WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Do obiadu robię teraz tylko takie ziemniaki. Tak pyszne, że można je jeść bez mięsa

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Pasują do mięsa, ryb i warzyw, choć najczęściej przygotowuje je jako samodzielną przekąskę. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, moja rodzina ciągle o nie prosi.

Ziemniaki z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Ziemniaki z tego przepisu wychodzą za każdym razem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | severija

Ziemniak to niekwestionowany król warzyw. Jemy je na potęgę. Statystyczny Polak spożywa aż 92 kg ziemniaków rocznie. Można je gotować, smażyć, dusić czy piec. Pieczone ziemniaki to prawdziwy przysmak, który można traktować jako dodatek do obiadu lub sytą przekąskę.

Szukasz sprawdzonego przepisu na pieczone ziemniaki? Dobrze trafiłeś. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, moja rodzina ciągle mnie o nie prosi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Niezawodny przepis na pieczone ziemniaki. Wychodzą za każdym razem

Pieczone ziemniaki to popularny dodatek do obiadów. Pasują do mięsa, ryb i warzyw, choć równie dobrze smakują bez żadnych dodatków. Można zjeść je bez wyrzutów sumienia — mają niewiele kalorii. Pieczenie eliminuje konieczność używania dużej ilości tłuszczu. Wystarczy odrobina, żeby ziemniaki zyskały chrupiącą, rumianą skórkę.

Masz w domu kilka zapomnianych ziemniaków i nie wiesz, co z nimi zrobić? Skorzystaj z poniższego przepisu. Rodzaj czy gatunek nie ma tutaj znaczenia — wychodzą za każdym razem. W smaku przypominają słynne frytki belgijskie.

Zrobisz je w kilka chwil. Wystarczy, że obierzesz ziemniaki i pokroisz je w półksiężyce. Przed pieczeniem wrzuć je jeszcze do zimnej wody z dodatkiem cukru. Ten prosty patent pozbędzie się z nich nadmiaru skrobi, a ziemniaki staną się przyjemnie chrupiące.

Jeśli chcesz podkręcić ich smak, podaj je z gęstym sosem na bazie kremowego serka. Dodaj do niego odrobinę startego cheddara, wędzonej papryki i cebuli dymki. W połączeniu z chrupiącym ziemniakiem smakuje niczym popularne, serowe chipsy.

Pieczone ziemniaki — przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • opcjonalnie: proszkowany cheddar, sproszkowana cebula.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półksiężyce.
  2. Zanurz je w roztworze z zimnej wody i odrobiny cukru. Pozostaw je tak na 5 minut, a po 5 minutach osusz je ręcznikiem papierowym.
  3. Wyciągnij dużą miskę. Wlej do niej olej i dodaj wszystkie przyprawy. Wrzuć ziemniaki do miski i wymieszaj je z marynatą.
  4. Tak przygotowane ziemniaki przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stp.C., grzanie góra-dół przez 50-60 minut, aż staną się rumiane.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba