Wielkanocne koszyczki z Podkarpacia. W większości przeważał jeden produkt i nie chodzi o jajka

Wielkanoc na Podkarpaciu to czas wyjątkowej dbałości o tradycję i smak. Koszyczki do święcenia nie tylko cieszą oko, ale też pachną domową kuchnią - trafiają do nich wszystkie produkty spożywcze zgodne z symboliką świąt wielkanocnych. Wśród nich dominuje jeden rodzaj wyrobów domowych.

Święconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich BrzuskaŚwięconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Wielka Sobota na Podkarpaciu to moment, w którym mieszkańcy regionu z dumą prezentują swoje koszyczki do święcenia. Choć forma ich przygotowania zmienia się z pokolenia na pokolenie, w wielu domach nadal króluje to, co swojskie i ręcznie przygotowane. W koszykach znaleźć można wszystko, co najlepsze z regionalnej kuchni, a także barwne pisanki, będące symbolem odradzającego się życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka ozdabiane woskiem czy cebulą? Metody prababek to sama natura

Barwne pisanki i rozmaite baranki

Każdy element koszyczka ma swoją głęboką symbolikę. Jajka to znak życia i zmartwychwstania, chleb jako symbol ciała Chrystusa, a sól - oczyszczenia. W większości koszyków zauważyć można całkiem spore ilości mięsa, a te to symbol dobrobytu i błogosławieństwa. W Podkarpackiem te symbole przybierają wyjątkowo smaczne formy - najczęściej są to wiejskie wyroby, wędzone często na drewnie, przygotowane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zdecydowanie nie dziwi więc, że te produkty mieszkańcy tak ochoczo postanowili przynieść do poświęcenia przed śniadaniem wielkanocnym. A o jakie wyroby dokładnie chodzi?

  • Święconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuska
  • Święconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuska
  • Święconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuska
  • Święconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuska
[1/4] Święconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuska Źródło zdjęć: Pyszności |

Mięsne specjały z Podkarpacia

W koszykach wielkanocnych można znaleźć również długo wędzoną szynkę, boczek czy kabanosy. Jednak region ten wyróżnia przede wszystkim dziczyzna. Wyroby z dzika czy sarniny to specjały, o które trudno w dobrym mięsnym w dużym mieście, a nieco łatwiej w mniejszych miejscowościach i na wsiach. Domowe wędliny symbolizują tradycję i pracę, a także mają zapewnić zdrowie, bogactwo i dostatek całej rodzinie. Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzusce nieopodal Przemyśla zadbały o taką zawartość tegorocznej święconki. A co z białą kiełbasą?

Święconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuska
Święconka 2025. Zdjęcia z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuska © Pyszności

Wyroby mięsne w koszyczkach wielkanocnych

W polskiej tradycji najczęściej wybierana jest biała kiełbasa, która mimo niemieckiego pochodzenia, stała się integralną częścią świątecznych zwyczajów. Obecnie białej surowej kiełbasy nie wkłada się do koszyków, to ta parzona, spotykana jest sporadycznie. Zdecydowanie prym wiodą wspomniane już kiełbasy z dzika czy inne wiejskie z poszczególnych części wieprzowiny.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥