Pączki piecze od 45 lat. Zdradził, jak zrobić idealne

Tłusty czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w kalendarzu. Chociaż pączkami zajadać się można na co dzień, to właśnie tego dnia smakują najlepiej. Nie warto jednak dać się oszukiwać kiepską jakością.

Pączki jak za dawnych latPączki jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Facebook | Kawiarnia Delicje Gdynia
Ewa Malinowska

Cukiernia "Delicje" w Gdyni, prowadzona nieprzerwanie przez Jana Czyżewskiego od 1979 roku, to miejsce, gdzie można zjeść pączki smakujące jak dawniej. W tłusty czwartek cukiernicy potrafili wypiekać ich nawet 30 tysięcy, a i tak wszystkie sprzedawały się na pniu. Właściciel kultowej cukierni zdradził, na co zwrócić uwagę w tym wyjątkowym dniu, by świętować go w pyszny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Jakie są najlepsze pączki?

Znalezienie dobrego pączka to wyzwanie, zwłaszcza gdy sklepowe półki uginają się pod ciężarem wyrobów z listą składników dłuższą niż książka telefoniczna.

- Moim zdaniem w Polsce wiele miejsc po prostu nie robi pączków. To są wyroby pączkopodobne, a nie pączki - mówi Jan Czyżewski, właściciel cukierni "Delicje".
Lista składników powinna być krótka
Lista składników powinna być krótka © Facebook | Kawiarnia Delicje Gdynia
- To nie jest tak, że wystarczy wymieszać mąkę z drożdżami i żółtkami i wrzucić do smażenia. Jeżeli ktoś nie rozumie, co się w tym cieście dzieje, to nie zrobi dobrych pączków - zaznacza Jan Czyżewski.

Pączek to delikatne ciasto, które wymaga starannego procesu przygotowania. Bogate składniki, odpowiednia technologia, właściwe temperatury i czas — wszystko to jest kluczowe dla uzyskania idealnego pączka. To nie jest wypiek, który można zrobić na szybko.

Pączki - Pyszności
Pączki w supermarketach są zwykle niskiej jakości © Canva | MichaelWende

Jakość musi swoje kosztować i tego nie da się przeskoczyć. W supermarketach na tłusty czwartek znaleźć można słodkości nawet za mniej niż 1 zł. Niska cena to jednak także kiepski produkt.

- Kręcą je maszyny, więc ciasto musi być gumowate, by nie kleiło się do łopat. Mogą sobie robić chleb, bułki, ale nie pączki - uważa właściciel cukierni "Delicje".

Dodaj do masła

Alternatywą dla zakupu pączków na mieście jest smażenie ich samodzielnie w domu. Każda gospodyni ma swój przepis i ulubione nadzienie. Warto jednak trzymać się kilku zasad, by wyszły smaczniejsze. Podstawą jest rozczyn.

- Ilość drożdży nie rośnie proporcjonalnie do innych składników. Jeśli robi się podwójną porcję, nie dodaje się dwa razy więcej drożdży, bo można później po ulicy gonić za przerośniętym ciastem - śmieje się doświadczony cukiernik.

Gdy rozczyn już podrośnie, można dodać go do mąki. Powinien mieć on temperaturę pokojową. Następnie wlewa się gorący tłuszcz wraz z rozpuszczoną w nim solą. Kończy to proces namnażania komórek drożdży, a zaczyna fermentację.

- Najkrótszy czas robienia pączków to minimum 4 godziny, a najlepiej 6 godzin. Wszystko musi mieć swój czas. Ciasto powinno być miękkie i delikatne - radzi Jan Czyżewski.

Później już przychodzi czas na smażenie. Najlepiej robić to w oleju roślinnym, ale dawniej smażono je na smalcu. Nadziewać należy pączki świeże, a wybór nadzienia zależy od naszych preferencji.

W tłusty czwartek do serca warto wziąć sobie jedną zasadę — szkoda kalorii na kiepskie produkty.

Ewa Malinowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇