Faworki ostatniej szansy. Ewa Wachowicz ratuje superłatwym przepisem

Nie masz czasu szykować domowych łakoci na tłusty czwartek? Być może nie znasz dobrego przepisu, który ułatwia przygotowanie popularnych smakołyków. Ewa Wachowicz proponuje pyszne faworki, które zrobisz w kilka chwil. Nie potrzebujesz kulinarnych umiejętności, a odrobinę chęci.

Ewa Wachowicz i jej przepis na faworki Ewa Wachowicz i jej przepis na faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz

Przygotowanie dobrych pączków wymaga czasu. Ciasto powinno mieć kiedy "zapracować" i wyrosnąć. Faworki, w przeciwieństwie nich, przygotujesz w kilka chwil. Jajka, mąka, trochę cukru i chęci wystarczą, by przyrządzić tłustoczwartkowy specjał. Jeszcze masz chwilę czasu, a z tym przepisem na pewno ci się uda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone pączki idealne na tłusty czwartek. Poznaj przepis na angielski przysmak

Faworki ostatniej szansy na tłusty czwartek. Są superłatwe i zrobisz je w mgnieniu oka

Był już przepis na lany chrust, a teraz przyszła kolej na faworki "last minute". Wersja Ewy Wachowicz uwzględnia dodatek piwa - alkohol sprawi, że specjał nie będzie chłonął tłuszczu podczas smażenia. Warto wiedzieć też, że podczas smażenia alkohol w całości wyparuje, nie musisz więc obawiać się częstowania takim specjałem najmłodszych.

Faworki ostatniej szansy zrobisz w kilka chwil przed samym tłustym czwartkiem. Nie musisz obawiać się kulinarnej katastrofy - one zawsze się udają. Pamiętaj jednak o kilku kluczowych kwestiach: o tym, by chruściki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, a wcześniej ciasto dobrze ubić, by po usmażeniu na faworkach pojawiły się charakterystyczne bąble.

Faworki
Faworki © Pixabay

Faworki, które zawsze wychodzą. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 6 - 7 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki piwa,
  • 1,5 litra oleju słonecznikowego,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem, aż masa będzie gęsta i puszysta.
  2. Do żółtek dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszaj i powoli zacznij dolewać do masy piwo, cały czas mieszając całość.
  3. Ciasto wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt klejące, dodaj więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto wybij wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  5. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia do około 180 stopni Celsjusza.
  6. Ciasto podziel na cztery części, każdą cześć rozwałkuj na cieniutkie placki. Placki potnij na pasy, a je pokrój ukośnie na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta natnij w środku i zawiń jak faworki. Gotowe przykryj ścierką.
  7. Kiedy tłuszcz będzie gotowy, faworki smaż partiami (po kilka sztuk jednocześnie) przez około minutę z każdej strony.
  8. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  9. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce