Latem go piję, a teraz używam do barwienia jajek. Nadaje im najpiękniejsze kolory
Naturalne barwienie jajek to nie tylko ekologiczna alternatywa dla syntetycznych barwników, ale także powrót do tradycyjnych metod. Wcale nie jest trudno szybko przygotować piękne pisanki do święconki czy wielkanocnych dekoracji.
Naturalne barwienie jajek to metoda, która zyskuje na popularności. Syntetyczne barwniki nie są drogie, ale w tym przypadku ważniejsze jest to, że mogą zawierać szkodliwe substancje. Lepiej wykorzystać to, co oferuje natura. Warzywa, przyprawy i herbatka, po którą chętnie sięgamy latem — właśnie one zapewniają jajkom piękne kolory.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Naturalne barwniki do jajek
Nie ma piękniejszej ozdoby wielkanocnego stołu niż pisanki. Wystarczy ułożyć je obok bukietu świeżych kwiatów. Tradycyjne metody barwienia jajek, takie jak gotowanie ich w wywarach z warzyw i przypraw, pozwalają uzyskać ciekawe i trwałe kolory. Cebula, czerwona kapusta, buraki, kurkuma czy szpinak są zawsze na początku listy naturalnych barwników. Niedawno dołączył do nich także hibiskus.
Jaki odcień daje hibiskus?
Herbatę na bazie hibiskusa pijemy chętnie podczas upałów, bo świetnie gasi pragnienie. Taki napar ma intensywnie czerwony kolor i lekko kwaskowaty smak. Zachwyca cię ten odcień? Ufarbuj w naparze z hibiskusa jajka. Oczywiście ich odcień zależy od czasu trwania barwienia. Na początku kolor jajek jest lekko fioletowy, ale z czasem nabierają bardziej intensywnego odcienia. W hibiskusie można farbować zarówno jajka ugotowane na twardo w skorupkach, jaki i już obrane.
Jak ufarbować jajka w hibiskusie?
Zagotuj pół litra wody, dodaj do niej opakowanie herbatki z suszonych płatków hibiskusa. Do tak przygotowanego naparu włóż jajka. Po około 30 minutach będą miały lekko fioletowy odcień. Najlepiej wybrać jajka o białych skorupkach. Dodatek octu do naparu wzmocni i utrwali kolor.