Włóż cukier do chlebaka. Kiedy zauważysz efekt, szybko sobie podziękujesz

Cukier w chlebaku to przydatny trik. Włóż porcję kryształów do pojemnika na pieczywa, a szybko zobaczysz niezwykły efekt.

ObrazekCukier do chlebaka- Pyszności, źródło: archiwum prywatne
Ewa

Chociaż niektóre triki wydają się być dziwne, to w rzeczywistości przynoszą naprawdę zaskakująco dobre rezultaty. Mogłoby się wydawać, że chlebak to jedno z ostatnich miejsc, w którym warto trzymać cukier. Warto jednak przygotować porcję słodkich kryształów i samodzielnie przekonać się, jak korzystny może mieć wpływ. Szybko poczujesz różnicę.

Cukier w kuchni nie tylko do pieczenia

Z cukrem kojarzą nam się przede wszystkim wypieki, w których odgrywa kluczową rolę. Okazuje się jednak, że niepozorne kryształki można wykorzystać w mniej standardowy sposób. Domowi ogrodnicy posypują nim doniczki, aby pozbyć się nicieni i dodają do wody, aby wzmocnić wzrost roślin. Z kolei połączenie cukru pudru z proszkiem do pieczenia pozwoli na pozbycie się mrówek oraz karaluchów. Pół łyżeczki cukru warto dosypać również do wazonu, w którym znajdują się kwiaty. Dzięki temu przedłużymy ich świeżość i dłużej będą cieszyły oko.

Cukier sprawdzi się jako odżywka do kwiatów- Pyszności, źródło: Canva
Cukier sprawdzi się jako odżywka do kwiatów- Pyszności, źródło: Canva

Cukier wykorzystać można również do przygotowania domowego spa. Wystarczy połączyć ze sobą trzy proste składniki: cukier, oliwę z oliwek i olejek eteryczny. Gdy je połączysz, peeling doskonale zadziała na twoją skórę- drobinki cukru skutecznie usuną zrogowaciały naskórek, a oliwa zmiękczy i wygładzi skórę. Z pomocą cukru możesz usunąć również uporczywe plany. Połącz pół szklanki kryształków z 5 łyżkami wody i wetrzyj w zaplamione miejsce. Po godzinie dokładnie spłucz i gotowe.

Dodaj do chlebaka

Kryształki cukru mają silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że pochłaniają cząsteczki wody z otoczenia. Z tego powodu cukier trzymamy w zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Te właściwości przydadzą się jednak w inny sposób. Najlepiej sięgnąć po cukier w kostkach. 2-3 kostki trzymam na stałe w chlebaku. Pochłaniają one wilgoć, dzięki czemu pieczywo nie pleśnieje i dłużej pozostaje świeże. Jeśli nie masz w domu cukru w kostkach, nasyp go trochę na mały spodeczek lub zakrętkę do słoika i włóż do chlebaka. Przy wyciąganiu uważaj, aby nie rozsypać cukru.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej