Wiesz, gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Wiele osób wciąż popełnia ten błąd

Choć znacznie korzystniej kupować mięso bez plastikowego opakowania, to jednak jeśli chodzi o segregację ma to mniejsze znaczenie. Czy wiesz, gdzie wyrzucać tacki, folię czy papier po mięsie? Najczęściej lądują w żółtym pojemniku na metale i tworzywa sztuczne, jednak to nie jest dobry wybór.

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Od wielu lat staramy się prawidłowo segregować śmieci. Jednak nawet ci, którzy przykładają do tego dużą wagę, popełniają błędy. Dlatego często podpowiadamy, gdzie wyrzucić na przykład brudne słoiki czy opakowania po maśle. Teraz czas sprawdzić, czy opakowania po produktach mięsnych trafiają do odpowiedniego pojemnika. Wybierasz żółty kontener? Trzeba to zmienić. Jest on przeznaczony na metale i tworzywa sztuczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Dlaczego opakowanie na mięso powinno trafić do żółtego kontenera?

Mięso, które kupujemy w marketach, najczęściej jest na tackach, oklejone folią ochronną, czasami też pakowane jest w folię aluminiową lub torebki próżniowe. Po zakupach w sklepie mięsnym wracamy z mięsem czy wędliną zapakowaną w papier pergaminowy lub woskowy. Jednak niezależnie od tego, jakiego opakowania chcemy się pozbyć, trzeba pamiętać, że miało ono kontakt z substancjami organicznymi, takimi jak krew czy tłuszcz. Z tego powodu opakowania po mięsie nie mogą być wyrzucane do pojemników na tworzywa sztuczne, nawet jeśli są wykonane z plastiku.

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?

Opakowania po mięsie takie jak tacki czy folie po mięsie, należy wyrzucić do odpadów zmieszanych, czyli do czarnego pojemnika. Do tego samego kontenera powinien trafić pergamin i papier woskowy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej