WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja RPP. Wiadomo, co ze stopami procentowymi

Weź resztki chleba i zrób serowe pączki. Zaradność pochwali nawet teściowa

Tłusty czwartek upływa pod znakiem pączków, ale po te słodkości warto sięgać nie tylko od święta. W szczególności, gdy powstają na bazie resztek chleba, które zalegają w pojemniku.

Pączki chlebowe z serowym nadzieniemPączki chlebowe z serowym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Małe pączki serowe to pyszny przepis na słodki podwieczorek. Na ich widok od razu pojawia się uśmiech na twarzy. A jeśli przy tym to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które smętnie zalega na skraju chlebaka, mamy deser po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z resztek chleba - nikt się nie domyśli po pierwszym gryzie

Pączki serowe z czerstwego chleba

Czerstwy chleb najczęściej kończy jako grzanki lub tosty, ale zdecydowanie skrywa w sobie więcej potencjału. Małe pączusie serowe już na pierwszy rzut oka wyglądają apetycznie. Po spróbowaniu zachwyt nad smakiem miesza się ze zdumieniem, że powstały na bazie chleba. To doskonały sposób na niemarnowanie żywności i nadanie drugiego życia pieczywu.

Serowe pączki z chleba przygotowuje się ekspresowo. Nie trzeba czekać na rozczyn ani wyrastanie ciasta. Wystarczy połączyć składniki, uformować kuleczki i usmażyć. Aż ciężko uwierzyć, że te pyszności powstały z resztek.

Składniki:

  • 300 g czerstwego białego pieczywa,
  • 1 jajko,
  • 250-300 ml mleka.

Farsz:

  • 180 g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 10 g cukru z wanilią,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż twaróg, dodaj jajko, cukier z wanilią oraz zwykły cukier i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

Masa serowa do pączków
Masa serowa do pączków © Pyszności

Krok 2. Czerstwe pieczywo pokrusz i zmiel. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać masę, stopniowo dolewając mleko. Powinna być gęsta i zwarta, ale dość plastyczna.

Masa z czerstwego pieczywa
Masa z czerstwego pieczywa © Pyszności

Krok 3. Porcję ciasta spłaszcz w dłoniach. Wyłóż farsz serowy i otul ciastem z chleba, formując okrągłego pączka o średnicy 3 - 4 cm.

Serowe pączusie z czerstwego chleba
Serowe pączusie z czerstwego chleba © Licencjodawca

Krok 4. Pączki smaż w gorącym oleju przez około 3-4 minut, aż się zarumienią. Po usmażeniu możesz odłożyć je na ręcznik kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażenie pączków
Smażenie pączków © Pyszności

Krok 5. Gotowe pączki oprósz po przestudzeniu cukrem pudrem. Możesz je również obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem lub polać lukrem. Smacznego!

Pączki chlebowe z serowym nadzieniem
Pączki chlebowe z serowym nadzieniem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie