Weź liść kapusty, nałóż farsz i grilluj. Smakuje lepiej niż jakiekolwiek danie z kociołka

Pomysł na gołąbki z grilla wydaje ci się czystym szaleństwem? A jeśli dorzucę do tego jeszcze farsz na bazie kaszanki? Czegoś takiego nie możesz przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji!

ObrazekGołąbki z grilla z przepisu Piotra Ogińskiego to prawdziwy hit/źródło: TikTok/www.tiktok.com/@kochamgotowacofficial
Marzena Pęcak

Jednym z moich ulubionych dań są gołąbki. Kocham je dosłownie w każdej postaci. Zarówno te tradycyjne z mięsno-ryżowym farszem, jak i te na bazie kaszy oraz kiełbasy. Od czasu do czasu lubię też zjeść miks z tartymi ziemniakami z przepisu mojej mamy. Jak sam widzisz, rozbieżność jest tutaj naprawdę duża, dlatego też przez długi czas myślałam, że o gołąbkach wiem już wszystko.

Jak się jednak okazało ostatnio, to tylko pozory. A wszystko to zasługa Piotra Ogińskiego, który dzieli się w sieci swoją obszerną wiedzą na temat kulinarnego świata. Jego patent na gołąbki z grilla skradł moje serce od pierwszej sekundy. Z tobą będzie tak samo!

O takich gołąbkach na pewno jeszcze nie słyszałeś

Dzisiejszy patent na gołąbki jest wyjątkowy z dwóch powodów. Po pierwsze, znany influencer wykorzystuje mega oryginalną metodę obróbki cieplnej. Nigdy wcześniej nie wpadłam na to, że smaczne gołąbki można przygotować na grillu. Ale to nie koniec niespodzianek. Otóż gołąbki z przepisu pana Piotra zostały przygotowane na bazie kaszanki. Tak, dobrze przeczytałeś, gołąbki i kaszanka w jednym. Przecież to prawdziwe złoto kulinarne, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Zgadzasz się ze mną?

Obrazek
Gołąbki z grilla na bazie kaszanki to prawdziwy strzał w10!/źródło: Dar1930/Adobe Stock

Jak zrobić gołąbki z grilla krok po kroku?

Swoim sprawdzonym przepisem na oryginalne gołąbki pan Piotr podzielił się tym razem na platformie TikTok, gdzie prowadzi konto @kochamgotowaćofficial.

Jak zaznaczył w swoim nagraniu, pracę nad przepisem należy rozpocząć od przygotowania kapusty. W tym celu umieścił całą główkę młodej kapusty na średnio nagrzanym grillu. Następnie piekł ją do momentu, aż liście stały się idealnie miękkie. Oczywiście w międzyczasie nie zmarnował ani sekundy. Jednocześnie zrobił też farsz do swoich gołąbków na bazie domowej kaszanki.

"Do miski dodaję cebulkę, boczek, jabłko oraz wnętrze pysznej kaszanki." - wyjaśnia kucharz.

Po połączeniu składników pan Piotr przełożył gotowy farsz na każdy liść kapusty, po czym zwinął składniki w gołąbki. Influencer podał również dokładny czas pieczenia gołąbków — otóż należy piec je na każdej stronie ok. 4 minut. To jednak nie koniec przydatnych treści. Kucharz podsunął swoim obserwującym gotowe rozwiązanie, z czym serwować oryginalne gołąbki. I w tym wypadku jest to chlebmusztarda.

W życiu nie wpadłabym na tak genialne i kreatywne połączenie domowej kuchni z grillowaniem. A ty co myślisz o przepisie na gołąbki z grilla?

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie