Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci

Zupa kalafiorowa to smak dzieciństwa. W tym wydaniu czaruje jeszcze mocniej, przyjemnie łaskocząc język lekko kwaśnym aromatem. Wystarczy sięgnąć po jeden dodatek, by odmienić smak kultowej zupy.

Najlepsza kalafiorowa z mlecznym dodatkiemNajlepsza kalafiorowa z mlecznym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Simonida Djordjevic
Ewa Malinowska

Tradycyjna zupa kalafiorowa jest delikatna i kremowa, zazwyczaj zabiela się ją słodką lub kwaśną śmietaną. Jest jednak sposób na to, by dodać jej lekkości i przy tym wprowadzić ciekawy akcent. Sięgnij po maślankę, która wspaniale komponuje się z lekko słodkimi różyczkami kalafiora.

Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz

Kalafiorowa na maślance

Maślanka, czyli produkt uboczny powstawania masła, jest rzadsza i mniej kaloryczna niż śmietana, a jednocześnie wnosi do zupy charakterystyczny, przyjemnie kwaśny posmak, który fantastycznie podbija smak kalafiora i koperku. To prosty sposób na to, by nieco podkręcić tradycyjną zupę, ale jednocześnie nie odbiegać za bardzo od tego, co już jest znane i lubiane.

Przy dodawaniu maślanki należy zachować jednak pewną ostrożność, bo może się zwarzyć. Zawsze zdejmij garnek z zupą z palnika przed dodaniem maślanki. Powinna mieć też temperaturę zbliżoną do zupy - wystarczy ją zahartować, czyli wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru. Po dodaniu maślanki już jej nie gotuj. Jeśli potrzebujesz ją podgrzać, rób to bardzo ostrożnie na minimalnym ogniu.

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 1.5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3-4 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • pół małego selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 300-400 ml maślanki,
  • duży pęczek świeżego koperku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kalafior podziel na mniejsze różyczki.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodać posiekaną cebulę i lekko ją zeszklij.
  3. Następnie dorzuć pozostałe warzywa (oprócz kalafiora) i smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zalej warzywa gorącym bulionem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę cukru. Gotuj około 10-15 minut.
  5. Do gotujących się warzyw dorzuć różyczki kalafiora. Gotuj całość do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Zdejmij garnek z ognia.
  7. W osobnej misce zahartuj maślankę. Wlej do niej 2-3 chochle gorącej zupy i dokładnie wymieszaj, aby maślanka się ogrzała.
  8. Powoli wlewaj zahartowaną maślankę do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Nie doprowadzaj już zupy do wrzenia, aby maślanka się nie zwarzyła.
  9. Dorzuć posiekany koperek i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Kalafiorowa na maślance najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów