Do obiadu robię teraz tylko takie ziemniaki. Tak pyszne, że można je jeść bez mięsa
08.05.2024 19:05, aktual.: 08.05.2024 21:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Pasują do mięsa, ryb i warzyw, choć najczęściej przygotowuje je jako samodzielną przekąskę. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, moja rodzina ciągle o nie prosi.
Ziemniak to niekwestionowany król warzyw. Jemy je na potęgę. Statystyczny Polak spożywa aż 92 kg ziemniaków rocznie. Można je gotować, smażyć, dusić czy piec. Pieczone ziemniaki to prawdziwy przysmak, który można traktować jako dodatek do obiadu lub sytą przekąskę.
Szukasz sprawdzonego przepisu na pieczone ziemniaki? Dobrze trafiłeś. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, moja rodzina ciągle mnie o nie prosi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezawodny przepis na pieczone ziemniaki. Wychodzą za każdym razem
Pieczone ziemniaki to popularny dodatek do obiadów. Pasują do mięsa, ryb i warzyw, choć równie dobrze smakują bez żadnych dodatków. Można zjeść je bez wyrzutów sumienia — mają niewiele kalorii. Pieczenie eliminuje konieczność używania dużej ilości tłuszczu. Wystarczy odrobina, żeby ziemniaki zyskały chrupiącą, rumianą skórkę.
Masz w domu kilka zapomnianych ziemniaków i nie wiesz, co z nimi zrobić? Skorzystaj z poniższego przepisu. Rodzaj czy gatunek nie ma tutaj znaczenia — wychodzą za każdym razem. W smaku przypominają słynne frytki belgijskie.
Zrobisz je w kilka chwil. Wystarczy, że obierzesz ziemniaki i pokroisz je w półksiężyce. Przed pieczeniem wrzuć je jeszcze do zimnej wody z dodatkiem cukru. Ten prosty patent pozbędzie się z nich nadmiaru skrobi, a ziemniaki staną się przyjemnie chrupiące.
Jeśli chcesz podkręcić ich smak, podaj je z gęstym sosem na bazie kremowego serka. Dodaj do niego odrobinę startego cheddara, wędzonej papryki i cebuli dymki. W połączeniu z chrupiącym ziemniakiem smakuje niczym popularne, serowe chipsy.
Pieczone ziemniaki — przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- opcjonalnie: proszkowany cheddar, sproszkowana cebula.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półksiężyce.
- Zanurz je w roztworze z zimnej wody i odrobiny cukru. Pozostaw je tak na 5 minut, a po 5 minutach osusz je ręcznikiem papierowym.
- Wyciągnij dużą miskę. Wlej do niej olej i dodaj wszystkie przyprawy. Wrzuć ziemniaki do miski i wymieszaj je z marynatą.
- Tak przygotowane ziemniaki przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stp.C., grzanie góra-dół przez 50-60 minut, aż staną się rumiane.