Szynkę piekę zawsze w takiej temperaturze. Dzięki temu jest miękka i bardzo soczysta

Wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie wędlin i pasztetów na święta wielkanocne. Częstym wyborem jest szynka z piekarnika, która teoretycznie wydaje się dość prosta. Jednak bez odpowiedniej praktyki, łatwo przesuszyć mięso.

Szynka pieczona na święta wielkanocne nie może wyjść suchaSzynka pieczona na święta wielkanocne nie może wyjść sucha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do pieczenia szynki, a także innych mięs w całości, przydaje się termometr ze szpikulcem. Niektórzy uważają, że jest wręcz niezbędny do tego, aby uzyskać miękką i soczystą pieczeń. Gdy temperatura w środku szynki wynosi 70 stopni Celsjusza, to znak, że możesz wyłączyć piekarnik. Jednak nie wyciągaj szynki od razu. Niech chwilę odpocznie, zanim podasz ją na talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Jaka jest najlepsza temperatura do pieczenia szynki?

Wiele osób piecze szynkę w stałej temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. Jest to dobry wybór, ale Magda Gessler poleca inną metodę. Najpierw wstawia mięso do wyższej temperatury i piecze ją przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Po 30 minutach zmniejsza temperaturę do 140-150 stopni Celsjusza, podlewa mięso wodą lub bulionem warzywnym i piecze przez kolejne 45-60 minut.

Czas pieczenia przeliczany jest na każdy kilogram mięsa. Jeśli chcesz przygotować szynkę ważącą 2 kg, musisz podwoić podane czasy. W przypadku pieczenia w stałej temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, przyjmuje się, że na każde 500 g mięsa potrzeba ok. 25 minut w piekarniku.

Przed włożeniem do piekarnika warto obsmażyć mięso

Aby szynka po upieczeniu nie wyszła twarda jak podeszwa, należy trzymać się zaleceń ekspertów. Dzień wcześniej zamarynuj mięso w oleju z przyprawami i ulubionymi dodatkami. Do szynki świetnie pasuje miodowo-musztardowa marynata z dodatkiem mielonej czerwonej papryki i czosnku. Natrzyj mięso, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmij zamarynowaną szynką i pozostaw na blacie w temperaturze pokojowej przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzej dużą patelnię i krótko obsmaż mięso z każdej strony, aby zamknąć włókna. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, przełóż szynkę do naczynia żaroodpornego i wstaw do pieczenia.

Szynka pieczona pod przykryciem czy bez?

Jeśli posiadasz naczynie z pokrywką, nie używaj jej przez pierwsze 30 minut, ale potem przykryj mięso, aby zbyt mocno się nie przypiekło. Co jakiś czas podlewaj mięso sokami, które wypuści, ale nie otwieraj co chwilę piekarnika – wahania temperatury nie wpływają korzystnie na pieczeń.

Aby szynka była pokryta słodką glazurą, ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia posmaruj ją miodem lub syropem klonowym. Piecz bez pokrywki w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw szynkę w środku na ok. 30 minut. Następnie wyjmij na deskę i odczekaj kolejne 15-20 minut, zanim ją rozkroisz. Jeśli przetniesz włókna za wcześnie, wszystkie soki wypłyną na zewnątrz. Po krótkim odpoczynku, soki w szynce się ustabilizują i rozłożą równomiernie, gwarantując soczystość w każdym plasterku.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża