Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci

Zupa kalafiorowa to smak dzieciństwa. W tym wydaniu czaruje jeszcze mocniej, przyjemnie łaskocząc język lekko kwaśnym aromatem. Wystarczy sięgnąć po jeden dodatek, by odmienić smak kultowej zupy.

Najlepsza kalafiorowa z mlecznym dodatkiemNajlepsza kalafiorowa z mlecznym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Simonida Djordjevic
Ewa Malinowska

Tradycyjna zupa kalafiorowa jest delikatna i kremowa, zazwyczaj zabiela się ją słodką lub kwaśną śmietaną. Jest jednak sposób na to, by dodać jej lekkości i przy tym wprowadzić ciekawy akcent. Sięgnij po maślankę, która wspaniale komponuje się z lekko słodkimi różyczkami kalafiora.

Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz

Kalafiorowa na maślance

Maślanka, czyli produkt uboczny powstawania masła, jest rzadsza i mniej kaloryczna niż śmietana, a jednocześnie wnosi do zupy charakterystyczny, przyjemnie kwaśny posmak, który fantastycznie podbija smak kalafiora i koperku. To prosty sposób na to, by nieco podkręcić tradycyjną zupę, ale jednocześnie nie odbiegać za bardzo od tego, co już jest znane i lubiane.

Przy dodawaniu maślanki należy zachować jednak pewną ostrożność, bo może się zwarzyć. Zawsze zdejmij garnek z zupą z palnika przed dodaniem maślanki. Powinna mieć też temperaturę zbliżoną do zupy - wystarczy ją zahartować, czyli wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru. Po dodaniu maślanki już jej nie gotuj. Jeśli potrzebujesz ją podgrzać, rób to bardzo ostrożnie na minimalnym ogniu.

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 1.5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3-4 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • pół małego selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 300-400 ml maślanki,
  • duży pęczek świeżego koperku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kalafior podziel na mniejsze różyczki.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodać posiekaną cebulę i lekko ją zeszklij.
  3. Następnie dorzuć pozostałe warzywa (oprócz kalafiora) i smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zalej warzywa gorącym bulionem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę cukru. Gotuj około 10-15 minut.
  5. Do gotujących się warzyw dorzuć różyczki kalafiora. Gotuj całość do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Zdejmij garnek z ognia.
  7. W osobnej misce zahartuj maślankę. Wlej do niej 2-3 chochle gorącej zupy i dokładnie wymieszaj, aby maślanka się ogrzała.
  8. Powoli wlewaj zahartowaną maślankę do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Nie doprowadzaj już zupy do wrzenia, aby maślanka się nie zwarzyła.
  9. Dorzuć posiekany koperek i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Kalafiorowa na maślance najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥