Szynkę piekę zawsze w takiej temperaturze. Dzięki temu jest miękka i bardzo soczysta

Wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie wędlin i pasztetów na święta wielkanocne. Częstym wyborem jest szynka z piekarnika, która teoretycznie wydaje się dość prosta. Jednak bez odpowiedniej praktyki, łatwo przesuszyć mięso.

Szynka pieczona na święta wielkanocne nie może wyjść suchaSzynka pieczona na święta wielkanocne nie może wyjść sucha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do pieczenia szynki, a także innych mięs w całości, przydaje się termometr ze szpikulcem. Niektórzy uważają, że jest wręcz niezbędny do tego, aby uzyskać miękką i soczystą pieczeń. Gdy temperatura w środku szynki wynosi 70 stopni Celsjusza, to znak, że możesz wyłączyć piekarnik. Jednak nie wyciągaj szynki od razu. Niech chwilę odpocznie, zanim podasz ją na talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Jaka jest najlepsza temperatura do pieczenia szynki?

Wiele osób piecze szynkę w stałej temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. Jest to dobry wybór, ale Magda Gessler poleca inną metodę. Najpierw wstawia mięso do wyższej temperatury i piecze ją przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Po 30 minutach zmniejsza temperaturę do 140-150 stopni Celsjusza, podlewa mięso wodą lub bulionem warzywnym i piecze przez kolejne 45-60 minut.

Czas pieczenia przeliczany jest na każdy kilogram mięsa. Jeśli chcesz przygotować szynkę ważącą 2 kg, musisz podwoić podane czasy. W przypadku pieczenia w stałej temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, przyjmuje się, że na każde 500 g mięsa potrzeba ok. 25 minut w piekarniku.

Przed włożeniem do piekarnika warto obsmażyć mięso

Aby szynka po upieczeniu nie wyszła twarda jak podeszwa, należy trzymać się zaleceń ekspertów. Dzień wcześniej zamarynuj mięso w oleju z przyprawami i ulubionymi dodatkami. Do szynki świetnie pasuje miodowo-musztardowa marynata z dodatkiem mielonej czerwonej papryki i czosnku. Natrzyj mięso, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmij zamarynowaną szynką i pozostaw na blacie w temperaturze pokojowej przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzej dużą patelnię i krótko obsmaż mięso z każdej strony, aby zamknąć włókna. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, przełóż szynkę do naczynia żaroodpornego i wstaw do pieczenia.

Szynka pieczona pod przykryciem czy bez?

Jeśli posiadasz naczynie z pokrywką, nie używaj jej przez pierwsze 30 minut, ale potem przykryj mięso, aby zbyt mocno się nie przypiekło. Co jakiś czas podlewaj mięso sokami, które wypuści, ale nie otwieraj co chwilę piekarnika – wahania temperatury nie wpływają korzystnie na pieczeń.

Aby szynka była pokryta słodką glazurą, ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia posmaruj ją miodem lub syropem klonowym. Piecz bez pokrywki w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw szynkę w środku na ok. 30 minut. Następnie wyjmij na deskę i odczekaj kolejne 15-20 minut, zanim ją rozkroisz. Jeśli przetniesz włókna za wcześnie, wszystkie soki wypłyną na zewnątrz. Po krótkim odpoczynku, soki w szynce się ustabilizują i rozłożą równomiernie, gwarantując soczystość w każdym plasterku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀