Większość myśli, że to odpad, a ja zrywam i parzę jak herbatę. Pomagają pozbyć się oponki

Rośnie w ogródkach i na leśnych ścieżkach, a większość ludzi traktuje ją jak tło dla owocu. Tymczasem ten niepozorny dodatek ma potencjał, o jakim nie śniło się influencerkom fitness. I nie chodzi tutaj o jagody goji.

strawberry, leaf, leaves, plant, garden, fruit, background, greenLiście poziomki to świetna baza do herbaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Poziomka jest uwielbiana przez dzieci, a dorośli o niej wspominają nostalgicznie. Słodki, intensywny aromat owoców przyciąga uwagę, ale to nie one są dziś bohaterem. W cieniu sławy owocu rosną liście: niewielkie, ząbkowane, niepozorne. A jednak to właśnie one skrywają prawdziwe bogactwo prozdrowotnych właściwości. Liście poziomki, odpowiednio zebrane i przygotowane, potrafią zdziałać cuda dla układu pokarmowego, skóry, a nawet wagi. Tak, dobrze czytasz: to naturalny wspomagacz odchudzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?

Jak działają liście poziomki?

Zawierają garbniki, flawonoidy, witaminę C, żelazo i kwas elagowy, czyli składniki działające przeciwzapalnie, moczopędnie i regulujące pracę jelit. Picie naparu z liści poziomki:

  • redukuje wzdęcia,
  • wspiera przemianę materii,
  • działa lekko przeczyszczająco,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • ma właściwości ściągające,
  • pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Efekt? Mniejszy obwód brzucha i uczucie lekkości. To nie magiczny eliksir, ale przy regularnym stosowaniu efekty są zauważalne. Uważaj, jeśli masz problem z nerkami, przyjmujesz leki moczopędne, hormonalne i przeciwzakrzepowe lub masz alergię na poziomki. Wtedy picie takiej herbaty może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nie zaleca się też podawania naparu z liści poziomki dzieciom poniżej 12 roku życia.

Liście poziomki to świetna baza do herbaty

Herbata z liści poziomki jest znana z tego, że może wspomagać metabolizm dzięki obecności polifenoli i innych związków bioaktywnych. Polifenole te oddziałują na enzymy trawienne, co pozytywnie wpływa na proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Dodatkowo badania wskazują, że niektóre polifenole mogą wpływać na poziom hormonów regulujących metabolizm, takich jak insulina i hormony tarczycy. Związki te mogą również korzystnie oddziaływać na zdrowie skóry, pomagając w zachowaniu jej elastyczności i zdrowego wyglądu. Pamiętaj, że najwięcej właściwości jest w okazach rosnących dziko. Liście poziomki hodowanej nie mają aż tylu właściwości odżywczych.

Jak zrobić taką herbatę? To bardzo proste. Potrzebujesz tylko dwóch produktów i chwili czasu. Liście poziomki najlepiej zebrać przed kwitnieniem (maj-czerwiec) lub w okresie kwitnienia, gdy są jeszcze zielone. Zerwane liście wysusz: po prostu ułóż je na papierze lub pergaminie i zostaw w nasłonecznionym miejscu. Listki przechowuj w lnianym woreczku.


Składniki:

  • 1-2 łyżeczki suszonych liści poziomki,
  • szklanka wody.


Sposób przygotowania:

  1. Liście poziomki zalej szklanką wrzącej wody.
  2. Herbatkę zaparzaj przez 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedź.
  3. Napar pij 3-4 razy dziennie między posiłkami. Możesz ją posłodzić miodem lub dodać sok z cytryny (ewentualnie limonki).
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis