Nadziewane naleśniki są hitem w moim domu. W środku skrywają aksamitny dodatek
13.10.2022 17:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz pomysłu na śniadanie? W związku z tym sprawdź ten rewelacyjny przepis na naleśniki z budyniem. Danie odznacza się wyjątkowo delikatną i puszystą konsystencją. Warto również podkreślić, że jest bardzo proste w wykonaniu. Jeśli masz ochotę na te fantastyczne naleśniki - poniżej podajemy jak je zrobić!
Wśród nas znajduje się wielu fanów naleśników. Jeśli jesteś jednym z nich, na pewno polubisz połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego z pysznym kremem budyniowym.
Rewelacyjny pomysł na deser lub śniadanie
Naleśniki to świetny pomysł na smaczny i szybki posiłek. Danie to możemy przygotować zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Wszystko zależy głównie od nadzienia, z którym postanowimy podać nasze naleśniki.
Jeśli masz ochotę na tę kultową potrawę w wersji na słodko, koniecznie sprawdź poniższy przepis. Naleśniki z budyniem zasmakują całej twojej rodzinie!
Łatwe naleśniki z budyniem
Składniki:
- 2 jajka
- 40 g cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżka miodu
- 90 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 ml wody
Krem budyniowy
- 200 ml mleka
- 20 g masła
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 20 g skrobi kukurydzianej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej mleko i dodaj masło. Następnie wszystko podgrzewaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia masła. Odstaw rondelek na bok.
W międzyczasie starannie oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem za pomocą trzepaczki. Na końcu wsyp skrobię kukurydzianą i wlej mleko z rozpuszczonym masłem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Mieszaninę przenieś do rondelka i podgrzewaj ją na małym ogniu. Dodaj jedną łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wszystko podgrzewaj, aż do momentu, gdy budyń zgęstnieje. Pamiętaj, aby cały czas mieszać zawartość rondelka za pomocą szpatułki. Na końcu gotowy budyń przełóż do oddzielnego naczynia.
Dwa jajka wybij do miseczki. Następnie dodaj do nich cukier, ekstrakt waniliowy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. W międzyczasie przesiej mąkę pszenną i połącz ją z proszkiem do pieczenia.
Suche składniki wsyp do mieszaniny jajek z cukrem i miodem. Wszystko wymieszaj, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykryj folią do żywności i odstaw je na około 10 minut.
Po tym czasie wlej do ciasta około 10 ml wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po jednej łyżce ciasta. Smaż naleśniki na małym ogniu po 1 - 2 minuty z każdej strony. Następnie na jednym naleśniku połóż porcję budyniu i dociskając brzegi, przykryj go drugim plackiem. Nadziewane naleśniki są gotowe, smacznego.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab wieprzowy krok po kroku.