Większość Polaków pije taką kawę codziennie. Najgorsze połączenie

Kawa z mlekiem to dla wielu Polaków codzienny rytuał. Jednak coraz więcej osób zastanawia się, czy to zdrowy wybór. Czy kawa z mlekiem ma jakieś wady? A może jest lepsza od czarnej kawy?

Większość Polaków pije taką kawę codziennie. Najgorsze połączenieWiększość Polaków pije taką kawę codziennie. Najgorsze połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wiele osób uważa, że mleko spowalnia wchłanianie kofeiny. Badania naukowe nie potwierdzają jednak tej tezy. Różnica w czasie wchłaniania kofeiny między kawą z mlekiem a czarną kawą jest niewielka i nie ma znaczącego wpływu na jej działanie pobudzające.

Co ciekawe, czarna kawa może wydawać się bardziej pobudzająca ze względu na swój gorzki smak. Pobudza on receptory smaku, co dodatkowo stymuluje ośrodkowy układ nerwowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

Mleko w kawie a zdrowie

Picie gorącej kawy z mlekiem może nieść ze sobą pewne zagrożenia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że spożywanie napojów o temperaturze powyżej 60°C zwiększa ryzyko nowotworu przełyku o 90 proc. Dotyczy to nie tylko kawy, ale również innych gorących napojów, takich jak herbata, zupy czy kakao.

Dodanie zimnego mleka do kawy obniża jej temperaturę i tym samym zmniejsza ryzyko związane z piciem gorących napojów.

Należy również pamiętać, że kawa z mlekiem może być bardziej kaloryczna niż czarna kawa. Dodatki takie jak cukier, syrop, bita śmietana czy mleko pełnotłuste znacząco podnoszą kaloryczność kawy.

Przykładowo, łyżka cukru to około 20 kcal, a 100 ml mleka 3,2 proc. to 65 kcal. Oznacza to, że kawa z dodatkami może zawierać nawet 300 kcal lub więcej, co stanowi równowartość pełnoprawnego posiłku.

Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii lub masz problemy z cholesterolem, lepiej zrezygnować z dodatków do kawy lub wybierać niskokaloryczne opcje, takie jak mleko roślinne lub odtłuszczone.

Czarna kawa vs. kawa z mlekiem - co wybrać?

Wybór między czarną kawą a kawą z mlekiem to kwestia indywidualnych preferencji.

Jeśli zależy Ci na maksymalnym pobudzeniu, lepszym wyborem będzie czarna kawa. Z kolei, jeśli masz wrażliwy żołądek lub wolisz łagodniejszy smak, kawa z mlekiem może być dla ciebie lepszym rozwiązaniem.

Pamiętaj, że najważniejsza jest umiarkowanie. Niezależnie od tego, jaką kawę wybierzesz, pij ją z rozwagą i nie przesadzaj z ilością.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀