Wiesz, co dzieje się z organizmem, gdy zjesz robaczywą czereśnię? Mało kto ma świadomość
Sezon na czereśnie nabiera tempa, drzewa zaczynają uginać się pod ciężarem dojrzałych, soczystych owoców. W szranki o ten przysmak stają z nami nie tylko szpaki, ale również robaki, które upodobały sobie te owoce.
16.06.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:01
Pewnie nieraz zdarzyło ci się zjeść robaczywy owoce. Babcie uspokajały, że nic się nie stało, jedynie wpadła dodatkowa porcja "mięska". Chociaż robaczywe owoce kojarzą się przede wszystkim ze śliwkami, to i w czereśniach znaleźć można niechcianych lokatorów. Zrywając z drzewa owoce, niespecjalnie zastanawiamy się nad tym, co się w nich i na nich znajduje, zanim włożymy je do ust. Czy robaczywa owoce mogą być niebezpieczne?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy można jeść robaczywe czereśnie?
Kiedy latem krzaki i drzewa kolorują się dojrzałymi owocami, nie sposób odmówić tego przysmaku. I bardzo dobrze, bo w czereśniach skrywają się liczne właściwości odżywcze. Zawarte w czereśniach antocyjany wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może łagodzić objawy artretyzmu i dny moczanowej. Są także bogatym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę nerek. Potas wpływa również korzystnie na stawy, redukując ból i sztywność. Czereśnie zawierają także witaminy z grupy B (np. B1, B2, B6), witaminę C i E oraz beta karoten.
Problemem mogą okazać się robaki, które najwidoczniej też doceniają smak i właściwości czereśni. Wiele osób na samą myśl o zjedzeniu robaczywych owoców wzdryga się z niesmakiem. Pod kątem zdrowotnym nie ma w tym jednak nic niebezpiecznego. Owady nie są trujące i nie wydzielają szkodliwych substancji. Dlatego z pewnością nie wpływają negatywnie na nasz organizm. Jedyne ryzyko w tym przypadku wiąże się z kwestiami higienicznymi. Larwy owadów żyjące w owocach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, bo nie przenoszą chorób i nie zatruwają owoców.
Co zrobić z robakiem w czereśniach?
Najlepiej wyciąć uszkodzoną część i dokładnie umyć cały owoc przed jedzeniem. Można również na kilka minut zanurzyć owoce w wodzie - larwy powinny wypłynąć na powierzchnię.
Pamiętajmy, że owoce, nawet te z "niespodziewanymi lokatorami", są cennym źródłem witamin i minerałów. Nie warto ich wyrzucać tylko ze względu na obecność owadów. Wystarczy je odpowiednio przygotować, by móc cieszyć się ich smakiem.