Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą mięciutkie, delikatne, ale bardzo elastyczne
Naleśniki kochają dzieci i dorośli. To jeden z przepisów, który znakomicie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i podwieczorek.
Chociaż mogłoby się wydawać, że naleśniki to jeden z najprostszych przepisów, jaki gości w naszych domach. Okazuje się jednak, że wielu osobom wciąż sprawia on problem. Idealne naleśniki powinny być mięciutkie i delikatne. Aby to osiągnąć, warto zadbać nie tylko o odpowiednie proporcje, ale sięgnąć także po maślankę. To właśnie ona sprawi, że naleśniki będą tak smaczne, że znikną z talerza jeszcze przed dodaniem farszu.
Naleśniki na maślance
Naleśniki można serwować z różnymi dodatkami. Na słodko z dżemem, owocami lub kremem czekoladowym, bądź na słono, na przykład z serem i szpinakiem. Podstawą jest jednak zawsze dobry naleśniki. Zamiast wlewać do miski samo mleko lub wodę, postaw na maślankę. To właśnie ona sprawi, że naleśniki są nietłuste, miękkie i sprężyste.
Dodanie maślanki wyjdzie również nam na zdrowie. Jest źródłem wapnia, witamin z grupy B oraz probiotyków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Maślanka ma delikatny, lekko kwaśny smak, który nie dominuje w smaku naleśników.
Podstawowy przepis na naleśniki
To uniwersalne połączenie, które sprawdzi się zarówno do słonych, jak i słodkich farszów.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 2 szklanki maślanki
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, wbij do środka jajka, dodaj mleko, olej oraz sól i dokładnie zmiksuj całość.
- Odstaw ciasto na 10 minut. Dzięki temu uwalnia się zawarty w mące gluten i naleśniki po usmażeniu są elastyczne.
- Patelnię przed wylaniem pierwszej partii ciasta posmaruj lekko olejem.
- Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się lekko zarumienią.
Proste i pyszne naleśniki na maślance są już gotowe do jedzenia. Wystarczy nadziać je ulubionym farszem i gotowe. Smacznego!