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczeń z mięsa mielonego w boczku z ziemniaczanym farszem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo