Zamiast klasycznych pisanek, robię jajka z efektem marmurkowym. Każdy się nimi zachwyca

Przygotowujesz święconkę i zastanawiasz się, jak szybko zrobić pisanki? Sprawdzi się patent na jajka marmurkowe. Co roku odpowiadam na pytania, skąd taki efekt? Jajka zwracają uwagę zarówno w koszyczku, ale też jako dekoracja na stole. Do tego są smaczne!

Takie jajka wyglądają zjawiskowoTakie jajka wyglądają zjawiskowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Malowanie pisanek, ozdabianie jajek to jedna z najmilszych tradycji wielkanocnych. Istnieje wiele różnych metod dekorowania. Ostatnio wracają do łask wszelkie metody naturalne. Wykorzystuje się je także do przygotowywania jajek marmurkowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka jak grzybki. Zrobią furorę na świątecznym śniadaniu

Warto wybrać barwniki naturalne

Choć barwniki do jajek to nie jest wielki wydatek, to jednak w tym przypadku chodzi o cos innego. Mogą one zawierać szkodliwe substancje. Dlatego lepiej wykorzystać to, co oferuje natura. Warzywa, przyprawy czy nawet mocna herbata mogą zapewnić jajkom piękne kolory. A kiedy je odpowiednio potraktujemy, także wzory. Jajka marmurkowe są niezwykle dekoracyjne, a ich przygotowanie nie jest wcale trudne.

Jak się zabrać za jajka marmurkowe?

Przede wszystkim potrzebny będzie naturalny barwnik i idealnie sprawdzi się ten z łupinek cebuli czy mocnej herbaty. Trzeba też ugotować jajka i dobrze je wystudzić w zimnej wodzie. Następnie osuszam je i delikatnie stukam nimi o twardą powierzchnię. Tak, by popękały, ale skorupka nie może odchodzić. Potem jajka wkładam do barwnika na około pół godziny. Kolor przedostanie się przez pęknięcia i tak powstaje charakterystyczny marmurek. Wystarczy jajka osuszyć, najlepiej przetrzeć je ręcznikiem papierowym delikatnie nasączonym octem. Obieram je ze skorupek i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości