Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Zupa kalafiorowa to smak dzieciństwa. W tym wydaniu czaruje jeszcze mocniej, przyjemnie łaskocząc język lekko kwaśnym aromatem. Wystarczy sięgnąć po jeden dodatek, by odmienić smak kultowej zupy.
Tradycyjna zupa kalafiorowa jest delikatna i kremowa, zazwyczaj zabiela się ją słodką lub kwaśną śmietaną. Jest jednak sposób na to, by dodać jej lekkości i przy tym wprowadzić ciekawy akcent. Sięgnij po maślankę, która wspaniale komponuje się z lekko słodkimi różyczkami kalafiora.
Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz
Kalafiorowa na maślance
Maślanka, czyli produkt uboczny powstawania masła, jest rzadsza i mniej kaloryczna niż śmietana, a jednocześnie wnosi do zupy charakterystyczny, przyjemnie kwaśny posmak, który fantastycznie podbija smak kalafiora i koperku. To prosty sposób na to, by nieco podkręcić tradycyjną zupę, ale jednocześnie nie odbiegać za bardzo od tego, co już jest znane i lubiane.
Przy dodawaniu maślanki należy zachować jednak pewną ostrożność, bo może się zwarzyć. Zawsze zdejmij garnek z zupą z palnika przed dodaniem maślanki. Powinna mieć też temperaturę zbliżoną do zupy - wystarczy ją zahartować, czyli wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru. Po dodaniu maślanki już jej nie gotuj. Jeśli potrzebujesz ją podgrzać, rób to bardzo ostrożnie na minimalnym ogniu.
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 1.5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki,
- pół małego selera,
- 1 pietruszka,
- 1 mała cebula,
- 300-400 ml maślanki,
- duży pęczek świeżego koperku,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kalafior podziel na mniejsze różyczki.
- W dużym garnku rozgrzej masło. Dodać posiekaną cebulę i lekko ją zeszklij.
- Następnie dorzuć pozostałe warzywa (oprócz kalafiora) i smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
- Zalej warzywa gorącym bulionem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę cukru. Gotuj około 10-15 minut.
- Do gotujących się warzyw dorzuć różyczki kalafiora. Gotuj całość do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Zdejmij garnek z ognia.
- W osobnej misce zahartuj maślankę. Wlej do niej 2-3 chochle gorącej zupy i dokładnie wymieszaj, aby maślanka się ogrzała.
- Powoli wlewaj zahartowaną maślankę do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Nie doprowadzaj już zupy do wrzenia, aby maślanka się nie zwarzyła.
- Dorzuć posiekany koperek i dopraw całość solą oraz pieprzem.
Kalafiorowa na maślance najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!