Weź liść kapusty, nałóż farsz i grilluj. Smakuje lepiej niż jakiekolwiek danie z kociołka

Pomysł na gołąbki z grilla wydaje ci się czystym szaleństwem? A jeśli dorzucę do tego jeszcze farsz na bazie kaszanki? Czegoś takiego nie możesz przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji!

ObrazekGołąbki z grilla z przepisu Piotra Ogińskiego to prawdziwy hit/źródło: TikTok/www.tiktok.com/@kochamgotowacofficial
Marzena Pęcak

Jednym z moich ulubionych dań są gołąbki. Kocham je dosłownie w każdej postaci. Zarówno te tradycyjne z mięsno-ryżowym farszem, jak i te na bazie kaszy oraz kiełbasy. Od czasu do czasu lubię też zjeść miks z tartymi ziemniakami z przepisu mojej mamy. Jak sam widzisz, rozbieżność jest tutaj naprawdę duża, dlatego też przez długi czas myślałam, że o gołąbkach wiem już wszystko.

Jak się jednak okazało ostatnio, to tylko pozory. A wszystko to zasługa Piotra Ogińskiego, który dzieli się w sieci swoją obszerną wiedzą na temat kulinarnego świata. Jego patent na gołąbki z grilla skradł moje serce od pierwszej sekundy. Z tobą będzie tak samo!

O takich gołąbkach na pewno jeszcze nie słyszałeś

Dzisiejszy patent na gołąbki jest wyjątkowy z dwóch powodów. Po pierwsze, znany influencer wykorzystuje mega oryginalną metodę obróbki cieplnej. Nigdy wcześniej nie wpadłam na to, że smaczne gołąbki można przygotować na grillu. Ale to nie koniec niespodzianek. Otóż gołąbki z przepisu pana Piotra zostały przygotowane na bazie kaszanki. Tak, dobrze przeczytałeś, gołąbki i kaszanka w jednym. Przecież to prawdziwe złoto kulinarne, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Zgadzasz się ze mną?

Obrazek
Gołąbki z grilla na bazie kaszanki to prawdziwy strzał w10!/źródło: Dar1930/Adobe Stock

Jak zrobić gołąbki z grilla krok po kroku?

Swoim sprawdzonym przepisem na oryginalne gołąbki pan Piotr podzielił się tym razem na platformie TikTok, gdzie prowadzi konto @kochamgotowaćofficial.

Jak zaznaczył w swoim nagraniu, pracę nad przepisem należy rozpocząć od przygotowania kapusty. W tym celu umieścił całą główkę młodej kapusty na średnio nagrzanym grillu. Następnie piekł ją do momentu, aż liście stały się idealnie miękkie. Oczywiście w międzyczasie nie zmarnował ani sekundy. Jednocześnie zrobił też farsz do swoich gołąbków na bazie domowej kaszanki.

"Do miski dodaję cebulkę, boczek, jabłko oraz wnętrze pysznej kaszanki." - wyjaśnia kucharz.

Po połączeniu składników pan Piotr przełożył gotowy farsz na każdy liść kapusty, po czym zwinął składniki w gołąbki. Influencer podał również dokładny czas pieczenia gołąbków — otóż należy piec je na każdej stronie ok. 4 minut. To jednak nie koniec przydatnych treści. Kucharz podsunął swoim obserwującym gotowe rozwiązanie, z czym serwować oryginalne gołąbki. I w tym wypadku jest to chlebmusztarda.

W życiu nie wpadłabym na tak genialne i kreatywne połączenie domowej kuchni z grillowaniem. A ty co myślisz o przepisie na gołąbki z grilla?

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇