Zamiast klasycznych pisanek, robię jajka z efektem marmurkowym. Każdy się nimi zachwyca

Przygotowujesz święconkę i zastanawiasz się, jak szybko zrobić pisanki? Sprawdzi się patent na jajka marmurkowe. Co roku odpowiadam na pytania, skąd taki efekt? Jajka zwracają uwagę zarówno w koszyczku, ale też jako dekoracja na stole. Do tego są smaczne!

Takie jajka wyglądają zjawiskowoTakie jajka wyglądają zjawiskowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Malowanie pisanek, ozdabianie jajek to jedna z najmilszych tradycji wielkanocnych. Istnieje wiele różnych metod dekorowania. Ostatnio wracają do łask wszelkie metody naturalne. Wykorzystuje się je także do przygotowywania jajek marmurkowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka jak grzybki. Zrobią furorę na świątecznym śniadaniu

Warto wybrać barwniki naturalne

Choć barwniki do jajek to nie jest wielki wydatek, to jednak w tym przypadku chodzi o cos innego. Mogą one zawierać szkodliwe substancje. Dlatego lepiej wykorzystać to, co oferuje natura. Warzywa, przyprawy czy nawet mocna herbata mogą zapewnić jajkom piękne kolory. A kiedy je odpowiednio potraktujemy, także wzory. Jajka marmurkowe są niezwykle dekoracyjne, a ich przygotowanie nie jest wcale trudne.

Jak się zabrać za jajka marmurkowe?

Przede wszystkim potrzebny będzie naturalny barwnik i idealnie sprawdzi się ten z łupinek cebuli czy mocnej herbaty. Trzeba też ugotować jajka i dobrze je wystudzić w zimnej wodzie. Następnie osuszam je i delikatnie stukam nimi o twardą powierzchnię. Tak, by popękały, ale skorupka nie może odchodzić. Potem jajka wkładam do barwnika na około pół godziny. Kolor przedostanie się przez pęknięcia i tak powstaje charakterystyczny marmurek. Wystarczy jajka osuszyć, najlepiej przetrzeć je ręcznikiem papierowym delikatnie nasączonym octem. Obieram je ze skorupek i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀