Dawniej był ważnym symbolem na Wielkanoc. Dziś już mało kto wkłada do święconki

W wielu kulturach na przestrzeni lat miód pełnił ważną funkcję leczniczą i rytualną. Na temat kąpieli Kleopatry w mleku i miodzie krążą legendy, a marzyciele być może nadal poszukują mitycznej krainy płynącej mlekiem i miodem. Ze względu na cenne właściwości miód jest nazywany płynnym złotem, ale mało kto wie, że w dawnej Polsce był również związany z obrzędowością wielkanocną.

Wielkanocna drożdżówka z miodem to pyszny dodatek do kawyWielkanocna drożdżówka z miodem to pyszny dodatek do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Stowarzyszenie Polska Izba Miodu (PIM), zrzeszające przedstawicieli branży przetwórstwa miodu, przypomina zwyczaje wielkanocne związane z miodem. Poprzez dawną obrzędowość przemawiał szacunek dla pracy pszczół, jak i symbolika dotycząca zdrowia, obfitości i dobrobytu.

Palma wielkanocna na ochronę pasieki

Z Niedzielą Palmową związany jest pewien zwyczaj, który miał zapewnić zdrowie pszczół i lepsze zbiory miodu.

"Po poświęceniu palmy w Niedzielę Palmową, jej fragment wsadzano do ula – by chroniła pszczoły, zapewniała im zdrowie i dobre zbiory miodu. Był to gest pełen wiary w siłę święconych przedmiotów, w ich magiczno-religijne właściwości. Wkładanie palmy do ula traktowano jako akt zawierzenia całej pasieki bożej opiece" – mówi Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.

Podobno zarówno w Polsce, jak w Ukrainie, gospodarz po powrocie z rezurekcji słowami "Chrystus zmartwychwstał" witał się nie tylko z domownikami, ale także z pszczołami w swojej pasiece. Z materiałów opublikowanych przez PIM wynika, że pszczoły były uważane za "strażniczki życia". Dlatego ogłaszanie im zmartwychwstania pańskiego miało zapewnić pomyślność i równowagę pomiędzy człowiekiem a naturą.

Miód w wielkanocnych zwyczajach kulinarnych

Zgodnie ze staropolską tradycją miodem polewano baranka zrobionego z masła lub cukru, co miało zapewnić zdrowie i dostatek, "spokojne i słodkie życie" (za: materiały prasowe, PIM). Słoiczek z miodem umieszczano także w koszyku wielkanocnym, a po powrocie do domu poświęconą słodkością polewano pieczywo lub babkę drożdżową.

"Dziś miód bywa dodatkiem do herbaty, potraw, składnikiem glazury na pieczeń czy dekoracją deseru i na pewno warto z niego korzystać. Wielkanoc zaś to czas refleksji i bliskości – również z naturą. Miód, choć prosty, niesie ze sobą ogromne znaczenie: to smak dzieciństwa, symbol gościnności i część kulturowego dziedzictwa, o którym warto pamiętać. Dodając go do świątecznych potraw, sięgamy po coś więcej niż słodycz – sięgamy po historię i mądrość przekazywaną z pokolenia na pokolenie" – mówi Przemysław Rujna.

Obecnie miodowe ciasta bardziej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia niż z Wielkanocą. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przywrócić nieco już zapomnianą tradycję. W końcu z dodatkiem miodu można przygotować nie tylko słodkie ciasta i desery, ale także wytrawne dania, na przykład pieczoną szynkę, skrzydełka kurczaka lub sałatkę ze świeżymi warzywami.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie