Włoski klasyk, który zrobisz z wczorajszych naleśników. Cała rodzina zje ze smakiem
Są przepisy, które czytając, przecierasz oczy ze zdumienia – i to jeden z nich. Naleśniki kojarzą się raczej ze słodkim śniadaniem, jednak śmiało można z nich przygotować wytrawne, włoskie danie, a goście nie uwierzą, z czego jest przygotowane.
Naleśniki najczęściej kojarzą się ze słodkim śniadaniem lub deserem, choć często podawane są również w wersji wytrawnej. Z sosem pomidorowym i beszamelem z powodzeniem mogą zastąpić makaron w klasycznej, włoskiej lasagne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla
Naleśnikowa lasagne
Naleśniki mogą z powodzeniem zastąpić makaron w lasagne, chociaż na pierwszy rzut oka może się to wydawać co najmniej niecodziennie, a Włosi po usłyszeniu tego chwyciliby się za głowę. Po zapieczeniu z sosem i serem stają się miękkie i dobrze łączą się z resztą składników – przypominają płaty makaronu i dobrze trzymają całą konstrukcję dania. Taka wersja nie zmienia w drastyczny sposób smaku potrawy, ale nadaje jej trochę łagodniejszy, domowy charakter. To też świetny sposób na wykorzystanie naleśników z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz ochoty na mięsny farsz, możesz wykorzystać soczewicę albo starte czy pokrojone warzywa – sprawdzą się tu na przykład pieczarki, cukinia czy bakłażan.
Składniki:
- 7 naleśników,
- 150 g startego sera żółtego.
Na sos pomidorowy z mięsem:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 papryka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g krojonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka,
- 50 g masła,
- 50 g mąki pszennej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso mielone i smaż do zarumienienia.
- Wrzuć pokrojoną paprykę i duś przez 5-7 minut.
- Wlej pomidory, dopraw oregano, solą i pieprzem, gotuj 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, stopniowo wlewając mleko, aż uzyskasz gładki sos beszamelowy.
- Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszy naleśnik, posmaruj go beszamelem, następnie sosem z mięsem, i przykryj kolejnym naleśnikiem – powtarzaj do wyczerpania składników.
- Na wierzchu posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) i piecz 35 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.