Faworki ostatniej szansy. Ewa Wachowicz ratuje superłatwym przepisem
07.02.2024 18:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie masz czasu szykować domowych łakoci na tłusty czwartek? Być może nie znasz dobrego przepisu, który ułatwia przygotowanie popularnych smakołyków. Ewa Wachowicz proponuje pyszne faworki, które zrobisz w kilka chwil. Nie potrzebujesz kulinarnych umiejętności, a odrobinę chęci.
Przygotowanie dobrych pączków wymaga czasu. Ciasto powinno mieć kiedy "zapracować" i wyrosnąć. Faworki, w przeciwieństwie nich, przygotujesz w kilka chwil. Jajka, mąka, trochę cukru i chęci wystarczą, by przyrządzić tłustoczwartkowy specjał. Jeszcze masz chwilę czasu, a z tym przepisem na pewno ci się uda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faworki ostatniej szansy na tłusty czwartek. Są superłatwe i zrobisz je w mgnieniu oka
Był już przepis na lany chrust, a teraz przyszła kolej na faworki "last minute". Wersja Ewy Wachowicz uwzględnia dodatek piwa - alkohol sprawi, że specjał nie będzie chłonął tłuszczu podczas smażenia. Warto wiedzieć też, że podczas smażenia alkohol w całości wyparuje, nie musisz więc obawiać się częstowania takim specjałem najmłodszych.
Faworki ostatniej szansy zrobisz w kilka chwil przed samym tłustym czwartkiem. Nie musisz obawiać się kulinarnej katastrofy - one zawsze się udają. Pamiętaj jednak o kilku kluczowych kwestiach: o tym, by chruściki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, a wcześniej ciasto dobrze ubić, by po usmażeniu na faworkach pojawiły się charakterystyczne bąble.
Faworki, które zawsze wychodzą. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 6 - 7 żółtek,
- 3 łyżki cukru,
- 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki piwa,
- 1,5 litra oleju słonecznikowego,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem, aż masa będzie gęsta i puszysta.
- Do żółtek dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszaj i powoli zacznij dolewać do masy piwo, cały czas mieszając całość.
- Ciasto wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt klejące, dodaj więcej mąki.
- Gotowe ciasto wybij wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia do około 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto podziel na cztery części, każdą cześć rozwałkuj na cieniutkie placki. Placki potnij na pasy, a je pokrój ukośnie na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta natnij w środku i zawiń jak faworki. Gotowe przykryj ścierką.
- Kiedy tłuszcz będzie gotowy, faworki smaż partiami (po kilka sztuk jednocześnie) przez około minutę z każdej strony.
- Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.