Starte ziemniaki mieszam z innym warzywem. Placki wychodzą chrupiące jak nigdy dotąd
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, uwielbiany przez pokolenia. Gdy tylko na ryneczku pojawiają się młode warzywa, udoskonalam tradycyjny przepis, dorzucając jeden niestandardowy składnik. Dzięki niemu smakują jeszcze lepiej.
29.04.2024 08:00
Młoda kapusta kojarzy się przede wszystkim ze zdrowymi surówkami i sałatkami, jednak świetnie sprawdzi się także w plackach ziemniaczanych. Zwiększy ich objętość, sprawiając tym samym, że będą bardziej sycące. Na dodatek świetnie smakuje w połączeniu z ziemniaczaną masą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane z młodą kapustą
Placki ziemniaczane to danie, które kojarzy się z domowym jedzeniem i babciną kuchnią. Jednym z udoskonaleń są fuczki, bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą. Wiosną, kiedy na straganach pojawia się młoda kapusta, warto wzbogacić ich smak o ten pyszny i pełen witamin sezonowy składnik.
Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu - sprawdzi się na obiad w zabiegane, pełne obowiązków dni. Można serwować je samodzielnie lub z dodatkiem sosu czosnkowego dla podkręcenia smaku. Smakują tak dobrze, że nikt nie zatęskni za tradycyjną odsłoną tego dania.
Zobacz także
Składniki:
- 1 młoda kapusta,
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 biała cebula,
- pół szklanki mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta sody oczyszczonej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Kapustę poszatkuj dość drobno.
- Z warzyw odciśnij nadmiar wody.
- W misce połącz starte ziemniaki, kapustę, posiekaną drobno cebulę, mąkę, bułkę tartą, sodę oczyszczoną, jajka, mleko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując placki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki ziemniaczane z młodą kapustą to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad. Podaj je samodzielnie lub ulubionymi dodatkami: sosem czosnkowym, ketchupem czy kwaśną śmietaną. Smacznego!