Wiesz, co dzieje się z organizmem, gdy zjesz robaczywą czereśnię? Mało kto ma świadomość
Sezon na czereśnie nabiera tempa, drzewa zaczynają uginać się pod ciężarem dojrzałych, soczystych owoców. W szranki o ten przysmak stają z nami nie tylko szpaki, ale również robaki, które upodobały sobie te owoce.
16.06.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pewnie nieraz zdarzyło ci się zjeść robaczywy owoce. Babcie uspokajały, że nic się nie stało, jedynie wpadła dodatkowa porcja "mięska". Chociaż robaczywe owoce kojarzą się przede wszystkim ze śliwkami, to i w czereśniach znaleźć można niechcianych lokatorów. Zrywając z drzewa owoce, niespecjalnie zastanawiamy się nad tym, co się w nich i na nich znajduje, zanim włożymy je do ust. Czy robaczywa owoce mogą być niebezpieczne?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy można jeść robaczywe czereśnie?
Kiedy latem krzaki i drzewa kolorują się dojrzałymi owocami, nie sposób odmówić tego przysmaku. I bardzo dobrze, bo w czereśniach skrywają się liczne właściwości odżywcze. Zawarte w czereśniach antocyjany wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może łagodzić objawy artretyzmu i dny moczanowej. Są także bogatym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę nerek. Potas wpływa również korzystnie na stawy, redukując ból i sztywność. Czereśnie zawierają także witaminy z grupy B (np. B1, B2, B6), witaminę C i E oraz beta karoten.
Problemem mogą okazać się robaki, które najwidoczniej też doceniają smak i właściwości czereśni. Wiele osób na samą myśl o zjedzeniu robaczywych owoców wzdryga się z niesmakiem. Pod kątem zdrowotnym nie ma w tym jednak nic niebezpiecznego. Owady nie są trujące i nie wydzielają szkodliwych substancji. Dlatego z pewnością nie wpływają negatywnie na nasz organizm. Jedyne ryzyko w tym przypadku wiąże się z kwestiami higienicznymi. Larwy owadów żyjące w owocach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, bo nie przenoszą chorób i nie zatruwają owoców.
Co zrobić z robakiem w czereśniach?
Najlepiej wyciąć uszkodzoną część i dokładnie umyć cały owoc przed jedzeniem. Można również na kilka minut zanurzyć owoce w wodzie - larwy powinny wypłynąć na powierzchnię.
Pamiętajmy, że owoce, nawet te z "niespodziewanymi lokatorami", są cennym źródłem witamin i minerałów. Nie warto ich wyrzucać tylko ze względu na obecność owadów. Wystarczy je odpowiednio przygotować, by móc cieszyć się ich smakiem.