Obtacza je w przyprawach, zalewa wódką i pakuje do słoików. Domowa mięsna konserwa deklasuje sklepowe

Wieprzowina w słoikach na zimę z dodatkiem alkoholu - Pyszności; Foto: https://youtu.be/U591ML4bBs0 ; Canva.com

Jeśli macie dosyć mięsnych konserw sprzedawanych w sklepach, zróbcie domową w słoiku! Na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK znajdziemy pyszny przepis na wieprzowinę w słoikach. Wystarczy kilka składników, by wyczarować pyszne mięsne przetwory. Poniżej zdradzamy, jak ją wykonać krok po kroku.

Wieprzowina w słoikach wspaniale sprawdzi się na zimę jako pyszny dodatek do pieczywa. Poza tym taka domowa konserwa jest o wiele smaczniejsza, niż ta z supermarketu. Dodatkowo jesteśmy pewni jej składu.

Pyszna konserwa domowa

Wieprzowina w słoikach

Mięso w słoikach – Pyszności; Foto: Canva.com

Wieprzowina w słoikach według Kuchni Kwasiora powstaje na bazie łopatki wieprzowej. Dodajemy do niej również niewielką ilość wódki. Mięso przygotowujemy w dwóch różnych odsłonach. Jedną część marynujemy w czosnku oraz majeranku. Natomiast drugą porcję mięsa mieszamy z papryką i przecierem pomidorowym. Wieprzowina w słoikach wspaniale smakuje na świeżej kromce chleba.

Wieprzowina w słoikach na zimę

Mięso wieprzowe – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • kieliszek wódki
  • około 10 ząbków czosnku
  • 2 – 3 łyżeczki majeranku
  • ostra i słodka papryka
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz (około 15 g soli na 1 kg mięsa)

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę.  Następnie podziel je na dwie równe porcje. Do każdej z nich dodaj sól z pieprzem oraz wlej wódkę. 

Przygotuj pierwszą marynatę. W związku z tym obierz ząbki czosnku i rozetrzyj je w moździerzu. Dodaj do nich około 2 łyżeczek majeranku i dokładnie połącz składniki. Powstałą pastę wrzuć do jednej porcji mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj kolejną marynatę. Do drugiej porcji mięsa dodaj 1 – 2 łyżeczki papryki ostrej oraz słodkiej. Na końcu wlej około 100 ml przecieru pomidorowego. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Obie porcje mięsa zakryj folią do żywności, a następnie odstaw je na noc. Następnego dnia przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Wypełnij je ciasno mięsem i zalej niewielką ilością wody. Na końcu poddaj je procesowi trzykrotnej pasteryzacji.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować wspaniały obiad ze słoika krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×