Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą mięciutkie, delikatne, ale bardzo elastyczne

Naleśniki kochają dzieci i dorośli. To jeden z przepisów, który znakomicie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i podwieczorek.

Patent na pyszne, mięciutkie naleśnikiPatent na pyszne, mięciutkie naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż mogłoby się wydawać, że naleśniki to jeden z najprostszych przepisów, jaki gości w naszych domach. Okazuje się jednak, że wielu osobom wciąż sprawia on problem. Idealne naleśniki powinny być mięciutkie i delikatne. Aby to osiągnąć, warto zadbać nie tylko o odpowiednie proporcje, ale sięgnąć także po maślankę. To właśnie ona sprawi, że naleśniki będą tak smaczne, że znikną z talerza jeszcze przed dodaniem farszu.

Naleśniki na maślance

Naleśniki można serwować z różnymi dodatkami. Na słodko z dżemem, owocami lub kremem czekoladowym, bądź na słono, na przykład z serem i szpinakiem. Podstawą jest jednak zawsze dobry naleśniki. Zamiast wlewać do miski samo mleko lub wodę, postaw na maślankę. To właśnie ona sprawi, że naleśniki są nietłuste, miękkie i sprężyste.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Jak zrobić ciasto na naleśniki? © Getty Images | Pawel Kacperek

Dodanie maślanki wyjdzie również nam na zdrowie. Jest źródłem wapnia, witamin z grupy B oraz probiotyków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Maślanka ma delikatny, lekko kwaśny smak, który nie dominuje w smaku naleśników.

Podstawowy przepis na naleśniki

To uniwersalne połączenie, które sprawdzi się zarówno do słonych, jak i słodkich farszów.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, wbij do środka jajka, dodaj mleko, olej oraz sól i dokładnie zmiksuj całość.
  2. Odstaw ciasto na 10 minut. Dzięki temu uwalnia się zawarty w mące gluten i naleśniki po usmażeniu są elastyczne.
  3. Patelnię przed wylaniem pierwszej partii ciasta posmaruj lekko olejem.
  4. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się lekko zarumienią.

Proste i pyszne naleśniki na maślance są już gotowe do jedzenia. Wystarczy nadziać je ulubionym farszem i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej