Nasze babcie piły zamiast mleka. Wzmacnia kości i zęby, a na jelita działa jak balsam
Kiedy myślimy o przetworach mlecznych, to z reguły o jogurcie, kefirze czy twarogu. Zapominamy o maślance, a szkoda. Ma mnóstwo wartości odżywczych. Teraz jest doskonały moment, by przywrócić ją do swojego menu.
Maślanka to napój, który ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest bogata w probiotyki, dlatego wspiera zdrowie jelit i poprawia trawienie. Dzięki zawartości kwasu mlekowego maślanka reguluje pracę układu pokarmowego, co jest szczególnie ważne dla osób z problemami trawiennymi. Jednak to nie wszystko. Co jeszcze warto wiedzieć o maślance?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Maślanka dostarcza cennego wapnia
Maślanka to bardzo dobre źródło wapnia oraz fosforu, czyli składników uczestniczących w mineralizacji kości i zębów. W związku z tym maślanka, podobnie jak i inne produkty mleczne, jest bardzo ważna w profilaktyce chorób kości takich jak osteoporoza. Nie powinno jej zabraknąć przede wszystkim w diecie kobiet dojrzałych. Po 50. roku życia zapotrzebowanie na wapń jest większe, co pomaga wzmacniać kości.
Istotne jest także to, że zarówno wapń, jak i fosfor biorą udział w przewodzeniu bodźców nerwowych. Wapń ułatwia prawidłową pracę serca oraz układu naczyniowego. Ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Kiedy wapnia w diecie nie brakuje, zapobiega chorobom takim jak otyłość, cukrzyca, a także niektórym nowotworom, na przykład jelita grubego czy prostaty.
Pomaga w odchudzaniu
Maślanka jest też dobrym wyborem dla osób dbających o sylwetkę i na diecie redukcyjnej. W 100 g ma zaledwie 105 kcal, a jedna szklanka dostarcza aż 8 g białka. Dlatego syci na długo i ułatwia zaprzestanie podjadania między posiłkami.
Maślanka może pomóc też w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Związane jest to z wysoką zawartością fosfolipidów. Przy produkcji tego napoju wykorzystywane są bakterie, które mają wpływ na poprawę odporności.
Po prostu zrób koktajl
Jak wprowadzić maślankę do diety? Właśnie teraz jest doskonała okazja, bo to doskonały wręcz produkt do chłodników i koktajli. Jeszcze dziś możesz zmiksować truskawki z maślanką i wypić na przykład na podwieczorek. Maślanka nadaje się także do placków śniadaniowych, racuchów czy ciast. Sprawia, że wypieki mają lepszą wilgotność i dłużej zachowują świeżość. Warto ją wypróbować do wiosennego ciasta z rabarbarem czy truskawkami. Wiele osób dodaje ją także do ciasta na pierogi.