Zalane gęstym sosem kotlety mielone w słoiku. Wyjątkowy obiad jest strzałem w 10 na jesień

Mielone w słoikach wspaniale sprawdzą się na zimę. Poza tym stanowią świetny pomysł na szybki obiad. Warto zaznaczyć, że kotlety zanurzone są w pysznym, gęstym sosie. Po przygotowaniu przekładamy je do słoików i szczelnie zamykamy. W takiej sytuacji potrawa może stać maksymalnie 1 - 2 miesiące w lodówce. Jeśli masz ochotę ją wykonać - poniżej podajemy przepis na te rewelacyjne kotlety mielone.

ObrazekKotlety mielone w gęstym sosie do słoików na zimę - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kotlety mielone w słoiku smakują fantastycznie. Ich sekret tkwi w pysznym sosie. Powstaje on na bazie wywaru z kości wieprzowych. Poza tym skrywa on w sobie również czosnek, musztardę oraz śmietankę. Sos wspaniale współgra z mielonymi. Potrawę serwujemy w towarzystwie ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Słoiki z mielonymi w sosie

Obrazek
Mielenie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com

Jesienią warto przygotować kotlety mielone w gęstym sosie. Takie mielone to uczta dla podniebienia. Potrawę zamykamy szczelnie w słoikach i odstawiamy w chłodne miejsce. Dzięki temu możemy się nią cieszyć jeszcze przez kolejne 2 miesiące. Poza tym warto podkreślić, że gęsty sos wspaniale wzbogaca smak oraz aromat kotletów. Poniżej zdradzamy jak przygotować tę fantastyczną potrawę.

Kotlety mielone w gęstym sosie do słoików na zimę

Obrazek
Słoiki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

         
  • 1 kg mięsa
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej

Sos:

        
  • 1 kg kości wieprzowych
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę oraz czosnek. Następnie ułóż je wraz z kośćmi wieprzowymi na blasze do pieczenia. Całość przykryj folią aluminiową i piecz, aż składniki się zarumienią. Następnie przenieś kości, cebulę oraz czosnek do garnka i zalej je wodą. Dodaj sól i gotuj całość przez około 2 godziny na niskim ogniu.

Pod koniec gotowania wyjmij kości wieprzowe. Powstały sos zmieszaj z kremówką, pieprzem i musztardą. Następnie całość gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos poprzez dodatek mąki wymieszanej z wodą. Gotowy sos odstaw na bok.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż się zarumieni. W dużej misce mięso połącz z cebulą, przyprawami, jajkami, 0,5 szklanki wody oraz bułką tartą. Masę mięsną dokładnie wyrób rękoma. Na końcu odstaw ją do lodówki na około 0,5 godziny.

Z mięsnej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Następnie smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gorące kotlety mielone przekładaj do czystych słoików. Na końcu zalej je gorącym sosem. Słoiki dokładnie zakręć i postaw do góry dnem do ostygnięcia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczeń z mięsa mielonego w boczku z ziemniaczanym farszem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇