Więcej nie sięgniesz po jogurt naturalny. Ma o wiele mniej tłuszczu i więcej białka

Skyr to produkt, po który ponoć sięgali już Wikingowie. Czy może być lepszy dowód na to, że ten przetworzony produkt mleczny dodaje sił i witalności jak nic innego? Jego właściwości biją na głowę zarówno jogurt naturalny, jak i grecki. Kiedy dowiesz się, co zyskasz, wypijając skyr, będziesz po niego sięgał nawet codziennie.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Chociaż w Skandynawii tradycja spożywania skyru już niemal wymarła, to właśnie stamtąd pochodzi ten smaczny produkt mleczny. Ponad tysiąc lat temu norwescy żeglarze przywieźli go na wybrzeża Islandii, gdzie zakorzenił się na dobre. Dzisiaj skyr jest kojarzony właśnie z nordycką wyspą, dlatego mówi się na niego "jogurt typu islandzkiego". Jedno jest pewne: Wikingowie, którzy go spożywali, wiedzieli, co dobre. Skyr jest bowiem źródłem dużej ilości białka i innych wartości odżywczych.

Obrazek
Skyr i jego niesamowite właściwości - Pyszności; foto: Canva

Skyr - właściwości

Skyr wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka z dodatkiem kultur dwóch zdrowych gatunków bakterii. W czasach Wikingów jego produkcja była długa i mozolna. Stosowana była do tego samoistna fermentacja, która potrafiła zająć nawet kilka tygodni. Dzisiaj do produkcji skyru używa się podpuszczki, enzymu, który skraca proces fermentacji do kilkunastu godzin.

Duża ilość mleka, jakiej używa się do produkcji skyru, sprawia, że jest on bogatym źródłem wartości odżywczych. Pakowany przeważnie w 150-gramowe opakowania skyr dostarcza organizmowi aż 17 g czystego białka, czyli ponad około 35 proc. dziennego zapotrzebowania dla dorosłej osoby. Na tym jednak zalety skyru się nie kończą. Obecne w nim ryboflawina, witamina B12, fosfor i wapń pozytywnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu. A to wszystko przy niskiej zawartości tłuszczu i zaledwie kilku gramach cukru naturalnego pochodzenia.

Jak działa na organizm?

Obrazek
Skyr zawiera duże ilości białka i mało tłuszczu - Pyszności; foto: Canva

Nie sposób wymienić wszystkich zalet, jakie płyną z regularnego spożywania skyru, ale poniżej znajdziesz te najważniejsze. Jak się okazuje, ten produkt to prawdziwe superfood. Ppowinien stać się stałym elementem naszej diety.

  • Wspiera pracę jelit. Skyr, dzięki zawartości kultur zdrowych bakterii, jest jednym z najlepszych ogólnodostępnych probiotyków.
  • Wzmacnia kości. To działanie zawdzięczamy obecności w skyrze wapnia. W jednym opakowaniu znajdziemy go aż 200 mg.
  • Dostarcza dużą ilość białka. Proteiny, jak wszyscy wiemy, są głównym budulcem ludzkiego organizmy. Dzięki białku powstają nowe tkanki, a te zużywające się są odbudowywane.
  • Wzmacnia serce i mózg. Badania wykazały, że skyr pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia i nerwowego. To również zasługa obecnego w tym produkcie wapnia i białka.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej