PrzepisNaleśnikiWlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą mięciutkie, delikatne, ale bardzo elastyczne

Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą mięciutkie, delikatne, ale bardzo elastyczne

Naleśniki kochają dzieci i dorośli. To jeden z przepisów, który znakomicie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i podwieczorek.

Patent na pyszne, mięciutkie naleśniki
Patent na pyszne, mięciutkie naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż mogłoby się wydawać, że naleśniki to jeden z najprostszych przepisów, jaki gości w naszych domach. Okazuje się jednak, że wielu osobom wciąż sprawia on problem. Idealne naleśniki powinny być mięciutkie i delikatne. Aby to osiągnąć, warto zadbać nie tylko o odpowiednie proporcje, ale sięgnąć także po maślankę. To właśnie ona sprawi, że naleśniki będą tak smaczne, że znikną z talerza jeszcze przed dodaniem farszu.

Naleśniki na maślance

Naleśniki można serwować z różnymi dodatkami. Na słodko z dżemem, owocami lub kremem czekoladowym, bądź na słono, na przykład z serem i szpinakiem. Podstawą jest jednak zawsze dobry naleśniki. Zamiast wlewać do miski samo mleko lub wodę, postaw na maślankę. To właśnie ona sprawi, że naleśniki są nietłuste, miękkie i sprężyste.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Jak zrobić ciasto na naleśniki?© Getty Images | Pawel Kacperek

Dodanie maślanki wyjdzie również nam na zdrowie. Jest źródłem wapnia, witamin z grupy B oraz probiotyków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Maślanka ma delikatny, lekko kwaśny smak, który nie dominuje w smaku naleśników.

Podstawowy przepis na naleśniki

To uniwersalne połączenie, które sprawdzi się zarówno do słonych, jak i słodkich farszów.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, wbij do środka jajka, dodaj mleko, olej oraz sól i dokładnie zmiksuj całość.
  2. Odstaw ciasto na 10 minut. Dzięki temu uwalnia się zawarty w mące gluten i naleśniki po usmażeniu są elastyczne.
  3. Patelnię przed wylaniem pierwszej partii ciasta posmaruj lekko olejem.
  4. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się lekko zarumienią.

Proste i pyszne naleśniki na maślance są już gotowe do jedzenia. Wystarczy nadziać je ulubionym farszem i gotowe. Smacznego!

przepisobiad za 15 złnaleśniki

Wybrane dla Ciebie