Włoska babcia pokazała, jak zrobić tradycyjny deser. Nie można mu się oprzeć

To deser znany na całym świecie. Jego nazwa w tłumaczeniu na język polski oznacza "podnieś mnie" lub "przywróć mnie do życia". To najpewniej związane jest z kawą, która stanowi jeden ze składników tego specjału. Nie trzeba zdobywać kulinarnych wyżyn, by móc samodzielnie przygotować ten deser. Nonna Silvi, 82-letnia Włoszka zaprezentowała w social mediach, jak zabrać się za to krok po kroku.

Obrazek82-letnia Włoszka pokazuje, jak przygotować słynny deser - Pyszności; Fot. Instagram: Nonna Silvi (screenshot)

Tiramisu jest pysznym włoskim deserem, popularnym na całym świecie. Składniki tradycyjnego tiramisu obejmują biszkopty lub ladyfingers, kawę, krem mascarpone i kakao. Tradycyjnie specjał ten układa się warstwami. Tiramisu to smaczna kombinacja słodyczy, kremowości i lekkiego smaku kawy. Podobną bez problemu zrobisz w domu. Zainspiruj się przepisem Nonny Silvi.

Nonna Silvi. Popisy włoskiej babci podbijają internet

Przepisem na tiramisu podzieliła się 82-letnia Silvana Bini znana w mediach społecznościowych jako Nonna Silvi. Włoszka od ponad 50 lat zajmuje się gotowaniem, a obecnie prężnie działa w social mediach, w czym pomagają jej wnukowie. Jej kulinarne popisy na Instagramie śledzi już ponad 2,5 mln obserwujących. Mimo sędziwego wieku kobieta z energią i zaangażowaniem krząta się między kuchenką i lodówką, pokazując obserwującym, jak przyrządza słynne włoskie dania.

Nonna Silvi specjalizuje się w kuchni toskańskiej, ale na jej profilu znajdziemy mnóstwo innych przepisów, typowych dla innych włoskich regionów. Kobieta pokazuje, jak przygotować zarówno klasyczne potrawy, jak spaghetti carbonara czy cacio e pepe, jak i te mniej popularne. Na jej profilu znajdziemy też filmiki dotyczące deserów.

Nonna Silvi nie mogła nie zaprezentować swojej wariacji na temat tiramisu. 82-latka zaproponowała dwa przepisy na słynny deser. Pierwszy bazuje na klasycznych smakach, drugi zaś jest wzbogacony dodatkiem truskawek. Na sam widok przygotowanych specjałów cieknie ślinka. Przepisy Silvany są bardzo proste, więc z łatwością odtworzysz również ten na tiramisu. Zobaczcie, jak 82-latka szykuje słynny deser.

Prawdziwe włoskie tiramisu z truskawkami. Przepis

Składniki:

        
  • 6 jajek (świeżych!),
  • 120 g drobnego cukru,
  • 750 g serka mascarpone,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • mocna kawa.

Przygotowanie: 

             
  1. Zaparz mocną kawę, a następnie odstaw napar, by ostygł.
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z 60 gramami cukru i dokładnie utrzyj całość na masę.
  3. Do białek również dodaj 60 gramów cukru i ubij je na sztywno.
  4. Do ubitych żółtek dodaj serek mascarpone i energicznie wymieszaj całość, by nie było grudek.
  5. Następnie dodaj do masy ubite na sztywno białka i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Umyte truskawki pokrój w plastry.
  7. Biszkopty mocz w kawie i układaj je na dnie naczynie.
  8. Następnie wyłóż część gotowej masy, na niej ułóż truskawki.
  9. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników.
  10. Wierch udekoruj owocami.
  11. Deser włóż do lodówki na minimum godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację