Latem go piję, a teraz używam do barwienia jajek. Nadaje im najpiękniejsze kolory

Naturalne barwienie jajek to nie tylko ekologiczna alternatywa dla syntetycznych barwników, ale także powrót do tradycyjnych metod. Wcale nie jest trudno szybko przygotować piękne pisanki do święconki czy wielkanocnych dekoracji.

Jajka w odcieniach fioletu zapewnia hibiskusJajka w odcieniach fioletu zapewnia hibiskus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Naturalne barwienie jajek to metoda, która zyskuje na popularności. Syntetyczne barwniki nie są drogie, ale w tym przypadku ważniejsze jest to, że mogą zawierać szkodliwe substancje. Lepiej wykorzystać to, co oferuje natura. Warzywa, przyprawy i herbatka, po którą chętnie sięgamy latem — właśnie one zapewniają jajkom piękne kolory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Naturalne barwniki do jajek

Nie ma piękniejszej ozdoby wielkanocnego stołu niż pisanki. Wystarczy ułożyć je obok bukietu świeżych kwiatów. Tradycyjne metody barwienia jajek, takie jak gotowanie ich w wywarach z warzyw i przypraw, pozwalają uzyskać ciekawe i trwałe kolory. Cebula, czerwona kapusta, buraki, kurkuma czy szpinak są zawsze na początku listy naturalnych barwników. Niedawno dołączył do nich także hibiskus.

Jaki odcień daje hibiskus?

Herbatę na bazie hibiskusa pijemy chętnie podczas upałów, bo świetnie gasi pragnienie. Taki napar ma intensywnie czerwony kolor i lekko kwaskowaty smak. Zachwyca cię ten odcień? Ufarbuj w naparze z hibiskusa jajka. Oczywiście ich odcień zależy od czasu trwania barwienia. Na początku kolor jajek jest lekko fioletowy, ale z czasem nabierają bardziej intensywnego odcienia. W hibiskusie można farbować zarówno jajka ugotowane na twardo w skorupkach, jaki i już obrane.

Jak ufarbować jajka w hibiskusie?

Zagotuj pół litra wody, dodaj do niej opakowanie herbatki z suszonych płatków hibiskusa. Do tak przygotowanego naparu włóż jajka. Po około 30 minutach będą miały lekko fioletowy odcień. Najlepiej wybrać jajka o białych skorupkach. Dodatek octu do naparu wzmocni i utrwali kolor.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji