Włóż cukier do chlebaka. Kiedy zauważysz efekt, szybko sobie podziękujesz

Cukier w chlebaku to przydatny trik. Włóż porcję kryształów do pojemnika na pieczywa, a szybko zobaczysz niezwykły efekt.

ObrazekCukier do chlebaka- Pyszności, źródło: archiwum prywatne
Ewa

Chociaż niektóre triki wydają się być dziwne, to w rzeczywistości przynoszą naprawdę zaskakująco dobre rezultaty. Mogłoby się wydawać, że chlebak to jedno z ostatnich miejsc, w którym warto trzymać cukier. Warto jednak przygotować porcję słodkich kryształów i samodzielnie przekonać się, jak korzystny może mieć wpływ. Szybko poczujesz różnicę.

Cukier w kuchni nie tylko do pieczenia

Z cukrem kojarzą nam się przede wszystkim wypieki, w których odgrywa kluczową rolę. Okazuje się jednak, że niepozorne kryształki można wykorzystać w mniej standardowy sposób. Domowi ogrodnicy posypują nim doniczki, aby pozbyć się nicieni i dodają do wody, aby wzmocnić wzrost roślin. Z kolei połączenie cukru pudru z proszkiem do pieczenia pozwoli na pozbycie się mrówek oraz karaluchów. Pół łyżeczki cukru warto dosypać również do wazonu, w którym znajdują się kwiaty. Dzięki temu przedłużymy ich świeżość i dłużej będą cieszyły oko.

Cukier sprawdzi się jako odżywka do kwiatów- Pyszności, źródło: Canva
Cukier sprawdzi się jako odżywka do kwiatów- Pyszności, źródło: Canva

Cukier wykorzystać można również do przygotowania domowego spa. Wystarczy połączyć ze sobą trzy proste składniki: cukier, oliwę z oliwek i olejek eteryczny. Gdy je połączysz, peeling doskonale zadziała na twoją skórę- drobinki cukru skutecznie usuną zrogowaciały naskórek, a oliwa zmiękczy i wygładzi skórę. Z pomocą cukru możesz usunąć również uporczywe plany. Połącz pół szklanki kryształków z 5 łyżkami wody i wetrzyj w zaplamione miejsce. Po godzinie dokładnie spłucz i gotowe.

Dodaj do chlebaka

Kryształki cukru mają silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że pochłaniają cząsteczki wody z otoczenia. Z tego powodu cukier trzymamy w zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Te właściwości przydadzą się jednak w inny sposób. Najlepiej sięgnąć po cukier w kostkach. 2-3 kostki trzymam na stałe w chlebaku. Pochłaniają one wilgoć, dzięki czemu pieczywo nie pleśnieje i dłużej pozostaje świeże. Jeśli nie masz w domu cukru w kostkach, nasyp go trochę na mały spodeczek lub zakrętkę do słoika i włóż do chlebaka. Przy wyciąganiu uważaj, aby nie rozsypać cukru.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯