Włoski klasyk, który zrobisz z wczorajszych naleśników. Cała rodzina zje ze smakiem

Są przepisy, które czytając, przecierasz oczy ze zdumienia – i to jeden z nich. Naleśniki kojarzą się raczej ze słodkim śniadaniem, jednak śmiało można z nich przygotować wytrawne, włoskie danie, a goście nie uwierzą, z czego jest przygotowane.

Zupełnie nowy sposób na lasagneZupełnie nowy sposób na lasagne
Źródło zdjęć: © Adobe

Naleśniki najczęściej kojarzą się ze słodkim śniadaniem lub deserem, choć często podawane są również w wersji wytrawnej. Z sosem pomidorowym i beszamelem z powodzeniem mogą zastąpić makaron w klasycznej, włoskiej lasagne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Naleśnikowa lasagne

Naleśniki mogą z powodzeniem zastąpić makaron w lasagne, chociaż na pierwszy rzut oka może się to wydawać co najmniej niecodziennie, a Włosi po usłyszeniu tego chwyciliby się za głowę. Po zapieczeniu z sosem i serem stają się miękkie i dobrze łączą się z resztą składników – przypominają płaty makaronu i dobrze trzymają całą konstrukcję dania. Taka wersja nie zmienia w drastyczny sposób smaku potrawy, ale nadaje jej trochę łagodniejszy, domowy charakter. To też świetny sposób na wykorzystanie naleśników z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz ochoty na mięsny farsz, możesz wykorzystać soczewicę albo starte czy pokrojone warzywa – sprawdzą się tu na przykład pieczarki, cukinia czy bakłażan.

Składniki:

  • 7 naleśników,
  • 150 g startego sera żółtego.

Na sos pomidorowy z mięsem:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Na sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż do zarumienienia.
  4. Wrzuć pokrojoną paprykę i duś przez 5-7 minut.
  5. Wlej pomidory, dopraw oregano, solą i pieprzem, gotuj 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  6. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, stopniowo wlewając mleko, aż uzyskasz gładki sos beszamelowy.
  7. Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  8. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszy naleśnik, posmaruj go beszamelem, następnie sosem z mięsem, i przykryj kolejnym naleśnikiem – powtarzaj do wyczerpania składników.
  9. Na wierzchu posyp startym serem.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) i piecz 35 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇