Latem go piję, a teraz używam do barwienia jajek. Nadaje im najpiękniejsze kolory

Naturalne barwienie jajek to nie tylko ekologiczna alternatywa dla syntetycznych barwników, ale także powrót do tradycyjnych metod. Wcale nie jest trudno szybko przygotować piękne pisanki do święconki czy wielkanocnych dekoracji.

Jajka w odcieniach fioletu zapewnia hibiskusJajka w odcieniach fioletu zapewnia hibiskus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Naturalne barwienie jajek to metoda, która zyskuje na popularności. Syntetyczne barwniki nie są drogie, ale w tym przypadku ważniejsze jest to, że mogą zawierać szkodliwe substancje. Lepiej wykorzystać to, co oferuje natura. Warzywa, przyprawy i herbatka, po którą chętnie sięgamy latem — właśnie one zapewniają jajkom piękne kolory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Naturalne barwniki do jajek

Nie ma piękniejszej ozdoby wielkanocnego stołu niż pisanki. Wystarczy ułożyć je obok bukietu świeżych kwiatów. Tradycyjne metody barwienia jajek, takie jak gotowanie ich w wywarach z warzyw i przypraw, pozwalają uzyskać ciekawe i trwałe kolory. Cebula, czerwona kapusta, buraki, kurkuma czy szpinak są zawsze na początku listy naturalnych barwników. Niedawno dołączył do nich także hibiskus.

Jaki odcień daje hibiskus?

Herbatę na bazie hibiskusa pijemy chętnie podczas upałów, bo świetnie gasi pragnienie. Taki napar ma intensywnie czerwony kolor i lekko kwaskowaty smak. Zachwyca cię ten odcień? Ufarbuj w naparze z hibiskusa jajka. Oczywiście ich odcień zależy od czasu trwania barwienia. Na początku kolor jajek jest lekko fioletowy, ale z czasem nabierają bardziej intensywnego odcienia. W hibiskusie można farbować zarówno jajka ugotowane na twardo w skorupkach, jaki i już obrane.

Jak ufarbować jajka w hibiskusie?

Zagotuj pół litra wody, dodaj do niej opakowanie herbatki z suszonych płatków hibiskusa. Do tak przygotowanego naparu włóż jajka. Po około 30 minutach będą miały lekko fioletowy odcień. Najlepiej wybrać jajka o białych skorupkach. Dodatek octu do naparu wzmocni i utrwali kolor.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni