Zamiast klasycznych pisanek, robię jajka z efektem marmurkowym. Każdy się nimi zachwyca

Przygotowujesz święconkę i zastanawiasz się, jak szybko zrobić pisanki? Sprawdzi się patent na jajka marmurkowe. Co roku odpowiadam na pytania, skąd taki efekt? Jajka zwracają uwagę zarówno w koszyczku, ale też jako dekoracja na stole. Do tego są smaczne!

Takie jajka wyglądają zjawiskowoTakie jajka wyglądają zjawiskowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Malowanie pisanek, ozdabianie jajek to jedna z najmilszych tradycji wielkanocnych. Istnieje wiele różnych metod dekorowania. Ostatnio wracają do łask wszelkie metody naturalne. Wykorzystuje się je także do przygotowywania jajek marmurkowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka jak grzybki. Zrobią furorę na świątecznym śniadaniu

Warto wybrać barwniki naturalne

Choć barwniki do jajek to nie jest wielki wydatek, to jednak w tym przypadku chodzi o cos innego. Mogą one zawierać szkodliwe substancje. Dlatego lepiej wykorzystać to, co oferuje natura. Warzywa, przyprawy czy nawet mocna herbata mogą zapewnić jajkom piękne kolory. A kiedy je odpowiednio potraktujemy, także wzory. Jajka marmurkowe są niezwykle dekoracyjne, a ich przygotowanie nie jest wcale trudne.

Jak się zabrać za jajka marmurkowe?

Przede wszystkim potrzebny będzie naturalny barwnik i idealnie sprawdzi się ten z łupinek cebuli czy mocnej herbaty. Trzeba też ugotować jajka i dobrze je wystudzić w zimnej wodzie. Następnie osuszam je i delikatnie stukam nimi o twardą powierzchnię. Tak, by popękały, ale skorupka nie może odchodzić. Potem jajka wkładam do barwnika na około pół godziny. Kolor przedostanie się przez pęknięcia i tak powstaje charakterystyczny marmurek. Wystarczy jajka osuszyć, najlepiej przetrzeć je ręcznikiem papierowym delikatnie nasączonym octem. Obieram je ze skorupek i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne