Włoska mama dodaje do purée. Do pierogów pasuje jak ulał

Ziemniaki to nieodzowny dodatek do wielu obiadów. Często serwuje się je w postaci kremowego purée, z masłem i śmietaną, ale włoskie mamy sięgają po jeszcze inny dodatek.

Nietypowe puree z północnych WłochNietypowe puree z północnych Włoch
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Taroz to połączenie ziemniaków, fasolki szparagowej oraz sera, które znane jest w regionie Lombardia. Pochodzi z Doliny Valtelliny, leżącej w północnych Włoszech. To danie, które jest esencją kuchni chłopskiej, opartej na prostych, lokalnych składnikach. Taroz można podawać jako pyszny i sycący dodatek do dania głównego lub zamknąć w pierogu, tworząc w ten sposób pyszne połączenie włoskich smaków z polską klasyką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo

Włoskie puree z fasolą

Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego dania podczas pobytu w Lombardii. Taroz, podany w jednej z lokalnych osterii, całkowicie mnie zaskoczył. Spodziewałam się czegoś na kształt tradycyjnego purée, a otrzymałam gęstą, treściwą masę, w której wyczuwalne były kawałki ziemniaków i fasolki. Kremowość dania pochodziła od stopionego sera, a aromat od zrumienionego masła z czosnkiem.

Zaledwie kilka składników wystarczy, by stworzyć danie, które jest sycące i smaczne. To idealna propozycja na jesienny, która przyjemnie rozgrzeje i nasyci każdego.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 100 g sera (np. Valtellina Casera, Toma lub inny topiący się ser),
  • 50 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową umyj i pokrój na kawałki.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj ziemniaki i fasolkę i gotuj do miękkości.
  3. Odcedź warzywa i zmiażdż na purée.
  4. W rondelku roztop masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1-2 minuty, aż masło nabierze złotego koloru i orzechowego aromatu. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił.
  5. Do gorącego purée z ziemniaków i fasolki dodaj starty lub pokrojony w kostkę ser. Wlej zasmażkę z masła i czosnku. Mieszaj energicznie, aż ser się rozpuści i połączy z warzywami.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło.

Taroz podawaj na ciepło, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje