Wiosenna zupa ze szpinaku

Wiosenna zupa ze szpinaku to idealny pomysł na smaczny, lekki i genialny obiad dla całej rodziny. To jednocześnie ciekawa alternatywa dla wielkanocnego żurku. Zaskocz swoich bliskich i w tym roku przygotuj dla nich oryginalny posiłek świąteczny.

Obrazek
Pyszności

Pyszną zupę w wiosennym wydaniu przygotowaliśmy w garnku marki Peter Cook z linii Marble. Sprzęty tej marki do kupienia wyłącznie w PEPCO.

Składniki:

  1. 900 g mrożony groszek
  2. 2 l bulion drobiowy/warzywny
  3. 2 szt. por
  4. 3 łyżki oliwa z oliwek
  5. 3 ząbki czosnek
  6. 100 g świeży szpinak
  7. 1 garść liście mięty
  8. 1 łyżeczka cukier
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia porów na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Następnie podsmaż warzywa w garnku razem z oliwą z oliwek.

Obrazek

3. Jako kolejne składniki dodaj: czosnek, zielony groszek oraz bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj mieszankę pod przykryciem przez 20 minut.

Obrazek

4. Po tym czasie dodaj świeży szpinak i liście mięty. Nie zapomnij również o cukrze i pieprzu. Na koniec zblenduj całość.

Obrazek

5. Rozlej zupę do talerzy. Każdą porcję udekoruj przy pomocy oliwy z oliwek i świeżej mięty. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki