Weź nakrętki od słoików i natnij. Gdy poznasz powód, to mi podziękujesz

Twoja babcia nacinała nakrętki od słoików? Nie robiła tego bez powodu. To bardzo sprytny patent, który przyda ci się, chociażby na biwaku, kiedy nie masz dostępu do gadżetów kuchennych.

Nakrętka na słoiku z otworem wykonanym nożemNakrętka na słoiku z otworem wykonanym nożem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pysznosci
SKOMENTUJ

Ciemne czasy głębokiego PRL-u wymagały dużej kreatywności. W końcu w sklepach brakowało nawet papieru toaletowego czy cukru. Nasi dziadkowie radzili sobie, jak potrafili. Choć niektóre babcine patenty mogą wydawać się niedorzeczne, sprawdzają się do dziś.

Twoja babcia nacinała słoik? Wiemy, dlaczego tak robiła

W trakcie plądrowania szafek u babci natknęłaś się na słoik z naciętą pokrywką? W ten sposób, nasze babcie radziły sobie z brakiem gadżetów kuchennych. Taka nakrętka służyła jako... tarka.


To stary wynalazek, jednak w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej kupienie takiej tarki niekiedy graniczyło z cudem. Wbrew pozorom, to bardzo mądry "wynalazek", bowiem ścierany ser, owoc czy warzywo wpadało do słoika. Warto o tym pamiętać, wybierając się na biwak. Nigdy nie wiadomo, kiedy taka "tarka" się przyda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jeżeli twoja obieraczka właśnie się zepsuła, z pomocą przyjdzie ci... nakrętka od słoika. Wystarczy, że natniesz ją na środku, a następnie, wygniesz ją do zewnątrz. W ten sposób przygotujesz prowizoryczną obieraczkę czy nóż.

Do czego można wykorzystać słoiki?

Masz w domu dużo słoików po przetworach? Jeśli nie masz w czym przygotować drugiego śniadania czy lunchu do pracy, z powodzeniem możesz wykorzystać do tego słoik. W internecie aż roi się od przepisów na "słoikowe" sałatki. Przedstawiamy jeden z najciekawszych.

Przepis na sałatkę w słoiku. Idealna na lunch i nie tylko

Składniki:

  • 100 g pełnoziarnistego makaronu typu świderki,
  • 50 g groszku (konserwowego albo świeżego),
  • 50 g pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 50 g papryki pokrojonej w kostkę,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 50 g sera feta,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz, cukier.


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj wedle zaleceń producenta. Ostudzony, wrzuć do czystego słoika.
  2. Do makaronu dorzuć groszek, paprykę, szpinak i pomidory.
  3. Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Wlej go do słoika z makaronem i warzywami.
  4. Na końcu, wsyp ser. Zamknij wieczko i wstaw słoik do lodówki. Przed spożyciem, wstrząśnij, żeby sos wymieszał się ze wszystkimi składnikami.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie