PoradyWłóż cukier do chlebaka. Kiedy zauważysz efekt, szybko sobie podziękujesz

Włóż cukier do chlebaka. Kiedy zauważysz efekt, szybko sobie podziękujesz

Cukier do chlebaka- Pyszności, źródło: archiwum prywatne
Cukier do chlebaka- Pyszności, źródło: archiwum prywatne
Ewa
04.08.2023 13:50

Cukier w chlebaku to przydatny trik. Włóż porcję kryształów do pojemnika na pieczywa, a szybko zobaczysz niezwykły efekt.

Chociaż niektóre triki wydają się być dziwne, to w rzeczywistości przynoszą naprawdę zaskakująco dobre rezultaty. Mogłoby się wydawać, że chlebak to jedno z ostatnich miejsc, w którym warto trzymać cukier. Warto jednak przygotować porcję słodkich kryształów i samodzielnie przekonać się, jak korzystny może mieć wpływ. Szybko poczujesz różnicę.

Cukier w kuchni nie tylko do pieczenia

Z cukrem kojarzą nam się przede wszystkim wypieki, w których odgrywa kluczową rolę. Okazuje się jednak, że niepozorne kryształki można wykorzystać w mniej standardowy sposób. Domowi ogrodnicy posypują nim doniczki, aby pozbyć się nicieni i dodają do wody, aby wzmocnić wzrost roślin. Z kolei połączenie cukru pudru z proszkiem do pieczenia pozwoli na pozbycie się mrówek oraz karaluchów. Pół łyżeczki cukru warto dosypać również do wazonu, w którym znajdują się kwiaty. Dzięki temu przedłużymy ich świeżość i dłużej będą cieszyły oko.

Cukier sprawdzi się jako odżywka do kwiatów- Pyszności, źródło: Canva
Cukier sprawdzi się jako odżywka do kwiatów- Pyszności, źródło: Canva

Cukier wykorzystać można również do przygotowania domowego spa. Wystarczy połączyć ze sobą trzy proste składniki: cukier, oliwę z oliwek i olejek eteryczny. Gdy je połączysz, peeling doskonale zadziała na twoją skórę- drobinki cukru skutecznie usuną zrogowaciały naskórek, a oliwa zmiękczy i wygładzi skórę. Z pomocą cukru możesz usunąć również uporczywe plany. Połącz pół szklanki kryształków z 5 łyżkami wody i wetrzyj w zaplamione miejsce. Po godzinie dokładnie spłucz i gotowe.

Dodaj do chlebaka

Kryształki cukru mają silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że pochłaniają cząsteczki wody z otoczenia. Z tego powodu cukier trzymamy w zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Te właściwości przydadzą się jednak w inny sposób. Najlepiej sięgnąć po cukier w kostkach. 2-3 kostki trzymam na stałe w chlebaku. Pochłaniają one wilgoć, dzięki czemu pieczywo nie pleśnieje i dłużej pozostaje świeże. Jeśli nie masz w domu cukru w kostkach, nasyp go trochę na mały spodeczek lub zakrętkę do słoika i włóż do chlebaka. Przy wyciąganiu uważaj, aby nie rozsypać cukru.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także