Dawniej był ważnym symbolem na Wielkanoc. Dziś już mało kto wkłada do święconki

W wielu kulturach na przestrzeni lat miód pełnił ważną funkcję leczniczą i rytualną. Na temat kąpieli Kleopatry w mleku i miodzie krążą legendy, a marzyciele być może nadal poszukują mitycznej krainy płynącej mlekiem i miodem. Ze względu na cenne właściwości miód jest nazywany płynnym złotem, ale mało kto wie, że w dawnej Polsce był również związany z obrzędowością wielkanocną.

Dawniej był ważnym symbolem na Wielkanoc. Dziś już mało kto wkłada do święconkiWielkanocna drożdżówka z miodem to pyszny dodatek do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Stowarzyszenie Polska Izba Miodu (PIM), zrzeszające przedstawicieli branży przetwórstwa miodu, przypomina zwyczaje wielkanocne związane z miodem. Poprzez dawną obrzędowość przemawiał szacunek dla pracy pszczół, jak i symbolika dotycząca zdrowia, obfitości i dobrobytu.

Palma wielkanocna na ochronę pasieki

Z Niedzielą Palmową związany jest pewien zwyczaj, który miał zapewnić zdrowie pszczół i lepsze zbiory miodu.

"Po poświęceniu palmy w Niedzielę Palmową, jej fragment wsadzano do ula – by chroniła pszczoły, zapewniała im zdrowie i dobre zbiory miodu. Był to gest pełen wiary w siłę święconych przedmiotów, w ich magiczno-religijne właściwości. Wkładanie palmy do ula traktowano jako akt zawierzenia całej pasieki bożej opiece" – mówi Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.

Podobno zarówno w Polsce, jak w Ukrainie, gospodarz po powrocie z rezurekcji słowami "Chrystus zmartwychwstał" witał się nie tylko z domownikami, ale także z pszczołami w swojej pasiece. Z materiałów opublikowanych przez PIM wynika, że pszczoły były uważane za "strażniczki życia". Dlatego ogłaszanie im zmartwychwstania pańskiego miało zapewnić pomyślność i równowagę pomiędzy człowiekiem a naturą.

Miód w wielkanocnych zwyczajach kulinarnych

Zgodnie ze staropolską tradycją miodem polewano baranka zrobionego z masła lub cukru, co miało zapewnić zdrowie i dostatek, "spokojne i słodkie życie" (za: materiały prasowe, PIM). Słoiczek z miodem umieszczano także w koszyku wielkanocnym, a po powrocie do domu poświęconą słodkością polewano pieczywo lub babkę drożdżową.

"Dziś miód bywa dodatkiem do herbaty, potraw, składnikiem glazury na pieczeń czy dekoracją deseru i na pewno warto z niego korzystać. Wielkanoc zaś to czas refleksji i bliskości – również z naturą. Miód, choć prosty, niesie ze sobą ogromne znaczenie: to smak dzieciństwa, symbol gościnności i część kulturowego dziedzictwa, o którym warto pamiętać. Dodając go do świątecznych potraw, sięgamy po coś więcej niż słodycz – sięgamy po historię i mądrość przekazywaną z pokolenia na pokolenie" – mówi Przemysław Rujna.

Obecnie miodowe ciasta bardziej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia niż z Wielkanocą. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przywrócić nieco już zapomnianą tradycję. W końcu z dodatkiem miodu można przygotować nie tylko słodkie ciasta i desery, ale także wytrawne dania, na przykład pieczoną szynkę, skrzydełka kurczaka lub sałatkę ze świeżymi warzywami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób