Babcia Irenka dodaje do placków ziemniaczanych nietypowy składnik. Dzięki niemu w środku są miękkie jak poduszeczka

Jeśli nie masz pomysłu na obiad - wykonaj placki ziemniaczane babci Ireny. Potrawa rozpływa się w ustach! Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu, czy zwykłej śmietany. Sekret dania tkwi w dodatku nietypowego składnika. Poniżej podajemy więcej szczegółów.

ObrazekBabcia Irenka dodaje do placków ziemniaczanych nietypowy składnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wspaniałe placki ziemniaczane

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności

Placki ziemniaczane to wyjątkowo proste w wykonaniu i smaczne danie. W związku z tym świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. W skład tej potrawy wchodzą zazwyczaj ziemniaki, cebula, sól, czy niewielka ilość mąki.

Jednak placki ziemniaczane babci Ireny zawierają jeszcze jeden, wyjątkowy składnik. Jest nim biały ser. Nie tylko wzbogaca on smak potrawy, ale również nadaje jej wyjątkowo delikatnej konsystencji.

Placki ziemniaczane babci Ireny

Obrazek
Smażenie placków - Pyszności; Foto: Canva.com

Babcia Irena wie jak przygotować smaczne i delikatne placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o dodatku nietypowego składnika - białego sera. Potrawa ta wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 łyżki mąki

cebula

2 jajka

150 g sera białego

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach bezpośrednio do miski. W kolejnym kroku pokrój cebulę w drobną kostkę i połącz ją ze startymi ziemniakami. Dodaj jajka, mąkę oraz ser biały. Na końcu całość dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Następnie nakładaj porcje masy ziemniaczanej na rozgrzaną patelnię. Placki smaż z każdej strony około 3 minuty. Gotowe placki powinny odznaczać się pięknym, złotym kolorem. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło. Poza tym ziemniaczane placki babci Ireny wspaniale współgrają z dodatkiem sosu grzybowego, czy śmietany.

Pamiętaj, aby smażyć placki na średnim ogniu. Dzięki temu potrawa nie przypali się i będzie miała idealną konsystencję. Po usmażeniu placków polecamy odkładać je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. W ten sposób usuniesz z potrawy nadmiar tłuszczu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialny placek ziemniaczany z indykiem XXL krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym