PrzepisPokazał jak prosto zrobić masło w słoiku. Nie kupuję go w sklepie i oszczędzam fortunę

Pokazał jak prosto zrobić masło w słoiku. Nie kupuję go w sklepie i oszczędzam fortunę

Pokazał jak zrobić masło w słoiku. Nie trzeba wydawać fortuny - Pyszności; Foto: Canva.com; https://youtu.be/AQwF9QrV_dg
Pokazał jak zrobić masło w słoiku. Nie trzeba wydawać fortuny - Pyszności; Foto: Canva.com; https://youtu.be/AQwF9QrV_dg
Agnieszka

03.10.2022 17:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obecnie ceny produktów żywnościowych są wyjątkowo wysokie. Wśród nich znajduje się również masło. Okazuje się jednak, że z łatwością możesz wykonać je samemu. Na kanale YouTube - bonkol, znajdziesz filmik przedstawiający jak przygotować krok po kroku to pyszne smarowidło. Każdy fan masła powinien sprawdzić ten prosty przepis!

Domowe masło smakuje wyśmienicie. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić je w dodatkowe składniki takie jak czosnek, koperek, czy bazylię. Dzięki temu nadasz mu wspaniałego ziołowego smaku i głębokiego aromatu.

Przygotowanie domowego masła w słoiku

Chleb z masłem - Pyszności; Foto: Canva.com
Chleb z masłem - Pyszności; Foto: Canva.com

Masło często gości na naszych stołach. Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki bez tego kremowego produktu. Poza tym dodajemy go również podczas przygotowywania ciast, czy słonych potraw. Niestety jego cena z reguły jest dosyć wysoka. W związku z tym często rezygnujemy z jego zakupu. Niekiedy zdarza się również, że niektórzy szukają w sprzedaży jego tańszych zamienników.

Okazuje się jednak, że to wyjątkowe smarowidło z łatwością możesz wykonać samemu w domu. Przepis na nie znajdziesz na kanale YouTube - bonkol. Wystarczy, że przygotujesz śmietanę i słoik! Poniżej zdradzamy jak je wykonać.

Domowe masło

Masło - Pyszności; Foto: Canva.com
Masło - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • śmietanka 30 %

Sposób przygotowania:

Do słoika wlej śmietanę - tak aby wypełniła nieco mniej niż połowę naczynia. Następnie szczelnie zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj. Czynność należy powtarzać przez około kilka minut. Po tym czasie wyciągnij ze słoika masło i zanurz je na chwilę w zimnej wodzie. Na końcu delikatnie ściśnij masło w dłoni, aby usunąć resztę wody.

Gotowe masło przełóż do miseczki. Jeśli masz ochotę, możesz od razu je użyć. Idealnie sprawdzi się na kromce świeżego pieczywa. Niektórzy dodają do masła ulubione przyprawy i zioła, takie jak bazylia, czy oregano. W ten sposób wzbogacają jego smak oraz aromat.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tofurnik na zimno z masłem orzechowym i orzechami pekan krok po kroku. Deser wspaniale sprawdzi się na imprezę rodzinną w towarzystwie kawy, czy herbaty.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także