InspiracjeWeź nakrętki od słoików i natnij. Gdy poznasz powód, to mi podziękujesz

Weź nakrętki od słoików i natnij. Gdy poznasz powód, to mi podziękujesz

Nakrętka na słoiku z otworem wykonanym nożem
Nakrętka na słoiku z otworem wykonanym nożem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pysznosci
17.08.2023 20:02, aktualizacja: 17.08.2023 23:14

Twoja babcia nacinała nakrętki od słoików? Nie robiła tego bez powodu. To bardzo sprytny patent, który przyda ci się, chociażby na biwaku, kiedy nie masz dostępu do gadżetów kuchennych.

Ciemne czasy głębokiego PRL-u wymagały dużej kreatywności. W końcu w sklepach brakowało nawet papieru toaletowego czy cukru. Nasi dziadkowie radzili sobie, jak potrafili. Choć niektóre babcine patenty mogą wydawać się niedorzeczne, sprawdzają się do dziś.

Twoja babcia nacinała słoik? Wiemy, dlaczego tak robiła

W trakcie plądrowania szafek u babci natknęłaś się na słoik z naciętą pokrywką? W ten sposób, nasze babcie radziły sobie z brakiem gadżetów kuchennych. Taka nakrętka służyła jako... tarka.


To stary wynalazek, jednak w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej kupienie takiej tarki niekiedy graniczyło z cudem. Wbrew pozorom, to bardzo mądry "wynalazek", bowiem ścierany ser, owoc czy warzywo wpadało do słoika. Warto o tym pamiętać, wybierając się na biwak. Nigdy nie wiadomo, kiedy taka "tarka" się przyda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeżeli twoja obieraczka właśnie się zepsuła, z pomocą przyjdzie ci... nakrętka od słoika. Wystarczy, że natniesz ją na środku, a następnie, wygniesz ją do zewnątrz. W ten sposób przygotujesz prowizoryczną obieraczkę czy nóż.

Do czego można wykorzystać słoiki?

Masz w domu dużo słoików po przetworach? Jeśli nie masz w czym przygotować drugiego śniadania czy lunchu do pracy, z powodzeniem możesz wykorzystać do tego słoik. W internecie aż roi się od przepisów na "słoikowe" sałatki. Przedstawiamy jeden z najciekawszych.

Przepis na sałatkę w słoiku. Idealna na lunch i nie tylko

Składniki:

  • 100 g pełnoziarnistego makaronu typu świderki,
  • 50 g groszku (konserwowego albo świeżego),
  • 50 g pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 50 g papryki pokrojonej w kostkę,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 50 g sera feta,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz, cukier.


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj wedle zaleceń producenta. Ostudzony, wrzuć do czystego słoika.
  2. Do makaronu dorzuć groszek, paprykę, szpinak i pomidory.
  3. Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Wlej go do słoika z makaronem i warzywami.
  4. Na końcu, wsyp ser. Zamknij wieczko i wstaw słoik do lodówki. Przed spożyciem, wstrząśnij, żeby sos wymieszał się ze wszystkimi składnikami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także